Fw-190 Nowotnego

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Fw-190 Nowotnego

Postprzez cris » wtorek, 1 listopada 2016, 17:59

Chciałbym jakoś podsumować ten temat skoro nie ma więcej informacji.
Poszperałem trochę i z tego co znalazłem wynika że biała ,,10" była jednak samolotem Nowotnego .
Jeśli nie osobistym ,to bardzo ,bardzo często przez niego wykorzystywanym .Walczył na nim w marcu 1943 w rejonie Leningradu ,będąc dowódcą 1./JG54 i zgłaszają co najmniej 17 zwycięstw ( pp.od 67-84) jak nie więcej.
Pozostaje kwestia malowania ,ale przyjmuje że podobnie jak inne Fw 190 w JG54 ,czyli plamy RLM 70/71 z natryśniętym białym zmywalnym (może jeszcze jakieś czarne).
Samolot to wersja ,,późna" A4 czyli z ruchomymi żaluzjami chłodzenia i co wynika z dyskusji pozbawiony zewnętrznych działek.
Nadal nie wiem jednak co z pokrywani luków tych działek -zostawić ( MGFF/m zdemontowane polowo) ,zaślepione fabrycznie (płaskie, z tym małym bąbelkiem) a może jednak te działka były ?
Pewnie z racji braku zdjęć decyzja i tak pozostaje moja ,ale co by było bardziej prawdopodobne ?
Może jednak ktoś ma namiary na to drugie zdjęcie o którym pisał Georg01 ,było by super.
Pozdrawiam i dzięki cris
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste