Dwukolorowy kamuflaż USN.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Dwukolorowy kamuflaż USN.

Postprzez lodzianin » wtorek, 27 maja 2008, 11:45

Chcę nabyć Birdcagea Tamiyi i zrobić go w wariancie VMF- 121 z początku 1943 r. Która farba najlepiej może oddać kamuflaż Non specular Sea Blue/Sea Gray poddany presji klimatu [ np. ulewne deszcze ] i ogólnie zużyty ??
lodzianin

Reklama

Re: Dwukolorowy kamuflaż USN.

Postprzez RAV » wtorek, 27 maja 2008, 12:05

Sea Blue w dwukolorowym? Chyba Blue Grey... Ja użyłem BG z "trójpaka" Gunze i 16440 również Gunze. Gdybym miał symulować wypłowienie, to po wszystkim pociągnąłbym lakierem bezbarwnym z dodatkiem jasnoszarego, oczywiście niejednolicie.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 27 maja 2008, 15:30 przez RAV, łącznie edytowano 1 raz
RAV

Postprzez PrzemoL » wtorek, 27 maja 2008, 15:13

Ja jako bazy użyłem Pactry A36. Wypłowienia to A36 zmieszany z różnymi ilościami A43.
http://www.ikb.poznan.pl/przemyslaw.litewka/modele_pliki/f4u1.html
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Gienek » wtorek, 27 maja 2008, 17:28

PrzemoL napisał(a):jako bazy użyłem Pactry A36

Właśnie sie wydało. Zawsze zastanawiałem się dlaczego Twój model jest tski ciemny i niebieski. To Intermediate Blue zamiast Blue Gray.

Jeśli miałaby być Pactra to polecam bardziej 121 plus postshading rozjaśnianą.
Gienek

Postprzez Tomasz » wtorek, 27 maja 2008, 19:50

Z kolorem Blue Gray jest taki problem, że był stosowany przed powstaniem wzornika ANA i nie widziałem naocznie jego oficjalnych próbek. Jedyną próbką, która może być podciągnieta pod Blue Gray USN z lat 41-43, a którą posiadam, to próbka załączona w The Official Monogram US Navy & Marine Corps Aircraft Color Guide 1940-49 Maj. Johna Elliotta. Wynika z niej że Blue Gray był ciut ciemniejszy od Intermediate Blue, ale nie był bardziej szary. Blue Gray był szarawym niebieskim kolorem o odcieniu bardziej ciepłym, żółtawym niż Intermediate Blue. Potwierdza to większość znanych mi kolorowych zdjęć z epoki. Jako najbliższy odpowiednik we wzorniku FS podaje się zazwyczaj FS35189 i ja organoleptycznie się z tym zgadzam. FS jest ciut, ale to ciut jaśniejszy, ale odcień ma prawie identyczny. Niestety nie posiadam komercyjnych wzorników jak Pantone, czy RAL i na tym kończą się moje możliwości porównania.
Jeśłi chodzi o farby modelarskie, to według mojej opini (czyli jak to widzą moje kaprawe ślepia) z farb modelarskich najbardziej zbliżony jest Model Master II USN Blue Gray (olejny). Z akryli za najbardziej zbliżony uważam kolor XF-18 Medium Blue z Tamiyi, z tym że Tamiya jest znacząco za ciemna i trzeba ją rozjaśnić.
Jeśli chodzi o Twojego Wildcata, to nie przyczepiłbym się do odcienia. W zasadzie według mnie Blue Gray mógłby być bardziej nasycony w kierunku żółtawoniebieskim (wiem, żółtawoniebieski brzmi idiotycznie, ale nie wiem jak to inaczej określić).

Tomek
Tomek Gronczewski
http://www.pme.org.pl
Tomasz

Postprzez Gienek » wtorek, 27 maja 2008, 20:00

Tak, to prawda Tomku. Ja również nie odważyłem sie tu użyć nazewnictwa wg ANA.
Różnica między kolorami Intermediate Blue a Blue Gray jest widoczna choćby na wyżej zamieszczonych modelach. Wildacat jest bardziej prawidłowy w stosunku do Corsaira PrzemoLa (ten jest taki "zimny niebieski").
Gienek

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste