przez Tomasz » wtorek, 27 maja 2008, 19:50
Z kolorem Blue Gray jest taki problem, że był stosowany przed powstaniem wzornika ANA i nie widziałem naocznie jego oficjalnych próbek. Jedyną próbką, która może być podciągnieta pod Blue Gray USN z lat 41-43, a którą posiadam, to próbka załączona w The Official Monogram US Navy & Marine Corps Aircraft Color Guide 1940-49 Maj. Johna Elliotta. Wynika z niej że Blue Gray był ciut ciemniejszy od Intermediate Blue, ale nie był bardziej szary. Blue Gray był szarawym niebieskim kolorem o odcieniu bardziej ciepłym, żółtawym niż Intermediate Blue. Potwierdza to większość znanych mi kolorowych zdjęć z epoki. Jako najbliższy odpowiednik we wzorniku FS podaje się zazwyczaj FS35189 i ja organoleptycznie się z tym zgadzam. FS jest ciut, ale to ciut jaśniejszy, ale odcień ma prawie identyczny. Niestety nie posiadam komercyjnych wzorników jak Pantone, czy RAL i na tym kończą się moje możliwości porównania.
Jeśłi chodzi o farby modelarskie, to według mojej opini (czyli jak to widzą moje kaprawe ślepia) z farb modelarskich najbardziej zbliżony jest Model Master II USN Blue Gray (olejny). Z akryli za najbardziej zbliżony uważam kolor XF-18 Medium Blue z Tamiyi, z tym że Tamiya jest znacząco za ciemna i trzeba ją rozjaśnić.
Jeśli chodzi o Twojego Wildcata, to nie przyczepiłbym się do odcienia. W zasadzie według mnie Blue Gray mógłby być bardziej nasycony w kierunku żółtawoniebieskim (wiem, żółtawoniebieski brzmi idiotycznie, ale nie wiem jak to inaczej określić).
Tomek