Kolory wnętrza F4F-4 Wildcat

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kolory wnętrza F4F-4 Wildcat

Postprzez Michał Gontarz » poniedziałek, 15 marca 2010, 19:28

Dłubię sobie zestaw Hobbybossa i jestem na etapie malowania ogólnie pojętego wnętrza kadłuba. Instrukcja HB zapaliła światełko alarmowe...
Obrazek
Głównie chodzi o kolory "wnęki" podwozia i wyposażenia tam się znajdującego oraz przestrzeni pod podłogą kokpitu(zaznaczone na zdjęciu strzałkami i zakreśleniem). Znalazłem informację, że wszystko to powinno być pomalowane na Grumman Gray(KLIK) i teraz szukam potwierdzenia.

Druga sprawa jest taka, że w tym artykule wyczytałem, iż kokpit w zależności od czasu produkcji mógł mieć kolor Bronze Green(wcześniejsze) lub Interior Green(późniejsze), ewentualnie zależał on od wytwórcy. Zamierzam pomalować model w ten sposób:
Obrazek
Czy ktoś miałby możliwość zidentyfikowania tego samolotu i pomocy w wyborze farby na elementy kokpitu?

Ps. Jeśli ktoś miałby możliwość udostępnienia planów z nitowaniem F4F-4, to również bardzo bym prosił :)
Pozdrawiam
Michał
Michał Gontarz

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kolory wnętrza F4F-4 Wildcat

Postprzez Gienek » poniedziałek, 15 marca 2010, 23:59

W tym okresie Grumman stosował do malowania kabiny farbę Bronze Green.
Komory podwozia standardowo malowane były farbą szarą (Grumman Grey).

Wybrałeś ciekawą postać! Zidentyfikowanie samolotu jest o tyle proste, że opisane jest na Twoim szkicu z malowaniem :)
Bliższy oryginałowi jest jednak profil zamieszczony w zestawie kalkomanii wydawnictwa Cutting Edge:
Obrazek
(te dziwne różowe zabarwienia to tylko jakiś błąd mojego skanera)

Jeżeli zaś potrzebujesz więcej informacji to polecam książki:
- Wildcat Aces of WWII; B. Tillman. Osprey Publications
- MArine Fighting Squadron; T. Doll. Squadron-Signal Publications
- http://www.acepilots.com/usmc_carl.html
- http://www.arlingtoncemetery.net/mecarl.htm

Na zachętę zdjęcie Twojej "dwójki":
Obrazek

Dość przyzwoite plany z nitowaniem znajdziesz w:
- Grumman F4F Wildcat (12), A. Zbigniewski, K. Janowicz. Oficyna Wydawnicza Kagero (3012)
Gienek

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste