A6M5 Zero asów

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

A6M5 Zero asów

Postprzez RAV » wtorek, 3 kwietnia 2012, 12:34

Cześć!

Dłubię właśnie Zero z Academy. Wiem, że właśnie wyszła Tamiya, ale zacząłem już dawno i teraz kończę. Przerobiłem wersję z A6M5c (z 4 lufami w skrzydłach) na A6M5a. Miał być pomalowany wg "Modelmanii" jako A6M5 Saburo Sakai, ale mam parę wątpliwości...

1. Nigdzie nie znalazłem zdjęcia A6M5 Sakai. Nawet w japońskiej książce o tym pilocie. W necie znalazłem parę rekonstrukcji tego samolotu, przy czym wiele przedstawia go jako A6M5c. Skąd wiadomo, jak ten samolot wyglądał i w jakiej był wersji? A może te rekonstrukcje to czysta fantazja?

2. Ponieważ aby uzyskać A6M5 musiałbym zrobić ładne "łezki" pod skrzydłami i oprofilowanie zbiornika podwieszanego, postanowiłem poszukać innego malowania asa. Padło na A6M5a Sadaaki Akamatsu, wg "TopColors". Znalazłem zdjęcie tego samolotu, ale na nim widać jedynie ogon. Teoretycznie mogłaby to więc być inna wersja. Skąd wiadomo, że był to właśnie A6M5a? Istnieją inne zdjęcia?

Tutaj podano, że Akamatsu latał na A6M5, a Sakai na A6M5c. I komu wierzyć?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

Re: A6M5 Zero asów

Postprzez Jaho63 » wtorek, 3 kwietnia 2012, 13:51

Ja też mam "odnotowanego" Sakai na A6M5c, ale zdjęcia raczej nie kojarzę. Do Akamatsu chyba jest tylko to zdjęcie tylnej części. Ja osobiście planuję A6M5 zrobić Iwamnoto (53-104, choć tylko z 18 zwycięstwami). Zdjęcie jest, ale bardzo, bardzo słabe. Tak, że jednak zwyczajowo, trzeba mieć po prostu wiarę. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez RAV » wtorek, 3 kwietnia 2012, 14:11

Dzięki za informację. W takim razie, jeśli nic innego nie "wypłynie", to teraz zrobię Akamatsu na A6M5a, a Sakai dostanie A6M2, jak tylko uda mi się kupić Hasegawę (chyba że wcześniej Tamiya wypuści tę wersję).

Przy okazji streszczę moją powstającą kolekcję Zer... Nowy A6M5 z Tamiyi jest piękny, ale malowania ma nudne - po skończeniu Academy będę miał już dwa niemal identyczne, więc kolejnego nie planuję. Poza tym z synem robimy właśnie A6M2 z Airfixa (z Pearl Harbor), a obok leżą A6M3 Model 22 (będzie Nishizawa w fajnym malowaniu) i 32 (też "ciapkowaty") oraz A6M2-K z AMLu (wbrew instrukcji, nakazującej ame-iro, zamierzam pomalować go na pomarańczowo). Będzie mi brakowało wczesnego, szarego Zera (Airfixa nie liczę, bo traktuję go jako zabawkę). Nie ma ktoś niepotrzebnego A6M2 z "nowej" Hasegawy w 72?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez pik » wtorek, 3 kwietnia 2012, 21:22

Do tematu A6M5 też zamierzam wkrótce dołączyć wykonując parę Academy + Tamiya. Co od asów, to faktycznie mało zdjęć. Ale osobiście nie mam nic przeciwko anonimowym maszynom, w Modelmanii jest sporo oznaczeń do wyboru.

A6M2 Hasegawy kupiłem jakiś tydzień temu w Hobby Szeroka 5 (edycja "all green") za ok 50 pln. Tutaj ciutkę drożej, ale jest od ręki i to w szarym malowaniu: http://plastmodel.pl/p/62/1470/hasegawa-1-72-a6m2-zero-type-21-d21--skala-1-72-modele-samolotow.html .
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste