Szukam info o Liberatorze Sikorskiego

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Szukam info o Liberatorze Sikorskiego

Postprzez Grzegorz S. » niedziela, 12 kwietnia 2009, 21:34

Witam. Jak w tytule- szukam informacji na temat samolotu B-24 Liberator w którym zginął gen. Sikorski. Interesują mnie zarówno wszelkie zdjęcia tego konkretnego egzemplarza, artykuły o katastrofie na Gibraltarze jak również zdjęcia i schematy Liberatorów w wersji VIP (tego poszukuję najbardziej). "Przyszywany" dziadek kolegi wkręcił się ostatnio w tą tematykę i dał nam misję odszukania takich materiałów, tyle, że jeśli chodzi o wersję VIP nigdzie w necie info znaleźć nie mogę :? ...
Grzegorz S.

Reklama

Re: Szukam info o Liberatorze Sikorskiego

Postprzez crustian » wtorek, 23 listopada 2010, 18:13

Jak wiadomo to egzemplarz B-24 zbudowany przez Consolidated Aircraft Company jako samolot transportowy Consolidated C-87 Liberator Express w wersji Mk.II z serii AL ,który rozbił się w katastrofie lotniczej z 4 lipca 1943 r
Też poszukuję zdjęć ,grafik,schematów...jednak okazuje się,że krucho z nimi jest
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Re: Szukam info o Liberatorze Sikorskiego

Postprzez Intruder » niedziela, 28 listopada 2010, 10:15

Osobiście próbowałem znaleźć takowych informacji jednak tak jak pisze crustian nie jest to łatwe. Być może takie informacje są tylko w jakichś archiwach czy innych miejscach.
Intruder

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste