PZL-P.24 wyposażenie kabiny.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

PZL-P.24 wyposażenie kabiny.

Postprzez mecenass » środa, 23 marca 2016, 12:40

Witam,
Poszukuję "kwitów" wyposażenia kabiny do w/w samolotu.
Jestem w trakcie budowy też PZL-a, ale P.50a i w związku z brakiem jakichkolwiek zdjęć lub rys. kabiny do Jastrzębia, muszę trochę improwizować. Ponoć wyposażenie niewiele się różniło od P.24.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PZL-P.24 wyposażenie kabiny.

Postprzez Paweł84 » czwartek, 24 marca 2016, 23:01

mecenass napisał(a): Ponoć wyposażenie niewiele się różniło od P.24.
Nie wiem jak było w Jastrzębiu, ale w P.24 było podobnie do innych "puławszczaków":
Obrazek
źródło: A.Glass "PZL P.24"
Paweł84

Postprzez mecenass » piątek, 25 marca 2016, 11:34

Dzięki bardzo.
Pomocny materiał.
A czy koledzy przypadkiem nie wiedzą czy istnieją jakieś zdjęcia wnętrza kabiny, tablicy przyrządów, tego P.24 co stoi w muzeum w Turcji?
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Postprzez qalimar » niedziela, 27 marca 2016, 22:58

Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez mecenass » wtorek, 29 marca 2016, 12:41

Serdeczne dzięki,
O to mi chodziło. Jak wykonam kabinę to poddam waszej weryfikacji na forum, jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Postprzez Paweł84 » wtorek, 29 marca 2016, 18:15

Przy czym zauważ, że tablica przyrządów jest dopasowana do przekroju kadłuba p.24. W Jastrzębiu to miejsce powinno mieć inny kształt więc rozłożenie zegarów też mogło być inne.
A tak przy okazji, czy jest jakaś jedna publikacja, w której zebrano by wszystko co wiadomo o Jastrzębiach?
Paweł84

Postprzez net_sailor » wtorek, 29 marca 2016, 19:16

W Jastrzębiu na tablicy przyrządów znajdowały się tylce kadłubowych kmów. Moim zdaniem lepszym wzorem do naśladowania byłby w tym przypadku P.24/III.
net_sailor

Postprzez Paweł84 » środa, 30 marca 2016, 07:36

net_sailor napisał(a):W Jastrzębiu na tablicy przyrządów znajdowały się tylce kadłubowych kmów. Moim zdaniem lepszym wzorem do naśladowania byłby w tym przypadku P.24/III.

Można też założyć, że kształt tablicy podpatrzono w amerykańskich P-36. Rząd polski otrzymał ofertę zakupu tych myśliwców i przedstawiciele lotnictwa mieli okazję je oglądać.
Obrazek
Pewności nie będzie więc można trochę pofantazjować.
Paweł84

Postprzez HubertKendziorek » środa, 30 marca 2016, 09:03

Pewne pojęcie może dawać kształt kadłuba w miejscu przeznaczonym do montażu tablicy przyrządów, jednak odmienny od P.24.
Zakładam, że znasz to zdjęcie, ale na wszelki wypadek zamieszczam - to, co widać na drugim planie, być może jest właśnie fragmentem P.50a:

Obrazek
Tylko dla celów dyskusji / Only for discussion purposes

Gdyby zaś wzorować się na produktach oferowanych Polsce, to może to:

Obrazek
Tylko dla celów dyskusji / Only for discussion purposes

Fajnie byłoby zobaczyć warsztat. Powodzenia :)

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez mecenass » środa, 30 marca 2016, 13:35

Panowie, dziękuję za materiały i wszelkie sugestie.
Projekt "Jastrząb" trwa już 3 lata.
Po zebraniu dostępnych materiałów i przeczytaniu chyba wszystkich forum dot. tego samolotu podjąłem się budowy modelu w skali 1:4.
Kendzior napisał(a):Pewne pojęcie może dawać kształt kadłuba w miejscu przeznaczonym do montażu tablicy przyrządów, jednak odmienny od P.24.

Oczywiście Hubert masz rację, kształt tablicy przyrządów z pewnością był dopasowany do przekroju kadłuba w tym miejscu.

A tak w ogóle, ktoś może zadać pytanie:
Dlaczego pytasz o kokpit P.24 budując zupełnie inny samolot?!
No fakt! Ale nie do końca.
Po załamaniu się projektu "Wilk" powstała silna potrzeba przezbrojenia PSP w nowy samolot. Projekt "Jastrząb" był realizowany
naprędce i pod presją czasową, co wiązało inż. Jakimiuka do wykorzystania dostępnych sprawdzonych rozwiązań konstrukcyjnych i podzespołów. I tak, cała tylna sekcja kadłuba wraz ze statecznikami została zapożyczona właśnie z P.24.
Podobnie mogło być z wyposażeniem kabiny, choć potwierdzenia w postaci np. zdjęcia - nie ma, ale wszelkie przesłanki ku temu były.
Paweł84 napisał(a):Można też założyć, że kształt tablicy podpatrzono w amerykańskich P-36.

Nie sądzę, Jakimiuk nie miał na to czasu, poza tym rozmieszczenie przyrządów i innego wyposażenia też było podobne jak w P-11 i P-24, chodziło o to, aby pilot przesiadając się z P-11 nie "uczył" się nowego kokpitu. Owszem, na pewno były nowe elementy, jak np. dźwignia zmiany skoku śmigła, panel strojenia radiostacji czy dźwignie klap i chowania podwozia, ale ogólnie koncepcja kokpitu przeniesiona z P.24.
Tak na marginesie, PZL P.50 w tej fazie projektu nie był jakimś "wybitnym" samolotem i jak to na początku - trapiły go problemy "wieku dziecięcego". Gdyby nie wojna, kto wie.
net_sailor napisał(a):W Jastrzębiu na tablicy przyrządów znajdowały się tylce kadłubowych kmów.

Z pewnością nie. Po przeanalizowaniu zdjęć, km-y były bardziej z przodu, a na zdjęciu z "Niemcem stojącym na centropłacie" nie widać wykrojów pod km-y w tablicy przyrządów.
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Postprzez qalimar » środa, 30 marca 2016, 22:40

Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Paweł84 » czwartek, 31 marca 2016, 08:21

mecenass napisał(a): cała tylna sekcja kadłuba wraz ze statecznikami została zapożyczona właśnie z P.24.
Czy w związku z tym zamierzasz na Twoim modelu wykonać stery ze żłobkowanej blachy? Pytam bo Ardpol w swoim modelu (co prawda przedstawiającego pierwszy prototyp) dał płócienne lotki i stery.
Ostatnio edytowano czwartek, 31 marca 2016, 08:55 przez Paweł84, łącznie edytowano 1 raz
Paweł84

Postprzez net_sailor » czwartek, 31 marca 2016, 08:26

mecenass napisał(a):Po przeanalizowaniu zdjęć, km-y były bardziej z przodu, a na zdjęciu z "Niemcem stojącym na centropłacie" nie widać wykrojów pod km-y w tablicy przyrządów.

Również popatrzyłem na to zdjęcie i muszę przyznać Ci rację. Nie ma wykroju, jest tylko otwór na linkę Bowdena do przeładowania broni. Widać go tutaj za rękawem amunicyjnym:
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/jastrzb.jpg
net_sailor

Postprzez HubertKendziorek » czwartek, 31 marca 2016, 08:51

Wojtek, chciałem Ci podziękować za te dwa zdjęcia dotychczasowych efektów prac - pokazałem żonie, jako dowód na niesłuszność wszelkich prześladowań :)

Myślę, że jeżeli założysz wątek warsztatowy, to może być jeden z największych projektów, nie tylko na PWM.
Będę trzymać kciuki.

Pozdrawiam
Hubert
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez mecenass » piątek, 1 kwietnia 2016, 17:52

qalimar napisał(a):Zobacz jeszcze to:
http://odkrywca.pl/pzl-p-50-jastrzab,232844.html

Mariusz, od tego wszystko się zaczęło ;o) , ten wątek znam prawie na pamięć :) .

Paweł84 napisał(a):Czy w związku z tym zamierzasz na Twoim modelu wykonać stery ze żłobkowanej blachy?

Pawle, nie mam wiedzy czy I-szy prototyp miał stery i lotki kryte płótnem, ale wg mnie (prawie mam pewność) - nie miał.
Było by to "cofanie się", skoro P11 i P24 miały stery kryte blachą, to tym bardziej P50 je miał.
Co do żłobkowanej blachy pokryciowej na statecznikach, to zdjęcia i dostępne materiały tego nie potwierdzają.
Pisząc, że "tylna sekcja kadłuba wraz ze statecznikami została zapożyczona właśnie z P.24." miałem na myśli kształty i obrysy. Na ile została zmodyfikowana, niestety nie ma potwierdzenia w zdjęciach czy innej dokumentacji.
Wiadome natomiast jest, że wersja "A" (a taką buduję) miała przesunięty stat. poziomy do góry i został on podparty zastrzałami ze względu na drgania jakie występowały w pierwszym prototypie.
Nie "siedzę w temacie" modeli plastikowych tak głęboko i nie wiem kiedy Andropol wypuścił zestaw, i wg jakich materiałów go opracowywał.
Dla mnie bazą wyjściową do projektu były rysunki Artura Sudnika.
net_sailor napisał(a):Nie ma wykroju, jest tylko otwór na linkę Bowdena do przeładowania broni. Widać go tutaj za rękawem amunicyjnym:
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/jastrzb.jpg

Kurcze! Faktycznie! Tego się nie dopatrzyłem. :roll:
Wielkie dzięki, muszę to uwzględnić w projekcie tablicy przyrządów.
Kendzior napisał(a):pokazałem żonie, jako dowód na niesłuszność wszelkich prześladowań

:D :D :D Hubert, trochę "nie trybię" o co chodzi :oops:

A co do wątku warsztatowego - no to nie wiem czy tu mogę, jestem trochę "z innej bajki" :lol:
Tzn. buduję modele redukcyjno-latające RC, a tu przecież forum stricte redukcyjne.
Tutaj raczej jestem "oglądaczem" :) i jestem pełen podziwu i szacunku dla kolegów za "warsztat", umiejętności
i wiadomości związane z lotnictwem. To, co niektórzy tutaj "wyprawiają" z tak małymi detalami, to po prostu - mnie "z butów wyrywa", a szczęki szukam pod stołem.
Dokumentację budowy Jastrzębia oczywiście prowadzę.
Pozdrawiam, Wojtek.
mecenass

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste