Spitfire Mk. I/ IIa malowania.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Spitfire Mk. I/ IIa malowania.

Postprzez Soris000 » czwartek, 12 lutego 2015, 20:02

Dzięki Damian, ja te wszystkie strony podane przez Ciebie mam "przerobione". Seriale z Rotolami też mam i ewentualnie zostaje tylko dopasować je do zdjęć na których widać nr, a nie widać śmigła, ot takie modelarstwo śledcze... :D
Soris000

Reklama

Postprzez HK1885 » czwartek, 12 lutego 2015, 20:08

Soris000 napisał(a):Zarażony (przez warsztat niejakiego Henryka K. :D ) specyficzną urodą Spita Mk. I zakupiłem model w/w wzmiankowanego i męczę się teraz z wyborem malowania. Szukam zdjęć przedstawiających maszynę w kamuflażu DG/ DE, koniecznie z czarnym Rotolem, kokardą typu A1 (jak największą) na boku kadłuba i trzema literami kodowymi. Niestety, zbyt dużo nie znalazłem.

Hmm... gusta istotnie masz dziwne. :lol:

Wiele nie pomogę bo w temacie jakoś specjalnie nie grzebałem, ale ciekaw jestem malowania jakie wybierzesz no i tego co wystrugasz.
HK1885

Postprzez Soris000 » czwartek, 12 lutego 2015, 20:46

Oj gusta dziwne, dziwne...
Statek "od podstaw" to ja jeszcze dam radę wystrugać, ale żeby samolot skleić i jeszcze go pomalować, to ostatnimi czasy wyzwanie ponad moje siły :D
Soris000

Postprzez Dominik » czwartek, 12 lutego 2015, 20:46

Soris000 napisał(a):
Mecenas napisał(a):Jak byś się nie obrócił to d**a zawsze będzie z tyłu....

...to pas Sky z tyłu, a De Havilland z przodu :)
Gonzo, Deer jest bardzo fajny, ale wolę kokardę z szerszą żółtą obwódką... wiem zwykłe marudzenie.
Z tych całych teoretycznych rozważań, to wyszedł mi mój kanon piękna jedynki na bazie rysunku, który zamieścił niedawno macias13_84. Niestety, taki osobnik raczej nie występował w przyrodzie, lub nie został jeszcze odkryty.
Obrazek

Otóż taki osobnik istniał. Został zestrzelony podczas walk nad Dunkierką. Jedyne co się nie zgadza to krój litery G w kodzie dywizjonu. Poza tym wszystko się zgadza, włącznie z dziwną kokarda na kadłubie.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez macias13_84 » czwartek, 12 lutego 2015, 21:00

Ta dziwna kokarda to z tego co się orientuję jest znakiem charakterystycznym 92dywizjonu, tak jak ogromne kokardy 610, czy znaki kodowe zachodzące na kokardy w 32 w tym okresie
Ostatnio edytowano czwartek, 12 lutego 2015, 21:19 przez macias13_84, łącznie edytowano 1 raz
macias13_84

Postprzez greatgonzo » czwartek, 12 lutego 2015, 21:08

wolę kokardę z szerszą żółtą obwódką... wiem zwykłe marudzenie.

Ja wiem? Ta kokarda na Kiwi po prawdzie mocno wali wioską. :)
greatgonzo

Postprzez Soris000 » czwartek, 12 lutego 2015, 22:07

Dominik napisał(a):... Poza tym wszystko się zgadza, włącznie z dziwną kokarda na kadłubie.

Jeśli masz na myśli dziwna= wąska żółta obwódka, to, podobnie jak u Gonza, nie trafia w moje gusta :D
A jeśli to ta z szeroką, to powiedz którą maszynę Masz na myśli, bo już sam się zaczynam gubić :mrgreen:
Najbardziej do mnie przemawia wariant z mojego pierwszego postu, ale bardzo nie podobają mi się dolne kokardy...
Obrazek
Soris000

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste