Malowanie Bf 109e-7 Trop

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Malowanie Bf 109e-7 Trop

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 12 marca 2011, 13:22

Aż się nie poznaję, przecież jestem frajdolarzem :mrgreen: ale zajrzałem do słoiczków, MM authentik wygląda identycznie jak pactra, taki brudno szaro zielono błękitny i raczej trzeba kłaść transparentnie czego nie lubię, spróbuję coś z nim zrobić, może się nada :P
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Reklama

Postprzez Kuba P. » niedziela, 13 marca 2011, 00:22

Dałbym głowę, że 78 MM olejny był OK. Może mi się uda odkopać tą farbę i pokażę. Na bank nie był szarozielonkawoniebieski.
Ciekawa, dziwna sprawa.
Kuba P.

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 13 marca 2011, 18:41

Zdjęcia na szybko ale oddają autentyczne kolory po lewej olejny MM. po prawej pactra
Obrazek
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez piterpan » środa, 16 marca 2011, 16:15

Cztam, czytam,--i tak właściwie nie wiem jak z tą ,,PACTRĄ"rlm 78. Wiele opinii a mało konkretu. Malować czy nie? :)
piterpan

Postprzez Kuba P. » środa, 16 marca 2011, 16:18

piterpan napisał(a):Wiele opinii a mało konkretu. Malować czy nie?

Jak to mało konkretów. Masz zdjęcie na poprzedniej stronie i jak Ci z tej pactry wyjdzie coś w tym stylu to maluj.
Masz poza tym dużo kolorowych zdjęć tych 109 E-7 z JG 27 gdzie z grubsza widać jaki to odcień.
Mam za Ciebie decydować czy jesteś w stanie sam porównać kolor farby z wskazanymi źródłami?
:-/
Kuba P.

Postprzez Murek » środa, 16 marca 2011, 16:34

piterpan napisał(a):Cztam, czytam,--i tak właściwie nie wiem jak z tą ,,PACTRĄ"rlm 78. Wiele opinii a mało konkretu. Malować czy nie? :)

Powiem tak - dla każdego (modelarza, frajdolarza, sklejacza itd.) inna farba ma właściwy odcień. Ja bym się tak nie spinał z przynajmniej dwóch powodów:
1. Samolot, którego model masz zamiar wykonać nie wiadomo do końca jakim kolorem był malowany od spodu, o czym napisał Kuba.
2. Odcień można regulować na wiele sposobów - dodawać inne kolory, rozjaśniać, przyciemniać czy to za pomocą mieszania z białym (innym jaśniejszym) lub czarnym, czy za pomocą filtrów po pomalowaniu.

piterpan napisał(a):Zastosowałem na spodzie 109e7 pactre rlm 78. Kolorek jest bardzo ciemnym błękitem.Czy tak ma być ,czy też delikatnie rozbielić ?

No i bardzo dobrze. Matowy bezbarwny rozjaśnia (tylko nie przesadzić), błyszczący przyciemnia - wybór należy do Ciebie ;o)
Murek

Postprzez piterpan » środa, 16 marca 2011, 16:44

Dzięki za pomoc ,Pactra wydaje się dosyć ciemna , dlatego myślałem o jakimś rozbieleniu.Biorę również pod uwagę skalę modeliku i chęć przygotowania więkrzej ilości tego kolorku bo mam w planach jeszcze kilka pustynniaków a byłoby troszkę nie tak gdyby się od siebie różniły
piterpan

Postprzez Murek » środa, 16 marca 2011, 17:47

Możesz jeszcze zrobić taki zabieg, który uplastyczni model: pomaluj przestrzenie między liniami podziału rozjaśnionym 78 a po liniach przyciemnionym. Dobrze Pactrze zrobi dodanie opóźniacza Gunze.
Murek

Postprzez GrzeM » środa, 16 marca 2011, 20:34

A ja od siebie dodam, że ówczesne kolorowe slajdy (Agfacolor chyba się to nazywało, Niemcy raczej nie używali amerykańskich Kodachromów) baaaaardzo przekłamywały. Kolory zależne były od partii filmu, i prawie w każdej partii filmu różne. Znany Niemiec, który w czasie wojny fotografował w gettcie łódzkim pisał o tym sporo, próbował nawet w Agfie reklamować, ale nie przyjmowali reklamacji, bo ten proces po prostu taki był. A ogólnie charakterystyka tego filmu (według wikipedii) była taka: pastelowy, uwypuklający ciepłe kolory, nadający efekt "starego obrazu". http://en.wikipedia.org/wiki/Agfacolor
Więc - malować, jak się podoba. Zwłaszcza, że nie wiadomo było nawet, jakiej farby użyto...
GrzeM

Postprzez Kuba P. » środa, 16 marca 2011, 23:42

GrzeM napisał(a):A ja od siebie dodam, że ówczesne kolorowe slajdy (Agfacolor chyba się to nazywało, Niemcy raczej nie używali amerykańskich Kodachromów) baaaaardzo przekłamywały. Kolory zależne były od partii filmu, i prawie w każdej partii filmu różne. Znany Niemiec, który w czasie wojny fotografował w gettcie łódzkim pisał o tym sporo, próbował nawet w Agfie reklamować, ale nie przyjmowali reklamacji, bo ten proces po prostu taki był. A ogólnie charakterystyka tego filmu (według wikipedii) była taka: pastelowy, uwypuklający ciepłe kolory, nadający efekt "starego obrazu". http://en.wikipedia.org/wiki/Agfacolor
Więc - malować, jak się podoba. Zwłaszcza, że nie wiadomo było nawet, jakiej farby użyto...

Ale to jest raczej oczywiste i wiadomo, że poruszamy się w zakresie pewnych granic. Jeśli widzę taki kolor na zdjęciu i mam kilka reprodukcji tego samego zdjęcia to wyciągam średnią i taki kolor staram się odwzorować.
Mamy do czynienia z dość nieostrym wzorcem i właściwe będzie przyjęcie podobnie szerokich ram do odwzorowania tejże farby.
Poza tym dostępna bez trudu, publikowana w internecie wiedza w sposób bardzo strawny dla niewprawionego nawet w temacie umysłu wiedzie do wniosków:

[1] Niemcy używali przynajmniej trzech rodzajów niebieskiej farby kamuflażowej, sklasyfikowanej przez standard RLM używanej na Bf 109,
[2] W kolejności najjaśniejsza - najciemniejsza to RLM 76, 65, 78.

Dalsza rozprawa nad oczywistym zaczyna być smutna ...
:-/
Kuba P.

Postprzez GrzeM » czwartek, 17 marca 2011, 22:21

Sens mojego postu był taki, żeby wzmocnić opinię (również Twoją), że nie ma co się przejmować "jedyną obowiązującą wersją" w tym przypadku.
GrzeM

Postprzez Kuba P. » piątek, 18 marca 2011, 07:02

A to bardzo Cię przepraszam, już chyba z rozpędu nieco opacznie to odebrałem. Jakiś zakręcony musiałem być :)
Kuba P.

Postprzez piterpan » sobota, 19 marca 2011, 21:07

1 Czy kolor wnęk podwozia do bf 109e t trop 8/JG27 to RLM 02

Proszę pisać zrozumiałe i czytelne posty.
Xenomorph
piterpan

Postprzez Kuba P. » sobota, 19 marca 2011, 23:03

Może być 02, może być także niebieski. Może być i niebieski i 02 na raz :)
Jak pomalujesz całość 02 to nie będzie na pewno błędne.
Kuba P.

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 21 marca 2011, 00:43

Skoro już pytamy o kolorystykę, pisałeś Kuba, że kolor kabiny zależy od egzemplarza, jaki zatem będzie najtrafniejszy na tym? i od razu kolor pozostałych powierzchni wewnętrznych, okolice radia itp.
Może masz jakieś fotki oryginału albo jakieś ciekawe info o nim?
Obrazek
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste