Polaków samoloty do zadań specjalnych

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Polaków samoloty do zadań specjalnych

Postprzez Paweł Wymysłowski » czwartek, 17 grudnia 2009, 15:18

Niedawno zapoznałem się z dwiema książkami K. Bienieckiego - "Lotnicze wsparcie AK" i "Polskie załogi nad Europą 1942-1945. Polacy w operacjach specjalnych".
Czego mi w nich brakowało to zestawienia kiedy, jaki i z jakimi oznaczeniami samolot był używany przez Polaków, dlatego też bazując na nich sporządziłem takowe. Dostępne ono jest tutaj:
http://vbd.webpark.pl/SPECIAL_DUTY.xls
Pod konkretnymi datami znajdują się wpisy o lotach na danym samolocie (niestety poza kilkoma wyjątkami są tylko loty bojowe i operacyjne). U góry znajdują się oznaczenia kodowe samolotu. „?” oznacza, że litera jest nieznana, a „-” jej brak (np. nowy samolot w próbach odbiorczych i locie dostawczym). Do indywidualnych liter trzeba dodać kod jednostki (138 squadron NF; 1586 eskadra, 301 dywizjon GR; 148 squadron SF) Wpis pogrubioną czcionką oznacza lot, którego celem była Polska (nie znaczy to jednak, że samolot tam doleciał). Jeśli przy samolocie znajduje się znak „+” znaczy to, że samolot w tym locie uległ zniszczeniu (rozbity, zestrzelony) – w komentarzach jest krótka informacja, o tym co się stało. W okresie powstania warszawskiego 1586 eskadra używała samolotów pożyczonych od 148 squadronu. Niestety Bieniecki nie podaje tego wprost. Te, które udało mi się rozpoznać (jako kryterium uznałem intensywniejsze używanie w lotach do Polski przez brytyjski squadron niż przez polską eskadrę) oznaczone są kursywą. Jeśli w komórce są seriale kilku maszyn oddzielone znakiem „/” znaczy to, że leciały samoloty z tą samą literą indywidualną. Moje różnego rodzaju wątpliwości są w komentarzach. Kolorowe prostokąty (zielone dla Halifaksów, liliowe dla Liberatorów) oznaczają orientacyjny okres używania danej maszyny.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Reklama

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste