Przemo15, kolor ciemno zielony używany do malowania kamuflażu śmigłowców Lotnictwa Wojsk Lądowych to kolor o numerze FS 34079. Emalia ta ma fakturę matową. Odpowiednikiem tej emalii lakierniczej wg. Humbrola jest kolor H116 natomiast wg. Tamiya XF13 (tak podają przeliczniki katalogu Humbrola i Vallejo). Kolory firmy Tamiya XF 62 i XF 67 nie są prawidłowymi kolorami. Błąd powstaje przy interpretacji zdjęć lub też porównania kolorów emalii lakierniczej na wyeksploatowanym śmigłowcu. Poniżej masz zdjęcie śmigłowca Mi-17 w w/w kamuflażu z nowym malowaniem po remoncie:

Tu natomiast śmigłowiec Mi-8 w tym samym zużytym kamuflażu przed remontem:

Tu natomiast masz porównanie obu kamuflaży, od lewej nowy kamuflaż po remoncie na Mi-24 i Mi-17, po prawej kamuflaż zużyty na Mi-8 przed remontem.

Widoczna jest różnica w odcieniu emalii lakierniczej która podczas eksploatacji silnie się utlenia i wpada w bardziej jasny i oliwkowy kolor stąd też błędne informacje w niektórych źródłach by stosować do malowania kolory np. Tamiya XF 62 i XF 67 .
Mam nadzieję że moje informacje wyjaśnią twoje wątpliwości. Jeśli nie to śmiało pytaj…

.