Mi-2 i Skytruck - pytania

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mi-2 i Skytruck - pytania

Postprzez Łukasz Kędzierski » wtorek, 17 kwietnia 2012, 06:03

Witam,

Pytanie numer 1 - Mi-2 US.
Zgodnie z ta strona http://www.helicopter-database.de/mi2_s ... ageSize=40 bylo 31 Mi-2US na wyposazeniu naszego lotnictwa. Staram sie znalezc jakies zdjecie, ale slabo mi idzie. Czy ta wersja latala w kamuflazu czy tylko na zielono-niebiesko? Pytanie oczywiscie odnosnie modelu Hobby Bossa, ktory wlasnie wpadl mi w rece.

Pytanie numer 2 - Skytruck Lotnictwa Strazy Granicznej.
Jak zostalo eksperymentalnie stwierdzne przez moja zone, jestem daltonista :P Dlatego pytam, czy te Skytrucki sa jasno szare jak podaje instrukcja Eastern Express, czy biale? Szczerze mowiac zalezy od zdjecia i pogody raz sie sklaniam na szary, a raz na bialy. A ze nie mam szans na zobaczenie ich na zywo w okolicach Melbourne, wiec pytam bardziej obeznanych.

Z gory dzieki za info.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Reklama

Re: Mi-2 i Skytruck - pytania

Postprzez pb299 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 10:15

Łukasz Kędzierski napisał(a):Pytanie numer 2 - Skytruck Lotnictwa Strazy Granicznej.
Jak zostalo eksperymentalnie stwierdzne przez moja zone, jestem daltonista :P Dlatego pytam, czy te Skytrucki sa jasno szare jak podaje instrukcja Eastern Express, czy biale? Szczerze mowiac zalezy od zdjecia i pogody raz sie sklaniam na szary, a raz na bialy. A ze nie mam szans na zobaczenie ich na zywo w okolicach Melbourne, wiec pytam bardziej obeznanych.

Raczej biały, ale chyba delikatnie złamany jasnoszarym, - niewykluczone, że to matowość farby daje taki efekt.
Ewentualnie bardzo jasny jasnoszary...
http://lotnictwo.net/galsel.php?p=0&ui=133&ti=150&mi=52&quer=reg.reg&selectby=fotoID%20DESC&wpis=sn-60

Mi-2 sprawdzę wieczorem, teraz nie mam źródeł.
/p.
pb299

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 17 kwietnia 2012, 10:21

Ad 2
Porównując z "szachownicą" :?: na ogonie i skrzydłach, raczej bardzo jasno szary
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 17 kwietnia 2012, 16:27

Eastern Express robi Bryzę bis a Skytruck SG ma stałe podwozie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Łukasz Kędzierski » środa, 18 kwietnia 2012, 02:07

O dzieki. Faktycznie patrzac na bialy w szachownicy to wyglada to na bardzo jasno szary.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez qalimar » środa, 18 kwietnia 2012, 13:53

Tu masz tego więcej:
http://www.airplane-pictures.net/search ... mit=Search

Mi-2US latały jak najbardziej w ciapiastym kamuflażu. Pod koniec lat 80-tych była wprawdzie akcja demontowania belek, ale działko zostało. Później sukcesywnie montowano również belki.

Obrazek
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez przemus » środa, 18 kwietnia 2012, 18:06

Witam,

Co do Skytrucka w wersji dla SG; kolor z grupy szarych, postaram sie w najbliższym czasie podać nr farby (chyba to jest któryś z RAL ale nie jestem pewny).

Pozdrawiam
przemus

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 19 kwietnia 2012, 01:46

Na tym zdjeciu Mi-2US to numer odpowiada wersji, ale to co widac na smiglowcu odpowiada bardziej wersji URN z belkami z niekierowanymi pociskami zamiast km'ow (chyba ze zle widze). To by oznaczalo, ze US byly pozniej zmodifikowane do standardu URN czy URP??
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez qalimar » czwartek, 19 kwietnia 2012, 13:44

Łukasz Kędzierski napisał(a):Na tym zdjeciu Mi-2US to numer odpowiada wersji, ale to co widac na smiglowcu odpowiada bardziej wersji URN z belkami z niekierowanymi pociskami zamiast km'ow (chyba ze zle widze). To by oznaczalo, ze US byly pozniej zmodifikowane do standardu URN czy URP??

Tak właśnie było. Do obu standardów. W zależności, który pierwszy trafił do remontu głównego.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez przemus » czwartek, 19 kwietnia 2012, 19:32

Witam,
Podaję kolory na SG:
kolor podstawowy - jasno szary RAL7035
pasy i szachownica - czerwony RAL3020
pasy - żółty RAL1023
tło szachownicy - zielony RAL6010
szachownica - biały RAL9016
napisy - czarny RAL9005
gondole silnikowe i dół usterzenia - szary RAL7037,

Pozdrawiam
przemus

Postprzez Łukasz Kędzierski » piątek, 20 kwietnia 2012, 01:36

Dzieki za pomoc z kolorami do Skytrucka. Super.

Wracajac do Mi-2US. Zakladam, ze kamuflaz byl nakladany po remoncie i modyfikacji wersji US? Czyli zaczynaly jako zielono-niebieskie jak na tym jednym jedynym profilu w TBiU. I to jest tez malowanie proponowane przez Hobby Bossa. Kurcze jedyne zdjecia jakie znajduje to zblizenia na karabiny z boku kadluba.

Tak na marginesie to az sie prosi o jakies fajne opracowanie do Mi-2 w polskim lotnictwie. Malowan, wersji i wariacji na temat starczy chyba na opasle tomiszcze. W dodatku smiglowiec produkowany w Polsce i w sumie bardziej taki "nasz" niz radziecki :D
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez qalimar » sobota, 21 kwietnia 2012, 09:20

Łukasz Kędzierski napisał(a):Dzieki za pomoc z kolorami do Skytrucka. Super.

Wracajac do Mi-2US. Zakladam, ze kamuflaz byl nakladany po remoncie i modyfikacji wersji US? Czyli zaczynaly jako zielono-niebieskie jak na tym jednym jedynym profilu w TBiU. I to jest tez malowanie proponowane przez Hobby Bossa. Kurcze jedyne zdjecia jakie znajduje to zblizenia na karabiny z boku kadluba.

Tak na marginesie to az sie prosi o jakies fajne opracowanie do Mi-2 w polskim lotnictwie. Malowan, wersji i wariacji na temat starczy chyba na opasle tomiszcze. W dodatku smiglowiec produkowany w Polsce i w sumie bardziej taki "nasz" niz radziecki :D

Tak, wersja US zaczynała w standardowym malowaniu - góra zielona/ dół jasno niebieski. Dopiero od momentu zastowania kamuflażu w "ciapki" zaczęto je malować właśnie w taki sposób.

Może w przyszłości ktoś ogarnie całość zagadnienia. Kto wie? W najbliższej przyszłości przynajmniej cząstkowo... :->
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste