Dreamliner-ładny?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Dreamliner-ładny?

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 19:19

To może zaczniemy od początku, czy LOT powinien zmienić wzór malowania samolotów? Obecny jest chyba jednym z najdłużej istniejących na świecie, być może tylko Alitalia dłużej lata z zielonym pasem. Moim prywatnym zdaniem, granatowy pas na linii okien już dawno się zestarzał a znakiem towarowym jest żuraw liczący sobie 80 lat.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez Jostein » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 20:04

Równie dobrze można by zapytać, czy ferrari nie powinno wymienić Czarnego Ogiera ze swojego logo na coś nowszego, bo ten już zdążył się zestarzeć.
Jostein

Postprzez RAV » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 21:22

Jacek Bzunek napisał(a):granatowy pas na linii okien już dawno się zestarzał

LOT coś w tej sprawie kombinuje... http://lotnictwo.net/foto.php?id=143374

A swoją drogą, to LOT był w czołówce przewoźników malujących wielkie litery na całą wysokość kadłuba. Z tamtych czasów kojarzę tylko PAN-AM w tej konwencji. Teraz naśladowców jest wielu, więc chyba koncepcja jest słuszna, więc lepiej się jej trzymać.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 22:02

Nie wiem czy kombinuje, czy tylko chce odróżnić samoloty LOT Charters od rejsowych maszyn.
Nie wiem jak ten 734 jest skonfigurowany, ale to była maszyna Centralwings. Może jest jako ex low cost po prostu gęściej upakowana fotelami?

Jest funkcjonujące przecież malowanie z logo Star Alliance, tu na przykładzie słynnego poniekąd LPE :)

http://airnews.pl/view/show/3484
Kuba P.

Postprzez octan » wtorek, 15 grudnia 2009, 09:53

RAV napisał(a):LOT coś w tej sprawie kombinuje... http://lotnictwo.net/foto.php?id=143374

Nic nie kombinuje, to jest ex-Centralwing, na gruzach którego powstał Lot Charters, trzeba było je przemalować więc wymyślono słoneczko, a co do malowań to najbardziej mi szkoda że Lot nie zdecydował się na przemalowanie 737 a-la Ił-18 :cry:
octan

Postprzez donalyah00 » wtorek, 15 grudnia 2009, 10:37

Jacek Bzunek napisał(a):To może zaczniemy od początku, czy LOT powinien zmienić wzór malowania samolotów? Obecny jest chyba jednym z najdłużej istniejących na świecie, być może tylko Alitalia dłużej lata z zielonym pasem.

Mimo, że obecne malowanie jest całkiem do rzeczy, wydaje mi się, że wartoby je odświeżyć. Zwłaszcza, że LOT walczy teraz o przetrwanie - nowy wizerunek mogłby w jakimś stopniu przyciągnąć klientów.

Jacek Bzunek napisał(a): Moim prywatnym zdaniem, granatowy pas na linii okien już dawno się zestarzał...

Racja, pasa(czerwonego) z powodzeniem używa teraz chyba tylko Air India.

Jacek Bzunek napisał(a): ...a znakiem towarowym jest żuraw liczący sobie 80 lat.

To może zamienić miejscami logotyp z logo? Tzn. granatowy duży żuraw w miejscu gdzie teraz jest napis LOT, zaś na granatowym stateczniku pionowym umieścić białą wersję napisu LOT? Minusem takiego pomysłu byłoby zbytnie podobieństwo ogona do linii LTU.

lejgo_inc napisał(a):A co sądzicie o tym malowaniu?

Całkiem sympatyczne, kojarzy mi się z coraz bardziej modnym kamuflażem pikselowym ;o). Poważniej - może taka pikselowatość byłaby pomysłem na zaznaczenie bieli i czerwieni, np. na jasnoszarym kadłubie a'la SAS

octan napisał(a):to najbardziej mi szkoda że Lot nie zdecydował się na przemalowanie 737 a-la Ił-18

Fakt, złote malowanie nie było już takie efektowne.

Dziś, na 19.00 naszego czasu, planowany jest pierwszy lot "Plastikowego Boeinga". ;o)
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez iras67 » wtorek, 15 grudnia 2009, 11:05

Dreamliner-ładny? :)
ObrazekObrazek
To malowanie bardzo koresponduje ze stylistyką wnętrza które przyznacie jest całkiem, całkiem...
iras67

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 11:14

Śliczniutki. Mi się od razu podobał, szczególnie z pierwotnym rysowanym kształtem statecznika pionowego.
Już 777 bardzo mi się podoba ale 787 jest naprawdę super.

Przy okazji na tych zdjęciach widać kabinę w konfiguracji komfortowej, ktoś wie jak ustawione miały być fotele w 787 dla LOT?
3-2-3?
Kuba P.

Postprzez iras67 » wtorek, 15 grudnia 2009, 11:19

Kuba, te z beżowym wykończeniem w tyle to chyba standart-ekonomiczna.
iras67

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 11:29

Tak, tylko z tego co czytałem odbiorca konfiguruje kabinę i decyduje o typie i ustawieniu foteli.
Jak LOT upakuje foteliki gęsto to wewnątrz będzie mniej salonowo, niemniej ten "demo-dreamliner" robi wrażenie.
Kuba P.

Postprzez pb299 » wtorek, 15 grudnia 2009, 12:10

Kuba Plewka napisał(a):Przy okazji na tych zdjęciach widać kabinę w konfiguracji komfortowej, ktoś wie jak ustawione miały być fotele w 787 dla LOT?
3-2-3?

273 miejsca - 24 business (2-2-2) i 249 w ekonomicznej (prawdopodobnie 2-4-2, jak w A340, ale nieco szersze fotele).

/p.
pb299

Postprzez ZIO BY NAITT » wtorek, 15 grudnia 2009, 12:31

Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez donalyah00 » wtorek, 15 grudnia 2009, 12:35

ZIO BY NAITT napisał(a):Kilka dodatkowych "wizji" :

http://www.bartrozalski.com/index.php?/identity/lot/

Czwarta sylwetka jest nawet niezła.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 15 grudnia 2009, 12:49

Wnętrze: Ładne. Efekciarskie. Ciężkie. Barokowe wręcz. Ale nic nowatorskiego w nim nie ma.
Powiedziałbym nawet że cofa się ono do dobrych wzorców designu z lat 90'.

Sylwetki - nie wiem, jest coś w tej czwartej, ale wszystkie wydają mi się jakieś takie ciężkawe a i niekonsekwentne dość. Np. wysokość napisu "Polish airlines" dopasowana do niczego. Przy tym potencjał graficzny logotypu LOT jest za każdym razem zupełnie niewykorzystany. Za to ciekawie wygląda żuraw na ogonach pierwszych czterech sylwetek (na piątej żuraw frunie spowrotem, jakby mu się coś nie podobało)

(i co - jak zwykle niezadowolony...)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » wtorek, 15 grudnia 2009, 15:11

Nie podoba mi się zmiana logo "LOT". Było bardzo dobre. To "zaokrąglone" jest takie...Po prostu uważam, że lepsze jest wrogiem dobrego.
A generalnie projekt zgrabny.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste