Lektura obowiązkowa

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Lektura obowiązkowa

Postprzez Tenzan » piątek, 16 marca 2012, 07:40

Witam,
podsyłam linka, aby co poniektóre Umysły ostygły, a innym dać natchnienie do pracy przy pięknych paltykowych czy też żywicznych skorupkach.
Traktujcie to jako lekturę nadobowiązkową. Co kilka dni materiał jest sukcesywni uzupełniany nowy scanami nieogarniętych zasobów archiwów.
http://www.muzeumlotnictwa.pl/digitaliz ... izacja.php

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 16 marca 2012, 08:14

Tenzan napisał(a):Witam,
podsyłam linka, aby co poniektóre Umysły ostygły, a innym dać natchnienie do pracy przy pięknych paltykowych czy też żywicznych skorupkach.
Traktujcie to jako lekturę nadobowiązkową....

Dzięki za ten link. :) Ja bym sugerował to raczej jako lekturę obowiązkową. Szczególnie pierwsze zdanie na stronie 1. w pozycji zatytułowanej "Modelarstwo lotnicze" z roku 1925 :!:
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » piątek, 16 marca 2012, 09:46

"Z rzeczy małych powstają wielkie"?
W tym wątku raczej dyskusja szła w kierunku jak z Rzeczy Wielkich powstały małe. ;o)

_iceboy napisał(a):To jesteś akurat w ogromnym błędzie. Nawet przez myśl mi nie przeszło aby w tym temacie zakpić.

Jeżeli tak, to zwracam honor.
Ja nie mam aż tak radykalnych, w temacie, poglądów, ale mierzi mnie notoryczne umniejszanie wszystkiego czego się da.

Mecenas napisał(a):Trochę w niebezpiecznym kierunku idzie na dyskusja. Wypad do klejenia modeli! (chyba, że chcecie kontynuować w HP...)

Michałku, wydaje się, że jest spokojnie, nie przesadzaj.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 16 marca 2012, 10:20

Jaho63 napisał(a):W tym wątku raczej dyskusja szła w kierunku jak z Rzeczy Wielkich powstały małe. ;o)

I dlatego warto przypomnieć wspomnianym cytatem sprzed blisko stu lat, czemu to forum powinno służyć przede wszystkim. :)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » piątek, 16 marca 2012, 10:29

Krzyś, dogadujemy się i trzeba to uszanować.
Ale w tym wypadku (dział lotnictwo rzeczywiste, wątek o 303-cim) z oburzeniem na podjęcie tematów poza modelarskich wpisujesz się w retorykę dziwnych osób z tego forum. Daj spokój, to tęsknota za cenzurą. Kto nie chce, niech olewa temat. Czy naprawdę wszędzie musi być tak jak "JA" chcę?
Z SZACUNKIEM J.B.
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 16 marca 2012, 10:51

Janusz wyciągasz zbyt duże armaty. Z mojej strony to tylko przypomnienie motta, które nasunęło mi się w związku z linkiem Tenzana. Gdzie tu oburzenie, gdzie cenzura? Poza wszystkim - jeśli widzisz związek między początkowym postem, będącym anonsem filmu, a twoją dygresją o rzekomym lansie, to rzeczywiście muszę się zacząć wpisywać w grupę, która olewa takie dyskusje.
K.Y.Czart

Postprzez Tenzan » piątek, 16 marca 2012, 11:04

Witam,
to co mnie "rajcuje" w zdjęciach z archiwum MLP to ich autentyczność. Znalazione w "Dokumenty, listy, fotografie - Kubala 4". Grupa pilotów stoi przy D.VIII z różą wiatrów na kadłubie. Towarzystwo znakomite - Kubala, Stec, Peter. Jak na dłoni historia lotnictwa polskiego. A D.VIII ? Dołacza do tej historii. Doskonale widać malowanie płata. I centropłt, nad kabiną pilota. Czyżby napis jakiś? Perełka. !! :)

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Jaho63 » piątek, 16 marca 2012, 11:26

A mnie się podobały zdjęcia i opis lotu nad Lwowem.

Krzyś, związek "lansu" z filmem jest ogromny, co z resztą w tekście wyjaśniłem. Ale dla mnie spoko. Można olewać, to wolny kraj! ;o)
Jaho63

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 16 marca 2012, 21:32

A ja się zastanawiam gdzie są ci wszyscy nasi genialni filmowcy , reżyserzy , operatorzy kamer , aktorzy i cała ta wspaniała reszta towarzystwa. Czym się zajmowali przez ostatnie 20 lat, jeżeli taki temat im umknął :?: Oczywiście można bez końca kręcić filmy o D.... Maryny :twisted: Może nie czytali nigdy Fiedlera, nie słyszeli o dyw. 303 itd.
Na szczęście Anglicy o Polakach pamiętali, a przecież mieli wielu własnych pilotów. Czesi nakręcili ,,Ciemnoniebieski Świat''
Nawet w ,,biednej i zacofanej'' II RP powstał film ,,Gwiaździsta eskadra''. Film został nakręcony we współpracy z lotnictwem wojskowym. Do nakręcenia zdjęć powietrznych na płycie lotniska na Ławicy k. Poznania zgromadzono ponad 200 samolotów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwia%C5%BAdzista_eskadra
No więc Panowie gdzie dziś podziali się nasi wspaniali filmowcy :shock:
W filmie ,,Bitwa Warszawska'' przez parę sekund widać eskadrę kościuszkowską w akcji, czyli można !Kilka sekund ! Widocznie na więcej nas w III RP nie stać :twisted:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez xmald » sobota, 17 marca 2012, 10:26

Obejrzałem z wypiekami na twarzy... Rzeczywiście lektura obowiązkowa, przynajmniej dla mnie (mam nawet 1 egzemplarz Dywizjonu 303 w pracy tak żeby sobie czasem coś przypomnieć), zgadzam się z opinią że potrafimy świetnie rozmieniać się na drobne. Robić "Stawkę większą niż życie" po raz kolejny, tylko po co? Mając gotowych bohaterów wolimy Klossa, żeby móc potem sprzedawać koszulki, kubki i figurki. Nie jestem jakimś fanatycznym patriotą, ale nie rozumiem dlaczego nie potrafimy w żaden sposób promować tego co nam się w historii udało. Może tak jak Szwedzi? z zespołem Sabaton potrafili nagrać kawałek, który może niekoniecznie swoją formą ale przesłaniem wywołuje ciarki i uczucie swoistej dumy, doczekamy się kiedyś żeby ktoś (Duńczycy, Norwegowie albo Holendrzy;)) nakręcił film o 303...
Dobry film mogliby go w szkołach pokazywać.
Co do digitalizacji dokumentów to idea jest absolutnie genialna:)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Tenzan » czwartek, 4 października 2012, 20:45

Witam,
trochę upłynęło chwil od ostatniego postu. W MLP działają sprawnie, pojawił się nowy dział w dygitalizacji zbiorów- "Nowe".

http://www.muzeumlotnictwa.pl/digitaliz ... izacja.php

Kila, jak nie kilkadziesiąt nowych pozycji pojawiło się.
Np.:
Pzl 23-B Katalog płatowca 1939
Pzl Katalog
Pzl Katalog 1934-1935
Pzl Katalog P.24 I P.23
i wiele, wiele innych.
Sądzę, że lektura obowiązkowa dla chcących budować modele w skali 1:1, nie wspominając o Tych od mniejszych skal.
W tym miejscu składam podziękowania Pracownikom MLP za sukcesywne uzupełnianie zbiorów on line.

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Robert P. » czwartek, 4 października 2012, 21:29

Czy kronika Dywizjonu 303 jest do kupienia w postaci książki? Mam tu na myśli jej kopię.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Tenzan » piątek, 5 października 2012, 08:56

Sądzę, że najlepiej uzyskać informacje u źródła, czyli w MLP, jeżeli ta kronika się tam znajduje.
Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Sparrow » piątek, 5 października 2012, 09:36

Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że kroniki polskich dywizjonów znajdują się w Instytucie Polskim i Muzeum im. Generała Wł. Sikorskiego w Londynie. Nie wydawano ich dotychczas w formie książkowej. Niektóre ciekawe dokumenty są dostepne on-line: http://www.pism.co.uk/dokumenty_lot.htm
Sparrow
Sparrow

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste