Schwalbe z E-baya

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Schwalbe z E-baya

Postprzez Aleksander011 » piątek, 20 stycznia 2012, 07:51

Udało mi się "upolować" takie oto zdjęcie z niemieckiego e-baya:
Obrazek

Opis aukcji był taki, że to maszyna z JV 44 uszkodzona w Austrii, zdjęcie z lata 1945,
moim zdaniem to Me 262 ewidentnie z KG 51 no i teraz stawiam na "czerwoną jedynkę", samolot ten, moim zdaniem nigdzie nie występuje na innych zdjęciach ani opisach...chyba, że się mylę co wy na to koledzy??
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Reklama

Re: Schwalbe z E-baya

Postprzez net_sailor » piątek, 20 stycznia 2012, 09:33

Krajobraz bardzo przypomina okolice Salzburga więc Austria jak najbardziej pasuje. Również zgodziłbym się, że ten samolot miał za sobą służbę w KG51. Po przejęciu tej maszyny przez JV44 litery kodowe z jednostki bombowej zostały zamalowane (ciemne ślady przed i za krzyżem), a w to miejsce namalowano "myśliwską" cyfrę.
net_sailor

Postprzez robmario » piątek, 20 stycznia 2012, 09:36

Tutaj masz w trochę lepszej jakości z innej strony:
Obrazek
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Aleksander011 » piątek, 20 stycznia 2012, 09:59

wow, teraz jest super..fajne jest to, że po tylu latach odnajdują się nowe zdjęcia nieznanych maszyn ot chośby takie z KG (J)6 :)
Obrazek
Obrazek
Aleksander011

Postprzez robmario » piątek, 20 stycznia 2012, 10:45

Ten pierwszy (czerwona 1?) ma oderwany chyba szczyt statecznika pionowego. faktycznie, to dziwne, że po tylu latach wychodzą na światło dzienne całkiem nowe fotki. Zwłaszcza miłośnicy poukładanych kamuflaży mają wtedy czasami konieczność przewracania swoich idei. Mam jeszcze gdzieś z internetu ściągniętą taką fotkę Schwalbe (chyba czarne D) z ciekawym malowaniem:
Obrazek
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Mecenas » piątek, 20 stycznia 2012, 10:54

robmario napisał(a):Ten pierwszy (czerwona 1?) ma oderwany chyba szczyt statecznika pionowego.

Ja tam widzę cały, ale szczyt jest niemal w kolorze tła - trzeba szukać wzrokiem krawędzi.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kuba P. » piątek, 20 stycznia 2012, 10:54

robmario napisał(a):Ten pierwszy (czerwona 1?) ma oderwany chyba szczyt statecznika pionowego.

Ma go pomalowany na czerwono.
Kuba P.

Postprzez Aleksander011 » piątek, 20 stycznia 2012, 11:01

Nie, to czerwona(zółta) końcówka z białym paskiem-na stateczniku,oraz pomalowan też czerwono osłoną dziobowa fotokarabinu z resztą znaną z wielu zdjęć innych Schwalbe- odsyłam do najnowszej książki JaPo- tym się wyróżniały Messerki z KG 51.Twoje zdjęcie "czarne D" jest w lepszej jakości eksponowane wraz z kolorową sylwetką i czerwoną końcówką statecznika, w ostatnim numerze "Luftwaffe im Focus" Pana Urbanke, który naprawdę coś niecoś o tym wie......
schemat jest też znany z KG 51 z białymi końcówkami
Obrazek

a propos tego zdjęcia to w JaPo piszą ,że Me 252 A2a z KG 51 kamuflaż miały RLM 74/75/76 z wężykami RLM71...a wszyscy(łącznie ,ze mną) tłuką go w kamuflażu RLM 81/82/76 z wężykami RLM 83 ew 82
Obrazek
Aleksander011

Postprzez net_sailor » piątek, 20 stycznia 2012, 11:45

Aleksander011 napisał(a):a propos tego zdjęcia to w JaPo piszą ,że Me 252 A2a z KG 51 kamuflaż miały RLM 74/75/76 z wężykami RLM71...a wszyscy(łącznie ,ze mną) tłuką go w kamuflażu RLM 81/82/76 z wężykami RLM 83 ew 82

Co prawda nie znam tego JaPo, ale jakiś czas temu też na to wpadłem (odnośnie tej i jeszcze innych maszyn KG51). Aż sobie kupiłem Hobby Bossa, żeby na taniuchnym pseudomodelu wypróbować ten rodzaj kamuflażu. Niestety przeprowadzka pokrzyżowała mi plany.
net_sailor

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste