Georg01 napisał(a):Mam pytanko o wygląd wnętrza kabiny pilota Fw 190D-13. Czy różnił się od wyglądu kabiny Fw 190D-9 ?
Tak, były różnice.
Przede wszystkim w kabinie znalazł się korpus działka silnikowego, podobnie jak w 109 z tym, że w D-13 działko nie wnikało w kabinę tak głęboko. Nigdzie nie widziałem jak wyglądała jego osłona. Zakładam, że podobnie jak w 109, tyle że mniejsza, bo kończyła się gdzieś na wysokości pedałów, może ciut za.
Tablica wygląda dość podobnie, jeśli wierzyć dokładności odbudowy (ostatniej) to jedyną zauważoną przeze mnie różnicą było przeniesienie zegaru czasu rzeczywistego z prawej konsoli na lewą, dolną część dolnej tablicy. Do tego w teorii Schusszahler powinien być inny, ale tego instrumentu na ile widzę - nie zamontowano po odbudowie. Nie wiem dlaczego.
Być może występowały jeszcze inne drobne różnice, tych niestety nie jestem w stanie wypatrzyć bo po prostu trudno jest porównywać niekompletnie odrestaurowany samolot z innym, już nieco zniekształconym (myślę o zdjęciach kabiny D-9 601088 zrobionych w USA przed remontem, w stanie oryginalnym)
Georg01 napisał(a):prawy panel kabiny pilota, mają wygląd podobny do tego z Ta 152H i jest on inny niż w Fw 190D-9. Czy jest to udowodnione, czy też jest to tylko hipoteza Eduarda
Ta informacja pojawia się w książce "Fw 190 D Modeller's Eye", która traktuje w dużej części o odbudowie (tej drugiej, ostatniej) D-13 836017. To ma sens, sprawdziłem.
Oryginalna konsola została zniszczona, podobnie jak reszta kokpitu, który po wojnie został mocno zdewastowany gdy USAAF przestał się samolotem interesować. Zdjęcia Jerrego Crandalla zrobione w 1965 pokazują mocno zdekompletowany kokpit jednak widoczna jest resztka panelu przełączników, dłuższego niż ten w konsoli typowego D-9 i wyglądającego tak jak ten w Tanku. W "ME" podają, że konsola pochodziła z samolotu Ta 152 E. Nie wiem na jakiej podstawie tak sądzą, skąd mają pokazaną tam konsolę i jak wiążą tabliczkę znamionową z numerem części Ta 152 E z tym konkretnym D-13.
W każdym razie wygląda na to, że prawa konsola była inna i być może była to konsola Ta 152 lub bardzo podobna.
Georg01 napisał(a):Mam walk around Squadrona do Fw 190D i przy zdjęciach wersji D-13 widzę panele podobne do D-9. Coś mi tu nie pasuje.
Ten walkaround niestety jest dość podstępny, bo Yellow 10 prezentowana tam była w koszmarnym stanie. Pierwsza odbudowa była bardzo nieprofesjonalna. Pomijając znaną sprawę zamiany skrzydeł z drugim D-9 dochodzi właśnie wiele dziwnie odtworzonych elementów samolotu. Osłona kabiny, pokrywy podwozia, kołpak, śmigło, koła...tak dla przykładu. Ta prawa konsola to też jakaś luźna improwizacja, zapchajdziura.
Kolorystyka podzespołów to kolejna sprawa. Tam niestety wiele rzeczy wprowadza w błąd.