Gloster "Gauntlet" na nartach

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Gloster "Gauntlet" na nartach

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 18 grudnia 2012, 22:06

dymuwa napisał(a):Panowie, jeszcze raz dziękuję za ciekawe zdjęcia i punkty widzenia. Równolegle przeprowadzona ankieta na rosyjskojęzycznym forum "karopka" mimo użycia zupełnie innych argumentów dała mi tę samą odpowiedź: Finowie stosowali narty symetryczne.
Gotowy model postaram się wyłożyć w styczniu.

Podeślij proszę linka do tamtej dyskusji.
Grzegorz2107

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez dymuwa » środa, 19 grudnia 2012, 07:54

Rozmawiałem jeszcze z jednym kolegą, będącym czynnym konstruktorem w branży lotniczej. Oto co on dosłownie napisał:
"Jestem zdania, że "piramidka" była umieszczona symetrycznie. Przy lądowaniu oprócz momentu siły wykręcającego nartę w płaszczyźnie poziomej, będzie pracował też moment kręcący w płaszczyźnie pionowej, tym większy, im większa masa samolotu".
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 19 grudnia 2012, 09:32

dymuwa napisał(a):Rozmawiałem jeszcze z jednym kolegą, będącym czynnym konstruktorem w branży lotniczej. Oto co on dosłownie napisał:
"Jestem zdania, że "piramidka" była umieszczona symetrycznie. Przy lądowaniu oprócz momentu siły wykręcającego nartę w płaszczyźnie poziomej, będzie pracował też moment kręcący w płaszczyźnie pionowej, tym większy, im większa masa samolotu".

Czuję pewną satysfakcję, że moje umiejętności przekonywania okazały się większe niż Twój początkowy opór ;o)
Twój model będzie miał prawidłowe narty.
Powodzenia w dalszych zmaganiach z "Kotletem" :)
Grzegorz2107

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste