Dom pod samolotem

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Dom pod samolotem

Postprzez Sparrow » środa, 5 października 2011, 22:29

Jest taki dom w Poznaniu, przy ulicy Grunwaldzkiej, który na samej górze ozdobiony jest ciekawą płaskorzeźbą przedstawiającą samolot. Każdy, kto interesuje się lotnictwem rozpozna natychmiast, że jest to sylwetka Puławszczaka (może niezbyt zgodna z planami ;o) , ale zawsze samolot!). Kiedyś była chyba jakaś wzmianka o tym domu w Skrzydlatej Polsce (sądzę, że w latach osiemdziesiątych). Może kiedyś znajdę ją moich zbiorach, to się podzielę tą informacją. Może ktoś z Was jest w stanie coś na ten temat powiedzieć? Nie znam historii tego domu, ale myślę, że musi być przedwojenny. Być może są w Polsce jeszcze inne domy "pod samolotem"?

Widok na dom:
Obrazek

I zbliżenie:
Obrazek

Warto utrwalać takie niezwykłe ozdoby, bo przecież mogą dom ocieplić styropianem i tyle będziemy widzieć!
Sparrow
Sparrow

Reklama

Re: Dom pod samolotem

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 5 października 2011, 22:35

Sparrow napisał(a):Kiedyś była chyba jakaś wzmianka o tym domu w Skrzydlatej Polsce (sądzę, że w latach osiemdziesiątych).

Raczej w 90-tych, albo i nawet w tym wieku bo kojarzy mi się że widziałem.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Re: Dom pod samolotem

Postprzez Sparrow » środa, 5 października 2011, 22:39

Pewnie masz rację, wiesz pamięć jest zawodna w pewnym wieku... Jeśli jesteś w stanie zlokalizować tę informację, to wrzuć skan. Z góry dziękuję.

Kiedyś "Morze" publikowało taki cykl "Domy pod okrętami". W przypadku samolotów pewnie się to nie uda.
Sparrow
Sparrow

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste