Bf 109E

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Bf 109E

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 28 stycznia 2015, 12:00

Albercie mi to wygląda na cień - słoneczny dzień więc i kontrast duży. Nie sugeruj się, że pod kadłubem nie ma akurat linii prostej cienia - tak mogło się naświetlić po prostu zdjęcie. Zwróć uwagę, że ten ciemniejszy kolor występuje akurat przy krzyżu, który jest ciemnym elementem co mogło być przyczyną tej anomalii. To tylko niedoskonała czarno-biała fotografia i to też moje dywagacje ;o)
Przy okazji załatwiam partykularny interes i ZAKLEPUJĘ do projektu malowanie E-1 z czerwona czwórką bo dzięki uprzejmości kolegi Soris000 takowa wykonam ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez macias13_84 » środa, 28 stycznia 2015, 12:31

Strasznie regularne te anomalie, zanikają na krzyżu i na podmalówce pod szewronem, natomiast pojawiają się nad "brzuszkiem" wężyka. Może zmyte spaliny
macias13_84

Postprzez Kuba P. » środa, 28 stycznia 2015, 12:43

Wytarte ślady ze znaków rozpoznawczych i taktycznych. Reszta okopcona.
To tylko moja hipoteza ale 109 tak dokładnie się brudziły. Jak się trafia samolot nieco mocniej eksploatowany to własnie taki jest czarny na bokach i spodzie.
Kuba P.

Postprzez hacz » środa, 28 stycznia 2015, 14:05

Kuba P. napisał(a):
hacz napisał(a):Cieszę się natomiast z istnienia tej ciemnej podmalówki na dolnych powierzchniach kadłuba, która to nie może być cieniem ( zbyt nieregularny kształt), nie koniecznie wygląda to też na ślady okopceń- kwestia jakim kolorem to potraktować.

Ja bym nie wykluczał okopcenia spalinami. To dość normalne dla latającego bojowo 109.

Ale wiesz, że jak takiego "brudnego" zrobię to co poniektórzy na tym forum i nie tylko mnie zlinczują :mrgreen:
Zastanawia mnie również opcja jakiej farby użyto do tego kwadratowego zamalowania 02 czy 76 z tym drugim wyglądałbym fajniej :P
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez macias13_84 » środa, 28 stycznia 2015, 14:22

Zamalowywano tym co było, a RLM02to było w pitu i troszkę, 76 nie był wtedy raczej zbyt popularnym kolorem, ewentualnie świeże nieusyfione i nieprzyczernione drobinkami sadzy RLM65.

Ale raczej 02 tak jak tutaj użyta do zmniejszenia widoczności krzyża
Obrazek

Dodatkowo widać ostro utytłany spód i boki kadłuba
macias13_84

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste