Wojenne Avro Tutor z CFS Upavon

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Wojenne Avro Tutor z CFS Upavon

Postprzez ZIO BY NAITT » wtorek, 17 maja 2011, 20:02

Sklejać mi się nie chce, to prowadzę badania :)

Jaki kamuflaż wybrać dla takowej maszyny :

1. A.Morgała i T.Kowalski w swoich książkach sugerują coś takiego:

Obrazek

2. Natomiast mnie wydaje się że powinno być coś takiego:

Obrazek

Przy założeniu że już od Monachium zaczęto na potęgę nanosić kamuflaż na samoloty (w tym treningowe) taki wariant wydaje mi się bardziej prawidłowy.

Co prawda maszyny pomalowane w całości Trainer Yellow ostały się w szkolnictwie aż do połowy 1940r., jednak położenie Upavon (wschodnia Anglia) a przez co zagrożenie Luftwaffe też wskazywało by wersję kamuflowaną.

Ale może się mylę - czekam na sugestie.

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Reklama

Re: Wojenne Avro Tutor z CFS Upavon

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 18 maja 2011, 10:13

ZIO BY NAITT napisał(a):1. A.Morgała i T.Kowalski w swoich książkach sugerują coś takiego:
Obrazek

Masz na myśli zdjęcie K3261? U Morgały są kiepskie opisy zdjęć, które faktycznie mogą zasugerować coś, co faktycznie nie jest nigdzie napisane. Na zdjęciu jest samolot z CFS, na którym latali Polacy w latach 40., ale nie jest napisane, że zdjęcie jest z tego okresu. Podejrzewam, że jest przedwojenne. Ale czy później dostał kamuflaż, czy nie to niestety nie wiem. Pięknie by było gdyby ktoś kiedyś pokusił się spreparować "Polskie Skrzydła" o samolotach szkolnych, łącznikowych itp.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez ZIO BY NAITT » sobota, 21 maja 2011, 22:49

Paweł Wymysłowski napisał(a): Pięknie by było gdyby ktoś kiedyś pokusił się spreparować "Polskie Skrzydła" o samolotach szkolnych, łącznikowych itp.

Cóż - obawiam się że przy obecnym zainteresowaniu braci modelarskiej/wydawców tym tematem chyba sami będziemy musieli napisać takową publikację ;o)

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Grzegorz S. » wtorek, 17 stycznia 2012, 01:58

Odświeżam temat (z moimi trzema groszami, o ile od ubiegłego roku nic nowego na ten temat się nie pojawiło) bo właśnie trafił do mnie "na tapetę". Obie książki- "Polskie samoloty wojskowe 1939-1945" p. Morgały oraz "Godło i barwa [...]" p. Kowalskiego- wymienione przez Zio w pierwszym poście mają ponad 25 lat i możliwe, że wtedy nie dysponowali zdjęciami samolotów z Upavon w kamuflażu ochronnym. Skłaniam się podobnie jak autor tematu ku drugiemu malowaniu, ponieważ:
1) Miasto leżało bezpiecznym rejonie Anglii
2) Wersje z kamuflażem zaczęto wprowadzać już we wrześniu 1938 r., a "żółtki" spotykano już tylko do połowy 1940 r.
3) Polska Eskadra co do której jest pewność z jakich maszyn korzystała (pierwsi nasi byli tam na przełomie '39/'40) szkoliła się w CFS Upavon w pierwszej połowie 1941 r.- p. Morgała
Implikując: według mnie nie ma siły biorąc pod uwagę rozporządzenia RAF co do kamo i położenie jednostki, żeby Polacy nie zahaczyli o wersję w kamo, jedyną kwestią mogłaby być obecność godła jednostki z wersji przedwojennej (w czeskim egzemplarzu w analogicznym położeniu jest fin flash) i ewentualne szachownice (w to bardzo szczerze wątpię, ale byłoby pięknie w połączeniu z takim fajnym kamuflażem ;o) ).

Pozdrawiam,
Grzegorz S.
Grzegorz S.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste