Maj. K. Kennel Fw 190 A-8 szukam informacji

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Maj. K. Kennel Fw 190 A-8 szukam informacji

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:00

Chodzi Ci o rysunek techn. tego płata czy rysunek takiego kamuflażu?
Kuba P.

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:05

Prawdę mówiąc obydwie rzeczy... jest podobny spód płata rozrysowany w aerodetail, tylko mam wątpliwości co do prztłoczeń na spodzie płata, z tych zdjęć nie do końca wynika czy to są te płaskie uproszczone czy wcześniejsze

p.
Pawel Burchard

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:12

Kiedyś była rozmowa o tych pokrywach i wyszło, że tak naprawdę to tych skrzydeł chyba nigdzie nie ma narysowanych poprawnie. Ja nie kojarzę ale też mam ostatnio pamięć zawaloną innymi rzeczami i mogę gadać głupoty.

Generalnie to jest coś takiego, jakbyś wziął płat od Sturmbocka i w pokrywach MK 108 wyciął dziury do wywalania ogniwek taśmy MG 151/20 a łuski z komory w skrzydle wyjmowano przez otwór, którym normalnie wypadały łuski od 108.
Na tym zdjęciu widać, że zaślepka tego dużego otworu na łuski 108 wypadła albo ktoś ją zabrał.
Hase ma taki płat zrobiony, właśnie ten późny. Dragon A-8 zaś ma płat wczesny, z normalnymi otworami do wyjmowania łusek.

Czy to co napisałem jest w ogóle zrozumiałe?? :-/
Kuba P.

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:32

Znaczy, że w tych przetłoczeniach otworów nie ma?
Pawel Burchard

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:58

Są, one były konieczne, żeby ogniwka taśmy z MG 151/20e wyrzucać. W MG 151/20 taśma wchodziła bokiem, łuski wylatywały spodem a ogniwka drugim bokiem. Jako, ze w Fw 190 zewn. MG 151/20 ułożono na boku to ogniwka leciały w dół przez te otwory, łuski w bok do skrzydła a taśma wchodziła od góry.
Dlatego właśnie wydaje mi się, że to pokrywy od MK 108 lub bardzo podobne tylko właśnie z tym wycięciem.
Trudno wypatrzeć te pokrywy na zdjęciach archiwalnych a jak już są, to z racji na położenie ciężko przyjrzeć się detalom.
Stąd takie niepewne gdybanie co do kształtu tych pokryw i przetłoczeń.
Kuba P.

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 26 lipca 2010, 11:15

No dobrze Kuba... można zostawić Revellowski płat mniej więcej tak jak jest? bo ku tej koncepcji się skłaniam w przypadku modelu A-8 Kennela :) chcę tylko poprawić miejsce w którym wychodzą lufy zewnętrznych działek.
Pawel Burchard

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 26 lipca 2010, 11:23

O ile poprawnie pamiętam ten model to z grubsza jest OK. Musiałbyś zeszlifować te cycki pod wypukłościami na pokrywach i zrobić tam te otworki zaś z boku przy pokrywie wytrasować trzeba tą większą pokrywę kryjącą otwór do odprowadzania łusek z MK 108. Myślę, że to wyjdzie OK.
Kuba P.

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste