Wojtek Perkowski wg mnie ma rację - całkowitą.
Sam przeglądałem kolorowe jak i czarno białe zdjęcia Hawków 75/P-36, całej rodzinki P-40 oraz P-47 i jestem zdania, że powierzchnie pod szkłem, za kabiną, były albo w kolorach kamuflażu, bądź niemalowane (Natural Metal Finish). Przy P-40N czasem można spotkać ciemno-szary (na późnych P-40 wykorzystywano ciemno szary do malowania wnętrza - napisali o tym Włosi, którzy wydobyli z morskiego dna wrak P-40L, w rejonie przyczółka Anzio), sam znalazłem kolorowe zdjęcie P-40N, gdzie wyraźnie widać szary z tyłu kabiny pilota. Oczywiście, całkowicie nie da się wyeliminować możliwości wystąpienia Zinc Chromate Yellow (ZCY) czy Interior Green (IG), ale to są raczej naprawdę sporadyczne wyjątki - wszak mechanicy mieli różną fantazję.
Te jasne powierzchnie to
prawie zawsze załamanie światła, niekiedy bardzo mocne, wystarczy popatrzeć na wiatrochron czy owiewkę - na niektórych zdjęciach są "jaskrawo mleczno białe" - prawie nic przez nie nie widać z powodu tego załamania światła (dla nas modelarzy ważne, bowiem powoduje bardzo mocne rozjaśnienie obrazu za nimi).
Owszem na francuskich Hawkach widać czasem jasne panele, nie spowodowane załamaniem światła. Po prostu samoloty te przychodziły w naturalnej barwie metalu (NMF) i były malowane dopiero u odbiorcy. Wygląda na to, że niektórym leniwym Francuzom (

) nie chciało się zdejmować panelu do malowania i powierzchnie pod nim były w barwie metalu, a nie ZCY (na wszystkich kolorowych zdjęciach niemalowanych P-36A USAAC, jakie widziałem, nie ma śladu po ZCY, zawsze były "srebrne"). Popatrzcie jak niektóre francuskie Hawki wygladają po dość krótkiej eksploatacji - farba mocno złuszczona..., wygląda na to, że malowali je bez podkładu, byle szybciej, na tym też "cierpiało" malowanie paneli pod szkiełkiem. Oczywiście nie zawsze była to reguła, można bowiem znaleźć francuskie Hawki z powierzchniami za kabiną malowanymi kolorem kamuflażu.
Nawet Niemcy, zdobyte na Francuzach i Norwegach Hawki 75, przemalowywali włącznie z panelem pod szkłem za kabiną farbą RLM 71 - widać to na dość dobrej jakości fińskich zdjęciach.