Plany - Lockheed L 14 Super Electra

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Plany - Lockheed L 14 Super Electra

Postprzez Strużyn » piątek, 8 marca 2013, 10:58

Faktycznie w NAC prawie wszystkie L-10 są błędnie ochrzczone mianem Super Electry. Trochę mi to namieszało zanim się zorientowałem :D . Dziwi mnie fakt, że w literaturze L-14 jest opisywana jako prawie identyczna konstrukcja jak L-10 tylko ze zwiększoną ilością miejsc z 10 do 14stu. Kształt kadłuba i skrzydeł bardzo różni te dwa samoloty.

Pik ja na pewno byłbym zainteresowany takimi kalkami :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez GrzeM » piątek, 8 marca 2013, 11:06

Strużyn napisał(a):Dziwi mnie fakt, że w literaturze L-14 jest opisywana jako prawie identyczna konstrukcja jak L-10 tylko ze zwiększoną ilością miejsc z 10 do 14stu. Kształt kadłuba i skrzydeł bardzo różni te dwa samoloty.

I tak, i nie. Z Super Electry można sobie "wyciąć" Electrę (tzn. Super Electra to Electra z dodanym brzuchem, nosem, wyższym usterzeniem i powiększonym płatem, ale konstrukcja podobna).
GrzeM

Postprzez pik » piątek, 8 marca 2013, 12:28

Pik ja na pewno byłbym zainteresowany takimi kalkami
Gdybym sie zdecydował robić LOTowskiego (a nabieram chęci), to dam znać. Na czystym arkuszu jest sporo miejsca, które i tak przepada. Same kalki są dość proste do wykonania, bo oznaczeń nie ma wiele.

Co do koloru napisu to moim zdaniem były dwie wersje, wcześniejsza czarna (lub jednolita granatowa) i póżniejsza z obramowaniem. Późniejszą łatwo poznać, bo pojawił sie napis "LOT" nad drzwiami.

Tak przy okazji, to sporo świetnych jakościowo zdjęć polskich Electr można znaleźć w zbiorach Narodowego Archiwum Cyfrowego http://www.audiovis.nac.gov.pl/ . Wystarczy wrzucić hasło "electra" w wyszukiwanie. Aha, i nie należy się zbytnio przejmować że historycy nie rozróźniają L-10 od L-14... ;o)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste