Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez erkamo » środa, 1 lutego 2012, 15:37

K.Y.Czart napisał(a): Choć to, co obśmiewają, to nie modelarstwo, a i autorzy raczej nie odpowiedzą na te wyśmiewki. A może to dlatego jest tylu chętnych do pojeżdżenia na tej kobyle. :) :) Ale skoro tak, to kobył tu u nas co niemiara, zobaczymy czy i tu starczy jeźdźców :lol: :lol: :lol:

Ale co innego jeździć na...dajmy na to kulawej Suce, a co innego na zmutowanym Losiu. :)
Krzysztofie, mam wrażenie, że nie mamy tu do czynienia ze śmiechujkami, ale raczej z głosami wzburzenia w dobrej wierze.
Jest wtym trochę przesady, ale intencje, którymi z resztą brukujemy wiadomo co, są raczej jasne. Koledzy chcielibi mieć pięknego, bardzo dobrze odwzorowanego Losia.
Ostatnio edytowano środa, 1 lutego 2012, 15:41 przez erkamo, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » środa, 1 lutego 2012, 15:39

Grzegorz2107 napisał(a):Ja uważam, że tę replikę trzeba zniszczyć.

Grzegorz, tylko uważaj na groźby karalne. Teraz "uszy internetu" są wyczulone na terroryzm. ;o) :D

erkamo napisał(a):... ale raczej z głosami wzburzenia w dobrej wierze.

Tylko żeby słuszne wzburzenie nie wywołało erupcji... śmiechu. ;o) :lol: Dobra, już nic nie mówię. Kto chciał, to zobaczył. Kto chciał, to się skontaktował. Oby ta pisanina była warta choćby atramentu ;o)

erkamo napisał(a):Koledzy chcielibi mieć pięknego, bardzo dobrze odwzorowanego Łosia.

To lepszy sposób by takiego Łosia mieć (własnego :!: ) - zamiast obśmiewać innych, zacząć budowę od podstaw w skali i technice dowolnej, zespołowo lub indywidualnie. Na pewno byłoby wielu chętnych do pomocy w budowie, oranizacji etc. To chyba lepsze niż wystukiwanie literek na forum. Nie? :->
K.Y.Czart

Postprzez erkamo » środa, 1 lutego 2012, 15:59

K.Y.Czart napisał(a):To lepszy sposób by takiego Łosia mieć, zamiast obśmiewać innych, zacząć budowę od podstaw w skali i technice dowolnej, zespołowo lub indywidualnie. Na pewno byłoby wielu chętnych do pomocy w budowie, oranizacji etc. To chyba lepsze niż wystukiwanie literek na forum. Nie? :->

Krzysztofie, jeszcze raz. Moim zdaniem to nie jest obśmiewanie. Pisząc w ten sposób stawiasz swoich interlokutorów w roli...no powiedzmy lekkich przygłupów, którzy do niczego poza głupimi docinkami, zdolni nie są. A w większości przypadków, tak nie jest i Ty o tym wiesz. Domyślam się, że to taki zabieg taktyczny z Twojej strony w celu wyrobienia sobie przewagi w "powietrzu" :lol:
Ja osobiście podziwiam samo przedsięwzięcie, ale nie miałbym nic przeciwko dążeniu do doskonałości w wykonaniu tej makiety.
Wytykanie błędów, bynajmniej niewymyślonych, akurat na tym forum może nie ma zbyt wielkiego znaczenia, ale sam zobacz, kilka emaili, spowodowanych właśnie tą dyskusją pójdzie do wykonawców.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Jaho63 » środa, 1 lutego 2012, 16:10

Niestety, grusza wymyślona, jak i ogródek. ;o)
Ale pomysł Krzyśka Traczyka dobry. Zbudujmy swojego Łosia, każdy inny kawałek! Ja biorę stateczniki! :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » środa, 1 lutego 2012, 16:39

erkamo napisał(a):... ale sam zobacz, kilka emaili, spowodowanych właśnie tą dyskusją pójdzie do wykonawców.

I to mnie akurat bardzo cieszy. I to bezdyskusyjnie :)

Jaho63 napisał(a):Niestety, grusza wymyślona, jak i ogródek. ;o)

A idź ty... Gawędziarz. I prowokator :P

Jaho63 napisał(a):Ale pomysł Krzyśka Traczyka dobry. Zbudujmy swojego Łosia, każdy inny kawałek! Ja biorę stateczniki! :mrgreen:

To ja słupy powietrza w lufach karabinów maszynowych. :mrgreen:
K.Y.Czart

Postprzez Tofik » środa, 1 lutego 2012, 16:50

Pewnej ekipie nie przeszkodziło to że dokumentacja Łosia jest skąpa.

http://www.youtube.com/watch?v=kp42-EJLapU

Ale w przeciwieństwie do ekipy mieleckiej mieli to coś ! czyli chęć zrobienia czegoś porządnego. Niestety mielecka ekipa mimo że ma dostępne środki robi tą robotę na odwal się, byle było. Pewnie przyjęli ze 99% oglądających i tak nie zauważy baboli i będzie sikać z zachwytu :mrgreen: Będzie pewnie uroczysta prezentacja , telewizja , oficjele, "śmieszny" pan z "Było nie minęło' i wszyscy nad tym nieudolnym tworem będą się zachwycać. To że widz się nie zna nie znaczy ze mam mu wciskać kit.
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez K.Y.Czart » środa, 1 lutego 2012, 17:09

Tofik napisał(a):To że widz się nie zna nie znaczy ze mam mu wciskać kit.

Tofik, litości. Tu to mówisz? Nam? Im to powiedz. Ich tu nie ma. Dotknęli cię? Nawtykaj im. ALE IM. Czy ten PWM służy do wylewania żalów, bo ktoś, gdzieś, daleko spieprzył Łosia, Karasia czy innego Hurricana? Za chwilę, ktoś napisze, że na Nowej Gwinei miejscowi Papuasi zrobili niezbyt dokładną makietę samolotu z trzciny. I tydzień gadki-szmatki zapewniony. ;o)

Obrazek

Śmigło do bani, stateczniki krzywe i nie ma kółek. :cry:
K.Y.Czart

Postprzez Tofik » środa, 1 lutego 2012, 17:15

W tym samolocie z trzciny widać przynajmniej włożone serce w robotę :mrgreen:
Tofik

Postprzez K.Y.Czart » środa, 1 lutego 2012, 17:20

Tofik napisał(a):W tym samolocie z trzciny widać przynajmniej włożone serce w robotę :mrgreen:

Żebyś sie nie zdziwił

A o tamtej ekpie od "Łosia 1:4" nikt przed Tobą się nie zainteresował, nie pochwalił, że mu się podoba. Ale o statecznikach mieleckiej ekipy powstał wątek na 5000 wejść i 9 stron postów. O tym jak to się nie podoba i jaki to szajs. Czujesz różnicę podejścia dyskutantów?
K.Y.Czart

Postprzez Tofik » środa, 1 lutego 2012, 17:27

Z tego co co pamiętam to była dyskusja o tamtym modelu. No chyba ze mi sie coś pokręciło i to było na innym forum :mrgreen: Niestety funkcja szukaj na forum nie chce przyjąć słowa Łoś do wiadomości :mrgreen: za krótkie czy co ?

Tofik, litości. Tu to mówisz? Nam? Im to powiedz.

O ile podawany wcześniej link jest poprawny to już i wysłałem im odpowiednią wiadomość :mrgreen: zobaczymy czy ich to ruszy.
Tofik

Postprzez RAV » środa, 1 lutego 2012, 17:32

K.Y.Czart napisał(a):A o tamtej ekpie od "Łosia 1:4" nikt przed Tobą się nie zainteresował, nie pochwalił, że mu się podoba.

Nikt? Ja na informacje o nim trafiłem właśnie na forach dyskusyjnych, i to kilka razy. I pamiętam, że się podobało. Chyba próbujesz manipulować faktami.

K.Y.Czart napisał(a):Ale o statecznikach mieleckiej ekipy powstał wątek na 5000 wejść i 9 stron postów. O tym jak to się nie podoba i jaki to szajs. Czujesz różnicę podejścia dyskutantów?

Mogę Ci ją nawet wyjaśnić. Długa dyskusja powstaje wtedy, kiedy pojawia się różnica zdań, tym bardziej, jeśli sprawa jest dla dyskutantów ważna. Tutaj część osób twierdzi, że Łoś 1:1 (sprawa ważna) jest spieprzony. A ich adwersarze uważają, że to nic nie szkodzi. No i mamy dyskusję...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Soris000 » środa, 1 lutego 2012, 17:46

Widocznie Mielec nie udzielił budowniczym Łosia licencji, więc trzeba go zmienić w takim stopniu, aby nie naruszyć praw autorskich, bo ACTA...
Soris000

Postprzez shivadog » środa, 1 lutego 2012, 18:05

Soris000 napisał(a):Widocznie Mielec nie udzielił budowniczym Łosia licencji, więc trzeba go zmienić w takim stopniu, aby nie naruszyć praw autorskich, bo ACTA...

Ja myślę, że oni to zrobli świadomie, zrobili to na złość modelarzom z PWM i mają ubaw po pachy.
Druga opcja, że to dla zmylenia obcego wywiadu, jak na podstawie tych zdjęć go skopiują to nie będzie im latać.
shivadog

Postprzez Izydor » środa, 1 lutego 2012, 18:07

Soris000 napisał(a):Widocznie Mielec nie udzielił budowniczym Łosia licencji, więc trzeba go zmienić w takim stopniu, aby nie naruszyć praw autorskich, bo ACTA...

To niech tabliczkę pod nim postawią: Sikorsky Moose... będzie wiadomo kto on zacz...

fragles napisał(a):Jaho, o tej gruszy to informacja prawdziwa, tj. faktycznie masz ten pniak? Jeśli tak, to czy byłbyś w stanie go odstąpić, nawet w części? Poszukuję drewna gruszy do drobnych elementów modelarskich w szkutnictwie.

Przepraszam za wybicie Was tym postem z zasadniczej dyskusji.

Kurczę, kilka tygodni temu opchnąłem rzemieślnikowi kilka balików wysezonowanej gruszy...
Następnych, na razie nie będę miał :oops:

:P
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 1 lutego 2012, 18:49

Jeszcze się okaże właścicielem praw do Łosia jest Airbus Military Polska czyli dawne PZL Warszawa Okecie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste