FW 190D-9 "black 5" 401392 - malowanie?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

FW 190D-9 "black 5" 401392 - malowanie?

Postprzez pilex7 » sobota, 18 września 2010, 02:56

Znalazłem dwa malowania FW-190 D-9 o numerze bocznym 401392.

Obrazek

Obrazek

Wydaje się, że malowanie powinno być w kolorach góra RLM83/75 i spód RLM76. Zastanawia mnie natomiast interpretacja z pierwszego obrazka gdzie burta pomiędzy skrzydłem a ogonem jest malowana jakby w RLM84.
Czy ktoś spotkał się z takim schematem?

[EDIT]
Uzupełnienie o kolorze, którego nie ma czyli RLML84:
Kuba P. napisał(a):Zielono-beżowa odmiana RLM 76 to jest RLM 76 :) tylko taki inny.
RLM 84 nigdy formalnie nie istniał, RLM 99 to raczej szereg lakierów zabezpieczających niż farba kamuflażowa.
Jest taki prosty ale ciekawy tekst na ten temat w necie: http://www.clubhyper.com/reference/latewarrlm76mu_1.htm
pilex7

Reklama

Re: FW 190D-9 "black 5" 401392 - malowanie?

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 września 2010, 10:02

pilex7 napisał(a):Znalazłem dwa malowania FW-190 D-9 o numerze bocznym 401392.
Wydaje się, że malowanie powinno być w kolorach góra RLM83/75 i spód RLM76. Zastanawia mnie natomiast interpretacja z pierwszego obrazka gdzie burta pomiędzy skrzydłem a ogonem jest malowana jakby w RLM84.
Czy ktoś spotkał się z takim schematem?

Numerze seryjnym, nie bocznym.
Z tym samolotem nie ma większego problemu, trafił po wojnie do USA i jest bardzo dokładnie opisany pod kątem kamuflażu. Nie mam przy sobie teraz książki, w której są zdjęcia i opis ale o ile się nie mylę to kamuflaż był typowy RLM 82/83 + RLM 76.

Takie zaś malowanie, gdzie kadłub jest inaczej pomalowany niż osłony silnika to też nic nietypowego. Samoloty montowano z pomalowanych wcześniej gotowych podzespołów a te każdy producent malował nieco inaczej.
Kuba P.

Postprzez pilex7 » niedziela, 19 września 2010, 12:53

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam bardzo za pomylenie nr seryjnego z bocznym.

Model chciałbym wykonać w malowaniu jak na zdjęciu poniżej.
Obrazek

Największy problem mam z dobraniem koloru górnej części płata, bo mam podobne wątpliwości jak te Twoje z roku 2003:).
Pozwolę sobie w tym miejscu zacytować KP (pisownia oryginalna)

... Master treats us .... (niestety)

chcialbym dodac / zauwazyc jeszcze przy 401 392 fakt zamalowania gornej czesci pasa RVT JG 26 kolorem kamuflazu (Aeromaster niestety podaje pas jako "czysty" a zamlowany widac na zdjeciu, taka informacje podaje rowniez JAPO) oraz krzyze na dolnej powierzchni plata w formie uproszczonej (czarne katowniki).
Tu pytanie jakie malowanie spodu plata?
Prosze zauwazyc malowanie pokryw podwozia glownego. Czyzby naturalny metal w wydaniu ciemne i matowe?
Podobnie co z kolorami plata? JAPO sugeruje 83/75 na kadlubie z 83 na tym pasie natomiast platy podaje jako 83/76.

Kuba Plewka
ADDENDUM - dora od spodu

Przypomnialem sobie ze w Aerodetail'u o dorach jest zdjecie 401392 "5-+-".Zerknalem. Zdjecie przedstawia maszyne z odpalonym silnikiem w widoku od przodu z lewej. Widac powierzchnie dolne plata (no i to ze zdjecie retuszowano). Widac wyraznie ze samolot ma plat od spodu w dwoch kolorach, co jest zjawiskiem bardzo czestym na Focke-Wulfach D. Widac ze pokrywy podwozia sa ciemne, matowe.
Obstawialbym RLM 75 na krawedzi natarcia plata (az do wysokosci dzwigara i taki sam kolor pokryw podwozia a dalej, az do klap i lotek plat w kolorze aluminium. Niestety z tego zdjecia nie da sie w miare wyraznie i jednoznacznie odczytac koloru spodu kadluba.

Osobiście skłaniam się ku wersji 82/75 tak jak sugeruje Kuba P. góra płata i 75 oraz aluminium spód.
Jeżeli chodzi o zamalowane znaki identyfikacyjne to myślę że to tego celu użyto DarkGreen lub OliveDrab.

Jako ciekawostkę można przeczytać raport z testów w USA tego egzemplarza:
http://www.wwiiaircraftperformance.org/ ... 190d-9.pdf
pilex7

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 września 2010, 12:56

W 2007 bodajże roku wyszła ta książka:

Obrazek

a w niej nieprzebrana ilość nowych zdjęć, głęboka analiza kamuflażu z rozbiciem na poszczególne bloki produkcyjne i informacje poparte przekonującymi dowodami. Zdecydowanie warto czytać to a nie moje mocno nieaktualne posty sprzed 7 lat :mrgreen:
Polecam!
O ile pamiętam to "twój" samolot tam dobrze opisano i wskazano ciekawe detale. Jeśli mi pamięć nie płata figla to malowanie jest zielono-zielone od góry.
Zresztą, jak wskazali autorzy wspomnianej publikacji, ten zielono-zielony kamuflaż w Fw 190 D okazuje się najczęściej spotykanym i bardzo szybko wprowadzonym do użycia.
Zresztą, nie ma po co streszczać książki, trzeba ją przeczytać :)
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 20 września 2010, 05:29

Wróciłem do domu i zajrzałem do w.wym. książki. Niedokładnie Ci napisałem wyżej, już pamięć nie ta. Autorzy tego opracowania w streszczeniu tak opisują malowanie "czarnej 5":

[1] Kadłub od spodu pomalowany RLM 76, grzbiet od osłony MG aż do kabiny RLM 81, ogon RLM 82. Pas JG 26 zamalowany od góry ciemniejszą farbą RLM 83. Statecznik pionowy z RLM 81 na szczycie pokryty gęsto (oryg. piszą "misted with") RLM 82, ster kierunku ciemny, możliwe RLM 81 z jaśniejszymi plamami RLM 82 i RLM 76;

[2] Osłony silnika, spód RLM 76, góra RLM 82 i 81, RLM 82 na osłonie chłodnicy;

[3] Skrzydła od spodu malowane "na pół" przednia część od krawędzi natarcia aż po dźwigar RLM 81. Tył niemalowany. Lotki od spodu RLM 76 od góry RLM 82. Kamuflaż góry skrzydeł RLM 76 i RLM 81. Plama u nasady lewego skrzydła ciemniejsza niż RLM 76. Pokrywy podwozia RLM 81.

[4] Stateczniki poziome od góry w kamuflażu RLM 81 i RLM 83, spód RLM 76.

Autorzy publikują trzy zdjęcia "czarnej 5" zrobione już w Freeman Field. Zdjęcia bardzo dobrej jakości, bardzo ostre i wyraźne. Na zdjęciu lewej strony kadłuba widoczny emblemat pod kabiną - stylizowany napis "Häschen" (zajączek).

Mam nadzieję, że to okaże się pomocne. Niestety mój skaner ciągle odmawia współpracy stąd tylko takim opisem mogę wesprzeć.
Kuba P.

Postprzez pilex7 » poniedziałek, 20 września 2010, 08:50

Dziękuję bardzo.

Trafiłem dziś rano na recenzje książki, którą polecasz i jako przykład jest tam akurat zamieszczony profil boczny "black 5".
http://www.hyperscale.com/2007/reviews/ ... wdeb_1.htm
pilex7

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste