Temat wrócił na tapetę, kiedy przejeżdżając w pobliżu miejsca całego zdarzenia zobaczyłem to:

Czort wie jak długo ten pomnik stoi- albo skądś go przenieśli albo tyle lat umykał umykał mojej uwadze
Znalazłem serial i typ tej maszyny:
Douglas C-47A-35-DL Dakota C.3
czyli rafowska Dakota III, serial FD919.
Po przejrzeniu informacji na temat jednostki zauważyłem, że maszyny tej jednostki nosiły łaciaty angielski kamuflaż DG+DE/Sky (temprate land scheme jeśli pamiętam), ale nie wszystkie... Niektóre robią wrażenie jakby były albo w amerykańskim kamo albo były jakieś spłowiałe czy przemalowane, widziałem takie które mają małe kokardy C1 (rozmiar jak np na Mustangach), część ma jakąś literę/ litery kodowe... Znalazłem trochę zdjęć w sieci z Dakotami z tej jednostki, jednak tej konkretnej niestety nie... Czy któryś z kolegów dysponuje jakimiś publikacjami ze zdjęciami tej maszyny bądź jakimś spisem samolotów jednostki uwzględniającym obecność ewentualnej indywidualnej litery kodowej? Model modelem (pewnie kiedyś się wezmę ale póki co od paru lat tylko zbieram informacje o maszynach rzeczywistych i pilotach, a właściwie nic nie kleję...) ale ciekawi mnie jak franca wyglądała.
Pozdrawiam,
Grzegorz.