Spitfire Mk V - fotel pilota

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Spitfire Mk V - fotel pilota

Postprzez Kuba P. » piątek, 18 czerwca 2010, 10:03

Ten Airfixowy Spitfire to akurat dobry przykład - też go mam (zestaw Eduarda czyli Airfix + Aires) i mam dokładnie to samo spostrzeżenie. Kokpit jest przygotowany pod niepocieniony kadłub zestawu i do tego wkleja się go też bez odchudzania. Jak to się zmontuje zgodnie z zaleceniami producenta i otworzy drzwiczki kabiny to mamy komedię. Ścianki grubości ze 3 mm, jak nie więcej.
Niedawno wklejałem kokpit Airesa dedykowany do Spitfire IX Hasegawy w kadłub modelu Mk XVI ICM. Odchudziłem praktycznie do zera ścianki żywicznego kokpitu, bardzo mocno pocieniłem kadłub modelu i wkleiłem te żywice. Podłoga ładnie się schodzi ze ściankami, które przybrały kształt modelu ICM. Niby OK ale wręgę z fotelem muszę zrobić od nowa, bo ten fotel Airesa jest za wąski.

Lekarstwem na problemy z tym Airesem do Airfixa będzie po prostu budowanie od podstaw z wykorzystaniem częśći elementów Airesa. Więcej roboty ale fajny efekt można osiągnąć.

Na koniec dziękuję Michałowi za linka. Partowe pasy do Mk V jak widać chyba zbyt wiele z rzeczywistością wspólnego nie mają...Na szczęście mam jakiś zamiennik :D
Kuba P.

Reklama

Postprzez mr.jaro » piątek, 18 czerwca 2010, 10:31

Kuba Plewka napisał(a):Lekarstwem na problemy z tym Airesem do Airfixa będzie po prostu budowanie od podstaw z wykorzystaniem częśći elementów Airesa. Więcej roboty ale fajny efekt można osiągnąć.

Dokladnie tak. Rowniez wybralem te droge, co (wraz z mnostwem innych przyjemnosci i obowiazkow) niestety powoduje, ze prace posuwaja sie wybitnie slimaczym tempem. Ozebrowanie burt kadluba wykonalem scratch, elementy wyposazenia powycinalem na ile sie to dalo z zestawu Airesa i pojedynczo poprzyklejalem do wnetrza. Niestety, niektore drobiazgi sa na tyle filigranowe, ze nie daja sie odzyskac bez uszkodzenia, a ja jestem zbyt leniwy, by samodzielnie dlubac przelaczniki i galki wielkosci glowki od szpilki. W rezultacie "moja" wersja wykonawcza bedzie nieco uproszczona w stosunku do airesowej, ale za to bardziej trzymajaca sie skali. Jak tylko uporam sie z wnetrzem, zaloze watek warsztatowy - moze sie komu przyda. Chwilowo jeszcze nie jestem pewien, czy wystarczy mi samozaparcia do skonczenia tego modelu, a pokazac model wylacznie w stanie rozgrzebanym tez troche glupio...

Sam juz nie wiem, czy to tylko ja mam takiego pecha. Jak tylko siegam po zywice, nazbyt czesto okazuje sie, ze pierwsze zauroczenie (piekny detal) ustepuje miejsca rozczarowaniu (wstretnie odlane kabelki, rozbieznosci wymiarowe, dziwne proporcje...) i w rezultacie "laduje" na samodzielnym dlubaniu.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Mecenas » piątek, 18 czerwca 2010, 14:50

A tu jeszcze coś wygrzebane w necie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciek_66 » czwartek, 21 kwietnia 2011, 17:32

A ja mam pytanie - z przodu fotela jest taka skrzynka z okrągłymi otworami (to chyba na rakietnice czy cóś). Czy to mogło być w Spitfire IX (konkretnie WX-D)? Na Spitfiresite wyczytałem, żeby to wyrzucić.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Mecenas » piątek, 22 kwietnia 2011, 07:25

W większości dyskusji na forach, które czytałem opinia ta się powtarza. Tak twierdzi m.in Edgar Brooks a ja z nim nie dyskutuję.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste