Natowskie malownie Mi24 i Mi2 dobór farb!!!

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Natowskie malownie Mi24 i Mi2 dobór farb!!!

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 10 listopada 2015, 17:00

To się popisałeś :lol:
krzysztof.bell napisał(a):Pytając o ''dokładny kolor" bierzesz pod uwagę efekt skali :!:

Przemo15 napisał(a):Oglądałem modele Mi 24 w skali 1:72 i też posiadam model w tej skali!.

Śmiem twierdzić, że niczego nie "Do_wiedziałeś" się o "koloŻe" i efekcie skali pisząc te wszystkie bełkotliwe posty?
Dostałeś wytyczne do wujka gugla...szukaj :twisted:
pb299 napisał(a):RAL 6031.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Przemo15 » wtorek, 10 listopada 2015, 18:35

To przepraszam bo nie zrozumilem o co chodzi dokładnie bo po prostu nie jestem obcykany w tych tematach więc zwracam honor i lekcje odrobiłem przeczytałem informacje na ten temat. To są moje początki w modelarstwie. Myślałem że kolor humbrola 116 to odpowiedni kolor bo dostałem taką informację na innym forum i szukałem zamiennika tego koloru z farb Tamiya akrylowych! Sorki ze napisałem znowu nowy post ale poprzedniego nie mogłem edytować. A swoją drogą nie miałem pojęcia że rozmiar ma taki wpływ na kolor!
Jeżeli chodzi o kolor RAL 6031 znalazłem jego odpowiednik w targach tamiya XF-67.posiadam też model Mi -2 URP w skali 1:72 w instrukcji malowania mam podany kolor bazowy XF62 olive drab.
Przemo15

Postprzez nobie1973 » wtorek, 10 listopada 2015, 23:04

Przemo15, kolor ciemno zielony używany do malowania kamuflażu śmigłowców Lotnictwa Wojsk Lądowych to kolor o numerze FS 34079. Emalia ta ma fakturę matową. Odpowiednikiem tej emalii lakierniczej wg. Humbrola jest kolor H116 natomiast wg. Tamiya XF13 (tak podają przeliczniki katalogu Humbrola i Vallejo). Kolory firmy Tamiya XF 62 i XF 67 nie są prawidłowymi kolorami. Błąd powstaje przy interpretacji zdjęć lub też porównania kolorów emalii lakierniczej na wyeksploatowanym śmigłowcu. Poniżej masz zdjęcie śmigłowca Mi-17 w w/w kamuflażu z nowym malowaniem po remoncie:

Obrazek

Tu natomiast śmigłowiec Mi-8 w tym samym zużytym kamuflażu przed remontem:

Obrazek

Tu natomiast masz porównanie obu kamuflaży, od lewej nowy kamuflaż po remoncie na Mi-24 i Mi-17, po prawej kamuflaż zużyty na Mi-8 przed remontem.

Obrazek

Widoczna jest różnica w odcieniu emalii lakierniczej która podczas eksploatacji silnie się utlenia i wpada w bardziej jasny i oliwkowy kolor stąd też błędne informacje w niektórych źródłach by stosować do malowania kolory np. Tamiya XF 62 i XF 67 .
Mam nadzieję że moje informacje wyjaśnią twoje wątpliwości. Jeśli nie to śmiało pytaj… ;o) .
nobie1973

Postprzez Przemo15 » środa, 11 listopada 2015, 01:16

Dziękuję za bardzo tresciwą i rzeczową odpowiedź jestem pełen uznania!!! Ja posiadam tabelę kolorów którą otrzymałem tutaj na forum i drugą z modelKLUB-portal modelarski gdzie zamiennikiem dla humbrola 116 jest tamiya xf-65. Ale też znalazłem tabelę gdzie właśnie to xf-13 jest zamienikiem humbrola 116. A patrząc na te zdjęcia chociaż wiem że nie oddają w pełni prawdziwego koloru to xf-67 pasuje.muszę jeszcze poszperać może jeszcze znajdę coś na ten temat.Ale naprawdę jestem wdzięczny za te informacje i zdjecia!!! Bardzo przydatne informacje :D
Przemo15

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste