Samoloty "BRUDASY"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Samoloty "BRUDASY"

Postprzez spiton » wtorek, 31 maja 2011, 16:03

Witam.
Pomyślałem sobie, że fajnie będzie zrobić takie miejsce, gdzie będziemy wklejać foty samolotów z samolotami o ....
Nieidealnych powłokach lakierniczych. I nie chodzi mi o wraki (choć takie też są mile widziane) co o samoloty latające.
Rozpoczynam fotkami F-100 z Duńskich sił powietrznych . Cynk, że samoloty te są fajnie styrane dostałem od kolegi Leszka( lejgo).
Obrazek

Obrazek

Obrazek
I taki model zrobię ,-))
spiton

Reklama

Re: Samoloty "BRUDASY"

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 31 maja 2011, 16:16

Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 31 maja 2011, 18:29

Sebastian, takiego chcesz? ;o)
Cały pędzlowany
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 31 maja 2011, 20:05

Piotrek, jeżeli to twoje dzieło to właśnie wywróciłeś mi światopogląd do góry nogami :)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez rollingstones » wtorek, 31 maja 2011, 20:08

Na to wygląda - Piotr jeśli masz ten samolot dalej to obecnie można z niego wycisnąć pod zdjęcie maksymalnie dużo. Może warto poeksperymentować.
płotka
rollingstones

Postprzez Slash » wtorek, 31 maja 2011, 20:10

Olejami go trochę i będzie jak ten prawdziwy.
Slash

Postprzez spiton » wtorek, 31 maja 2011, 20:14

Piotek, jeśli to Twój model, to naprawdę się cieszę i obiecuję zrobić czystego sportowca z dmuchaną kabinką !!
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 31 maja 2011, 20:53

spiton napisał(a):Piotek, jeśli to Twój model, to naprawdę się cieszę i obiecuję zrobić czystego sportowca z dmuchaną kabinką !!

W połowie nie dasz rady :mrgreen: Kabinkę dmuchniesz, ale czystego sportowca nie.
Grzegorz2107

Postprzez spiton » wtorek, 31 maja 2011, 21:12

Grzegorz2107 napisał(a):
spiton napisał(a):Piotek, jeśli to Twój model, to naprawdę się cieszę i obiecuję zrobić czystego sportowca z dmuchaną kabinką !!

W połowie nie dasz rady :mrgreen: Kabinkę dmuchniesz, ale czystego sportowca nie.

Raczej chodziło mi o gest typu przybicie piony. Piotr zrobił brudas, ja zrobię czyściocha ,-).
Niż o jakąś rywalizacje.
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 31 maja 2011, 21:41

spiton napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):

Raczej chodziło mi o gest typu przybicie piony. Piotr zrobił brudas, ja zrobię czyściocha ,-).
Niż o jakąś rywalizacje.

A moją intencją było wejść Ci na ambicję, bo chciałbym, zobaczyć Twojego czyściocha. Jak mówią znawcy łatwiej zrobić "realistycznego" brudasa, niż umalować model i zwaloryzować powierzchnię bez kilogramów makijażu, i jeszcze tak żeby do samolotu ciagle był podobny.
Grzegorz2107

Postprzez spiton » wtorek, 31 maja 2011, 22:01

Grzegorz2107 napisał(a):Jak mówią znawcy łatwiej zrobić "realistycznego" brudasa, niż umalować model i zwaloryzować powierzchnię bez kilogramów makijażu, i jeszcze tak żeby do samolotu ciągle był podobny.

Grzegorz !! Widzisz tytuł wątku !!!
Tu takie teorie są mocno nie na miejscu !! ,-))).

Poza tym robiąc brudasa na ogół przechodzi się przez fazę czyściocha, i chyba możesz sobie wyobrazić jakie to uczucie wziąć pięknie czysto zbudowany i pomalowany model i zacząć wchodzić na niepewną ścieżkę destrukcji z której nie ma już powrotu.
spiton

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 31 maja 2011, 22:48

lejgo_inc napisał(a):Piotrek, jeżeli to twoje dzieło to właśnie wywróciłeś mi światopogląd do góry nogami :)

Ooo, przepraszam. ;o)
Spróbować trzeba wszystkiego.
To faktycznie mój model, już około dwudziestoletni. Raczej go nie będę poprawiał bo z bliska widać na nim wiek, m.in. nieco zepsuły się kalki, wżarł się w niego stary kurz. Zresztą odwzorowuje prawie idealnie stan samolotu na fotce jaką wtedy dysponowałem, tamten nie był aż taki pobrudzony jak powyższe, raczej wyblakły..
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez merlin_PL » środa, 1 czerwca 2011, 08:48

Tak sobie czytam ten wątek i się Spiton zastanawiam na ile ty naprawdę lubisz utytłane samoloty , a na ile z czystą premedytacją utytłanie samolotu ma zamaskować fakt, że malujesz bez aero i zrobienie czystego samotu zwyczajnie jest dla Ciebie mocno utrudnione a uzyskany efekt będzie zawsze gorszy niż jak ktoś to pomaluje aerografem.

Sorry, ale czytam te wątki o Spitonowych samolotach i mam wrażenie, że się zaczynamy w modelarskim rozwoju trochę cofać i dokonywać pochwały pędzelka jako podstawowego narzędzia modelarskiefgo. Dodajcie jeszcze vin - ort i będzie git. Wiem, że może trochę przesadzam z ta wypowiedzią, ale jakoś nie mogę tej myśli od siebie odpędzić.
Ostatnio edytowano środa, 1 czerwca 2011, 09:40 przez merlin_PL, łącznie edytowano 1 raz
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Kuba P. » środa, 1 czerwca 2011, 09:09

Dokładnie to samo sobie pomyślałem. Spiton podciągnie się trochę w malowaniu i mu przejdzie ciśnienie na zapuszczone modele (ew. polecam czołgi, prościej się klei a można wysyfić aż po dach).
Kuba P.

Postprzez siara1939 » środa, 1 czerwca 2011, 09:49

Kuba- ublocic czolg tez trzeba umiec, bo inaczej wyglada jakby dzieciak zjadl czekolade, a pozniej zlapal za model. Jak modelarz nie umie pomalowac modelu odpowiednio, to moze usyfic i bedzie dobrze- watpie. Wbrew pozorom brudzenie wymaga wiecej kunsztu, niz samo malowanie- oczywiscie moim zdaniem.
Merlin- podzielam Twoje zdanie po czesci.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste