Chromate Yellow - kto produkuje taką farbę?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Chromate Yellow - kto produkuje taką farbę?

Postprzez Gienek » czwartek, 14 lutego 2008, 23:10

To „nie, nie, nie” wydaje się takie proste! Szczególnie dla kolegów poruszających się głównie po ETO. Jakże oczywiste kokpity razorbacków i bubbletopów w kolorze Dull Green lub Olive Drab (RA, RE) oczywistymi już nie są w przypadku wczesnych pacyficznych (3 fabryki produkujące Thunderbolty). A nikt nie zwrócił uwagi na wersje B i C i z kolorem ZCY ?. Podobnie jak pojawiający się Interior Green W N-kach.
Jacku! Przedstawianie fotki z produkcji dla GB mnie nie przekonuje.
A tu z całą pewnością za szybkami jest kolor kokpitu (i wiesz dobrze, że to nie jest Bronze Green):
Obrazek Obrazek Obrazek

Wracając do Zinc Chromate Yellow to kolor ten przewijał sie w P-47 przez całą jego karierę w tak widocznych miejscach jak choćby komory podwozia głównego, otwierane wnęki amunicyjne, wnęka podwozia ogonowego ....
Gienek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 15 lutego 2008, 23:34

Gienek napisał(a): ...Przedstawianie fotki z produkcji dla GB mnie nie przekonuje.
A tu z całą pewnością za szybkami jest kolor kokpitu ....

Gienku, na dolnej fotce masz wrak amerykańskiego P-47 w kolorze.
Czarnobiałe zdjęcia mnie z kolei nie przekonują - Jugi bywały woskowane... Powtórzę - nie znam kolorowej fotki jakiegokolwiek amerykańca z innym kolorem pod szybkami niż fabryczny kolor zewnętrzny (a moim celem w życiu jest bezkompromisowe zwalczanie innych zdań na ten temat ;o) ).
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez uruk-hai » piątek, 15 lutego 2008, 23:54

Zawziąłem się w poszukiwaniach ale ... nic nie znalazłem. widziałem 20-30 zdjęć kolorowych i nic.
Znalazłem nawet P-47B o których byłem przekonany że z tyłu za okienkami były 'żółte' a tu proszę:

Obrazek
szukam dalej ale chyba się w krótce poddam :)

Za to znalazłem w książce ART BOOKS M. JH Taylor: 'Samoloty Myśliwskie i Bombowe Drugiej Wojny Światowej' to zdjęcie w kolorze:

Obrazek

Za szybami jest 'żółto'

Źródło ot. 1+2: http://www.ww2aircraft.net
Ostatnio edytowano sobota, 16 lutego 2008, 00:09 przez uruk-hai, łącznie edytowano 1 raz
uruk-hai

Postprzez Gienek » sobota, 16 lutego 2008, 00:07

Wojciech Perkowski napisał(a): Czarnobiałe zdjęcia mnie z kolei nie przekonują - Jugi bywały woskowane...

O co chodzi? zwłaszcza w kontekście tej pierwszej fotki od góry na tej stronie. To za okienkami z tyłu nie koloru kokpitu tylko coś z woskiem ?
Gienek

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 16 lutego 2008, 01:07

Gienek napisał(a):
Wojciech Perkowski napisał(a): Czarnobiałe zdjęcia mnie z kolei nie przekonują - Jugi bywały woskowane...

O co chodzi? zwłaszcza w kontekście tej pierwszej fotki od góry na tej stronie. To za okienkami z tyłu nie koloru kokpitu tylko coś z woskiem ?

Zewnętrzne powierzchnie były woskowane - nabłyszczane, stąd mogą być ciemniejsze. Ponadto, farba pod szybką szybciej mogła płowieć.
A tu powyższy P-40K w kolorze:
Obrazek
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Gienek » sobota, 16 lutego 2008, 03:40

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnie zdjęcie czarno białe ale co ciekawe - pomimo 2 szyb widać różnice panelu i kamuflażu wiec ciężko tu mówić o zniekształceniu przez plexi czy refleksie światła ...
Gienek

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 16 lutego 2008, 09:00

Gienek napisał(a):Obrazek

Nie wygląda to ZNY. Może raczej będzie pozostałość po OD nie przemalowana podczas malowania w Temperate Land Scheme.
Gienek napisał(a):Obrazek
Ostatnie zdjęcie czarno białe ale co ciekawe - pomimo 2 szyb widać różnice panelu i kamuflażu wiec ciężko tu mówić o zniekształceniu przez plexi czy refleksie światła ...

Równie ciekawy jest fakt że szyby wiatrochronu również są w jasnym kolorze dalekim od przezroczystości.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 16 lutego 2008, 09:51

Jacek Bzunek napisał(a):....
Nie wygląda to ZNY. Może raczej będzie pozostałość po OD nie przemalowana podczas malowania w Temperate Land Scheme....

Sądzę, że Dark Earth. Na wyraźnych kolorowych zdjęciach P-40-ek AVG widać oba kolory kamuflazu pod tą cholerna ;o) szybką.
Natomist czarnobiała fotka Gienka pokazuje tylko jak przekłamuje plexi, podobnie poniżej -jak "zbladział" kolor kadłuba pod odsunietą owiewką poniżej tylnych szybek a powyżej dolnej ramki odsunietej owiewki:
Obrazek
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Rumcajs » sobota, 16 lutego 2008, 10:39

Wojtek Perkowski wg mnie ma rację - całkowitą. 8-)
Sam przeglądałem kolorowe jak i czarno białe zdjęcia Hawków 75/P-36, całej rodzinki P-40 oraz P-47 i jestem zdania, że powierzchnie pod szkłem, za kabiną, były albo w kolorach kamuflażu, bądź niemalowane (Natural Metal Finish). Przy P-40N czasem można spotkać ciemno-szary (na późnych P-40 wykorzystywano ciemno szary do malowania wnętrza - napisali o tym Włosi, którzy wydobyli z morskiego dna wrak P-40L, w rejonie przyczółka Anzio), sam znalazłem kolorowe zdjęcie P-40N, gdzie wyraźnie widać szary z tyłu kabiny pilota. Oczywiście, całkowicie nie da się wyeliminować możliwości wystąpienia Zinc Chromate Yellow (ZCY) czy Interior Green (IG), ale to są raczej naprawdę sporadyczne wyjątki - wszak mechanicy mieli różną fantazję.
Te jasne powierzchnie to prawie zawsze załamanie światła, niekiedy bardzo mocne, wystarczy popatrzeć na wiatrochron czy owiewkę - na niektórych zdjęciach są "jaskrawo mleczno białe" - prawie nic przez nie nie widać z powodu tego załamania światła (dla nas modelarzy ważne, bowiem powoduje bardzo mocne rozjaśnienie obrazu za nimi).
Owszem na francuskich Hawkach widać czasem jasne panele, nie spowodowane załamaniem światła. Po prostu samoloty te przychodziły w naturalnej barwie metalu (NMF) i były malowane dopiero u odbiorcy. Wygląda na to, że niektórym leniwym Francuzom ( ;o) ) nie chciało się zdejmować panelu do malowania i powierzchnie pod nim były w barwie metalu, a nie ZCY (na wszystkich kolorowych zdjęciach niemalowanych P-36A USAAC, jakie widziałem, nie ma śladu po ZCY, zawsze były "srebrne"). Popatrzcie jak niektóre francuskie Hawki wygladają po dość krótkiej eksploatacji - farba mocno złuszczona..., wygląda na to, że malowali je bez podkładu, byle szybciej, na tym też "cierpiało" malowanie paneli pod szkiełkiem. Oczywiście nie zawsze była to reguła, można bowiem znaleźć francuskie Hawki z powierzchniami za kabiną malowanymi kolorem kamuflażu.
Nawet Niemcy, zdobyte na Francuzach i Norwegach Hawki 75, przemalowywali włącznie z panelem pod szkłem za kabiną farbą RLM 71 - widać to na dość dobrej jakości fińskich zdjęciach.
Ostatnio edytowano sobota, 16 lutego 2008, 11:07 przez Rumcajs, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 16 lutego 2008, 11:06

Rumcajs napisał(a):Przy P-40N czasem można spotkać ciemno-szary (na późnych P-40 wykorzystywano ciemno szary do malowania wnętrza - napisali o tym Włosi, którzy wydobyli z morskiego dna wrak P-40L, w rejonie przyczółka Anzio), sam znalazłem kolorowe zdjęcie P-40N, gdzie wyraźnie widać szary z tyłu kabiny pilota.

Pierwszy raz słyszę a bardzo ciekawe, czy można prosić o więcej informacji?
Jacek Bzunek

Postprzez Rumcajs » sobota, 16 lutego 2008, 11:18

Jacek Bzunek napisał(a):
Rumcajs napisał(a):Przy P-40N czasem można spotkać ciemno-szary (na późnych P-40 wykorzystywano ciemno szary do malowania wnętrza - napisali o tym Włosi, którzy wydobyli z morskiego dna wrak P-40L, w rejonie przyczółka Anzio), sam znalazłem kolorowe zdjęcie P-40N, gdzie wyraźnie widać szary z tyłu kabiny pilota.

Pierwszy raz słyszę a bardzo ciekawe, czy można prosić o więcej informacji?

Ależ owszem Jacku. :)
P-40L Skipper
A na potwierdzenie, że Włosi nie ściemniają mam gdzieś fotki "Skippera", ale co najważniejsze (bo mógł to być przecież jakiś wyjątek) znalazłem, wzmiankowaną w moim poprzednim poście, kolorową fotografię P-40N z Aleutów (P-40 cz. 3 AJ-Pressu strona 93), gdzie wyraźnie widać ciemno-szary kolor pod szkłem odpowiadający mniej więcej FS 36118, o którym jest napisane w linku wyżej.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 16 lutego 2008, 12:05

Rumcajs napisał(a):... kolorową fotografię P-40N z Aleutów (P-40 cz. 3 AJ-Pressu strona 93), gdzie wyraźnie widać ciemno-szary kolor pod szkłem odpowiadający mniej więcej FS 36118, o którym jest napisane w linku wyżej.

Rumcajsie, ta fotka to ofiara jakiegoś masakrycznego retuszu (gdzie pominięto wnętrze kabiny - jej przeszklony tył ); poniżej wersja przed tym barbarzynskim ;o) zabiegiem:
Obrazek
a tu wersja AJ-Pressu
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 16 lutego 2008, 12:25 przez Wojciech Perkowski, łącznie edytowano 1 raz
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Rumcajs » sobota, 16 lutego 2008, 12:21

Wojciech Perkowski napisał(a): Rumcajsie, ta fotka to ofiara jakiegoś masakrycznego retuszu (gdzie pominięto wnętrze kabiny); poniżej wersja przed tym barbarzynskim ;o) zabiegiem:(...)

Kurcze no to ładnie, a już się cieszyłem, że znalazłem ciekawostkę, to retuszowanie na siłę to bardzo niedobra maniera. :evil:
No nic, nie zmienia to faktu, że P-40L "Skipper" miał taką szarą kabinę, oczywiście panele pod szybkami były w kolorze kamuflażu. :mrgreen:
Ciekawe czy w większości późnych P-40 wystepowały takie szare wnętrza, czy była to jakaś krótka seria...? Pytań jest wiele i cięzko na nie będzie znaleźć odpowiedzi. :roll:
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez ame-iro » sobota, 16 lutego 2008, 14:23

Hmm...a ten P-40:
Obrazek
ZCY czy nie ZCY,oto jest pytanie.Ale równie dobrze może to być jeden z kolorów kamuflażu,zwłaszcza jeśli spojrzeć na przednią część statecznika pionowego...
ame-iro

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 16 lutego 2008, 14:46

Zdecydowanie czysty MS lub jego amerykański odpowiednik.
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste