piterpan napisał(a):Wiele opinii a mało konkretu. Malować czy nie?
piterpan napisał(a):Cztam, czytam,--i tak właściwie nie wiem jak z tą ,,PACTRĄ"rlm 78. Wiele opinii a mało konkretu. Malować czy nie?
piterpan napisał(a):Zastosowałem na spodzie 109e7 pactre rlm 78. Kolorek jest bardzo ciemnym błękitem.Czy tak ma być ,czy też delikatnie rozbielić ?
GrzeM napisał(a):A ja od siebie dodam, że ówczesne kolorowe slajdy (Agfacolor chyba się to nazywało, Niemcy raczej nie używali amerykańskich Kodachromów) baaaaardzo przekłamywały. Kolory zależne były od partii filmu, i prawie w każdej partii filmu różne. Znany Niemiec, który w czasie wojny fotografował w gettcie łódzkim pisał o tym sporo, próbował nawet w Agfie reklamować, ale nie przyjmowali reklamacji, bo ten proces po prostu taki był. A ogólnie charakterystyka tego filmu (według wikipedii) była taka: pastelowy, uwypuklający ciepłe kolory, nadający efekt "starego obrazu". http://en.wikipedia.org/wiki/Agfacolor
Więc - malować, jak się podoba. Zwłaszcza, że nie wiadomo było nawet, jakiej farby użyto...

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości