JG 51 - Messerschmitt - jaki i jak malować?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

JG 51 - Messerschmitt - jaki i jak malować?

Postprzez tomtre » niedziela, 24 marca 2013, 12:21

Zamiaruję zrobić model należący do jednostki jak w tytule.
Coś tam poguglałem, coś się dowiedziałem. Nie mam niestety żadnej fachowej publikacji na ten temat :( Nie mam więc jasności co do paru istotnych spraw.

Mianowicie ma to być model pierwszego dowódcy - Theo Osterkampa. Nie znalazłem żadnej fotki jego samolotu - Osterkamp zresztą mało latał, a jako as zapisał się "jedynie" w czasach IWŚ. Może z tego wynika problem z brakiem fotografii. Jedyne co wiem, to że powinien to być Me109. Ale:

- po pierwsze nie wiem jaki konkretnie powinien to być model (kampania holenderska lub francuska)

- po drugie nie wiem jakie oznaczenie mógł nosić ten samolot. Tutaj jeśli czegoś na pewno nie ustalę, to będę improwizował. Z tego co wyguglałem samolot należał to jednostki Stab/JG51 i chyba z tego powodu był oznakowany w specyficzny sposób? Tzn "normalne" jednostki były numerowane (?), a co z jednostką Stab?

Powie szczerze, nawet nie wiem czy w "po drugie" zadałem właściwe pytania, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :P
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Reklama

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste