Zasobnik ECM pod YF-16

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Zasobnik ECM pod YF-16

Postprzez RAV » piątek, 28 września 2012, 09:49

Robię właśnie taki prototyp YF-16 (i w tym samym wariancie podwieszeń) z zestawu Academy, 1/72:
Obrazek

Próbuję wykombinować, jaki zasobnik ECM wisi pod kadłubem. Popytałem na zagranicznych forach i dostałem informację, że to AN/ALQ-119, ale sam już wcześniej stwierdziłem, że on tu nie pasuje. No chyba, że istniała jakaś krótsza wersja, której nie znam. Co ciekawe, w modelu Academy jest zasobnik, który geometrycznie pasuje niemal idealnie, tyle że jest niezbyt szczegółowy. No i w swej szalonej fantazji twórcy zestawu zamieścili dwa takie zasobniki, każąc zamontować je pod skrzydłami. Czym się kierowali?

Oto porównanie zasobnika z zestawu YF-16 Academy i AN/ALQ-119 z zestawu Hasegawa Weapons IV:
Obrazek

Żeby wykazać różnice między zasobnikami, zrobiłem podobne zdjęcia:

1. Z zasobnikiem Academy:
Obrazek

2. Z zasobnikiem Hasegawa:
Obrazek

I bezpośrednie, szczegółowe porównanie. Od góry Academy, oryginał i Hasegawa:
Obrazek

Jest tu jakiś znawca zasobów USAF, który mógłby wyjaśnić tę zagadkę?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

Re: Zasobnik ECM pod YF-16

Postprzez kugelblitz » piątek, 28 września 2012, 11:13

Nie jestem znawcą ale ta krótsza wersja to prawdopodobnie AN/ALQ-119(V)17, podczas gdy standardowa dłuższa to AN/ALQ-119(V)15.

"A shorter-body version, the AN/ALQ-119(V)17, is also operated by the US Air Force."

http://articles.janes.com/articles/Jane ... tates.html
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste