Polskie Ił-2m3

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Polskie Ił-2m3

Postprzez dzejo » sobota, 23 lutego 2013, 16:20

Witam

Orientuje się ktoś czy polskie iły z publikacji KAGERO TOPDRAWINGS z numerami 28 i 44 mają skrzydła typu "deska" czy "strzałka"?
Czy ktoś jeszcze robi kalki do polskich iłów-2m3
Starałem sie znaleźć trochę informacji na ten temat ... widocznie słabo mi poszło :P , a chętnie postawiłbym jakiegoś iła na półce z polską szachownica. Do wyboru ukazały sie dwa całkiem fajne modele: Academy i Tamiya, ale zanim zdecyduje który wezmę dobrze byłoby wiedzieć które skrzydła w naszych maszynach przeważały.
Proszę o mały help :mrgreen:
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Reklama

Re: Polskie Ił-2m3

Postprzez hacz » sobota, 23 lutego 2013, 17:43

Według mnie to strzałka.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez hurri » niedziela, 3 marca 2013, 10:29

Cześć.
Wszystkie "polskie" IŁ- z okresu II WW miały drewniane skrzydła typu "deska". Podaje to A. Morgała w swojej książce Polskie samoloty wojskowe. Dopiero te z dostaw powojennych były całe konstrukcji metalowej i miały skrzydła "strzałka". Jedyny model "polskiego" IŁ-a konfekcjonował EDUARD pakując wypraski AC Miniatures tz. skrzydła deska z wersji jednomiejscowej plus kadłub z wersji dwumiejscowej.
Darek
hurri

Postprzez PiotrZ » niedziela, 3 marca 2013, 12:17

Może ktoś ze znawców wyjaśni jedna kwestię ostatecznie:
Czy skrzydło ze skosem mogło być drewniane. Określenie strzałka odnosi się do kształtu skrzydła, czy do materiału z którego było wykonane. Z tego co czytałem po dodaniu drugiego stanowiska w samolocie (strzelca) zmieniono kształt skrzydła w celu poprawienia wyważenia samolotu. Podczas wojny produkowano jednak skrzydła z materiałów mniej deficytowych. Z kolei wcześniejsze iły (jednomiejscowe) początkowo miały metalowe skrzydła o starym kształcie. Jeśli wojenne iły miałyby drewniane skrzydła ale ze skosem to wystarczyłoby w modelu zaszpachlować linie podziału blach na skrzydłach.
PiotrZ

Postprzez hurri » niedziela, 3 marca 2013, 14:59

Określenie odnosi się wyłącznie do kształtu skrzydła a nie materiału z którego zostało zrobione. Większość IŁ-2 miały zewnętrzne części skrzydeł wykonane z drewna. Tylko bodajże jeden zakład NR 18 produkował cały czas metalowe.
Dlatego wszyscy modelarze chcący wykonać wersję z drewnianym skrzydłem po prosu szpachlują podziały blach.
Darek
hurri

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste