Ki-84 Hayate 57 Shinbu-tai

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Ki-84 Hayate 57 Shimbu-tai

Postprzez zegeye » sobota, 29 sierpnia 2015, 22:35

Georg, my w zasadzie myślimy podobnie. Nie bardzo wiem skąd ten polemiczny ton wypowiedzi. Chyba nie zrozumiałeś w pełni mojego postu. Przecież zgodziłem się z Tobą co do malowania późnych Hayate. Z mojej wypowiedzi również wynika że mam podobne do Ciebie zdanie na temat czarno-białych fotografii i wróżenia z nich kolorów ;o) (napisałem na końcu że jak go Darek wymaluje tak będzie dobrze bo fotki są czarno-białe.... czyli i tak nie wiadomo jaki był kolor w stu procentach)
Natomiast kompletnie nie rozumiem skąd wziąłeś informacje o tym, że Nick Millman sugeruje malowanie Hayate na granatowo czy czarno????? Przecież wyraźnie napisałem że nie dotyczy to Ki-84, tylko ogólnie samolotów specjalnego przeznaczenia... może wyjaśnię to ponownie. Chodziło mi o to że zdarzało się malowanie w jednostkach specjalnych samolotów używanych do ataków samobójczych na kolor czarny czy granatowy. Nie twierdziłem że to Ki-84 były granatowe.... Zresztą wiesz.... jedyne co mogę zrobić to podzielić się tym co przeczytam lub dostanę w mailu od Nicka.... nie mi oceniać skąd on czerpie swoją wiedzę. Ale myślę że wiedzę ma ogromną. W końcu napisał parę książek w temacie japończyków ...podobnie jak Jim Lansdale ;o) I nie nam oceniać który z nich jest lepszy... zresztą to nie ma sensu. Najlepiej czerpać wiedzę garściami z obu źródeł i wyciągać własne wnioski. :D
Wracając do modelu... Darek wg mnie znalazłeś bardzo dobry wzór. Chris Wauchop dobrze go zmalował. Jak zrobisz podobnie będzie git. A ja w swoim skieruje się bardziej w stronę odcienia tej ciemnej plamy obok sentencji japońskiej wymalowanej na kadłubie modelu Chrisa 8-)

ps. na j-aircraft to juz dawno nic nowego nie napisali.... ale OK kopalnia wiedzy jest, a jeśli naprawdę masz kilka fotek kolorowych Hayate to ja z chęcią bym zobaczył... bo sam widziałem może jedną i to nie byłem pewien czy nie koloryzowaną....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 30 sierpnia 2015, 09:34

Czy japończycy wogole produkowali farbę - nazwijmy ją Japan Olive Drab (JOD) czy to polowy mix dostępnych farb? Kiedyś byłem przekonany, że stosowali zdobyczne amerykańskie farby, ale teraz nie jestem już tego taki pewien :-/
zegeye napisał(a):Wracając do modelu... Darek wg mnie znalazłeś bardzo dobry wzór. Chris Wauchop dobrze go zmalował. Jak zrobisz podobnie będzie git.

A model wczoraj do poduchy wstępnie przemalowany wg receptury Chrisa Wauchopa :) Mnie się ten kolorek podoba bardziej od poprzedniego. Jak wrocę z pracy to zapodam jakieś fotki porównawcze (ewentualnie przytargam na spotkanie to ocenisz Zbychu na żywo).
Jeszcze raz dziękuję Panowie za pomoc :)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Georg01 » niedziela, 30 sierpnia 2015, 10:58

Masz rację - zgadzamy się co do meritum i na tym koniec. Ostatnio dużo mam polemiki w pracy i mi się przenosi do rzeczywistości równoległej :D
Malowania to temat rzeka i zawsze wywołuje emocje. Każdy widzi to po swojemu, a jak wyjdzie prawdziwy kolorowy materiał dowodzący jak było, to nagle wszystkie hipotezy biorą w łeb.

Pozdrowienia :)
Georg01

Postprzez Aphar » niedziela, 30 sierpnia 2015, 11:50

Darek Trzeciak napisał(a):A model wczoraj do poduchy wstępnie przemalowany wg receptury Chrisa Wauchopa

Mógłbyś się podzielić?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 30 sierpnia 2015, 22:39

Darek Trzeciak napisał(a):A model wczoraj do poduchy wstępnie przemalowany wg receptury Chrisa Wauchopa :)

Skoro model na razie wstępnie przemalowany, to może zainteresuje Cię jeszcze ten artykuł:
http://www.aviationofjapan.com/2013/11/hayate-thoughts.html

A gdybyś zastanawiał się jakim kolorem pomalować kołpak/łopaty śmigła, to polecam z kolei to:
http://www.aviationofjapan.com/2013/11/more-hayate-thoughts.html

Śledzę blog Stragglera od dawna i uważam, że warto mu zaufać.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 07:58

Jarek Gurgul napisał(a):Śledzę blog Stragglera od dawna i uważam, że warto mu zaufać.

Jarek

Podpisuję się pod tym obiema ręcami :D Bardzo dobre źródło wiedzy i rzetelnie opracowywane materiały !
Georg01

Re: Ki-84 Hayate 57 Shinbu-tai

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 15:06

Aphar napisał(a):Mógłbyś się podzielić?

No przeca było

A taki kolorek mi wyszedł
Obrazek

BTW: Proszę moderację o poprawienie tytułu wątku na: Ki-84 Hayate 57 Shinbu-tai
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 21:19

Bajeczka! :)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 12 maja 2016, 17:51

Coś tam drgnęło ;o)
Obrazek
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez Arcturus » czwartek, 12 maja 2016, 20:01

Ale fajne!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Georg01 » piątek, 13 maja 2016, 10:26

Jak dla mnie kolorki i oznaczenia dobrane idealnie :)
Georg01

Postprzez HK1885 » sobota, 14 maja 2016, 08:40

Darek Trzeciak napisał(a):Coś tam drgnęło ;o)

Czekam na kolejne drgnięcia. ;o)
HK1885

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 25 sierpnia 2016, 23:12

Po zmyciu poprzednich farb i przemalowaniu Hayate nieco zbladł.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez HK1885 » piątek, 26 sierpnia 2016, 06:22

Ładnie zbladł, w czasach wakacyjnej posuchy na forum jest na co popatrzeć. :)
Hinomaru i paski kleiłeś czy malowałeś?
HK1885

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 26 sierpnia 2016, 11:09

Hinomaru na skrzydłach malowane a na kadłubie - wstyd przyznać - lepione. Malowane poprzednio paski nie bardzo wyszły maski sie byli zużyli wiec pozostały tylko kalkomanie 8-)
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste