PZL-P.24 wyposażenie kabiny.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: PZL-P.24 wyposażenie kabiny.

Postprzez HubertKendziorek » piątek, 1 kwietnia 2016, 19:20

mecenass napisał(a):Hubert, trochę "nie trybię" o co chodzi

Chodzi o skalę. Kiedyś samoloty kleiłem w skali 1:72, teraz głównie 1:48, jednak z tendencją do 1:32, czyli - jak na redukcyjne - do dużej skali. Zrobiłem też Spitfire od Airfixa w 1:24. Wcześniej słyszałem więc, że modeli mam za dużo. Teraz zaś słyszę, że moje modele są za duże, a Spifire wylądował w biurze. Ale 1:4 - to jednak naprawdę duża skala. W tych rozmiarach mniej więcej widziałem na własne oczy tylko Karasia (1:5) i zrobił na mnie niesamowite wrażenie, ale moja Ukochana raczej nie podzielałaby mojego entuzjazmu.

Ale tak czy inaczej, teraz przynajmniej nie może mówić, że moje modele są za duże. Są raczej relatywnie małe :).

A jeżeli jednak pójdziesz w kierunku redukcji, to wcale tego nie musi przekreślać fakt, że model może latać. Zresztą, jeżeli zrobisz go jako bardzo wierną kopię, przynajmniej w zakresie tego, co widoczne z zewnątrz - to latać zbyt dobrze chyba nie będzie :)

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Reklama

Postprzez mecenass » wtorek, 3 maja 2016, 23:40

Witam kolegów.

Zaprojektowałem wstępną wersję tablicy przyrządów do PZL-50a i chciałbym poddać ją weryfikacji przez Szanownych Forumowiczów. Ja wiem, że jest to " radosna twórczość" w wypadku tego samolotu, ale starałem się maksymalnie zbliżyć jak mogła wyglądać pow. tablica wg dostępnych materiałów. Wykorzystałem dane z P24 i Wilka.Podpierałem się jeszcze książką
"Lotnicze Przyrządy Pokładowe" J. Pawlikowskiego wydanej w 1936r.
Obrazek
Po lewej str. w miejscu pustego przyrządu ma być przełącznik iskrowników i myślę na dodaniem jakiegoś wskaźnika wypuszczenia podwozia.
Oczywiście tablica będzie w kolorze czarnym.
Proszę o uwagi i sugestie.

Mam jeszcze jedną prośbę do Was.
Potrzebuję rysunki, zdjęcia lub inne materiały dotyczące budowy klap i ich zawieszenia w PZL-P-23 Karaś.

A tu podaję link do mojej galerii zdjęć z budowy PZL-P.50a.

http://www.fotosik.pl/u/mecenas1/album/2292118
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Postprzez Paweł84 » środa, 4 maja 2016, 07:20

mecenass napisał(a):Potrzebuję rysunki, zdjęcia lub inne materiały dotyczące budowy klap i ich zawieszenia w PZL-P-23 Karaś.

Mam coś takiego:
Obrazek
Obrazek

Warto przejrzeć jeszcze to:
http://www.muzeumlotnictwa.pl/index.php ... atalog/634

mecenass napisał(a):Pawle, nie mam wiedzy czy I-szy prototyp miał stery i lotki kryte płótnem, ale wg mnie (prawie mam pewność) - nie miał.

No właśnie tez mi się wydawało ale przyjrzałem się temu zdjęciu:
Obrazek
Paweł84

Postprzez mecenass » czwartek, 5 maja 2016, 08:02

Pawle, dzięki.
Trochę mi to rozjaśniło obraz ale nie do końca.
A czy któryś z Kolegów posiada może monografię AJ-Pressu Karasia lub Plany Modelarskie i mógłby zerknąć czy tam nie ma jakichś rysunków?
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Postprzez Paweł84 » czwartek, 5 maja 2016, 08:51

Ten pierwszy rysunek z mojego poprzedniego postu pochodzi właśnie z monografii Aj-Press. Jest tam jeszcze artystyczna wizja przekroju samolotu, nie wiem na ile można się na niej wzorować.

W tym linku z biblioteki MLP który podałem przyjrzyj się Tablicy 31
Paweł84

Postprzez mecenass » środa, 18 maja 2016, 22:37

Cześć,

To już chyba wersja ostateczna tablicy przyrządów i przy takiej zostanę.

Obrazek
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste