Komora bombowa Do 17

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Komora bombowa Do 17

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 24 lutego 2015, 10:07

I tu chyba dzielona ale tak pół na pół :)

Obrazek

p.
Pawel Burchard

Reklama

Postprzez robmario » wtorek, 24 lutego 2015, 11:01

Zauważyłem, że przy komorze występują chyba na początkach i końcach drzwi charakterystyczne oznaczenia na kadłubie ponad krawędzią komory. Mogą czasami ułatwić identyfikację wersji i określić podział zamykanych drzwi.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 24 lutego 2015, 15:06

robmario napisał(a):Zauważyłem, że przy komorze występują chyba na początkach i końcach drzwi charakterystyczne oznaczenia na kadłubie ponad krawędzią komory. Mogą czasami ułatwić identyfikację wersji i określić podział zamykanych drzwi.

Wg manuala do 17 E tam (wręgi 11 i 13) powinny być napisy 'Hier unterbocken' w takich niedomkniętych prostokątach, więc raczej nie ma to związku z klapami komory a wskazuje punkty podparcia samolotu przy pracach związanych z podwoziem np.

p.
Pawel Burchard

Postprzez GrzegorzS » wtorek, 24 lutego 2015, 18:00

Mogą oznaczać wręgi kadłuba, czyli rzeczywiście odpowiednie punkty podparcia.
GrzegorzS

Postprzez cris » sobota, 28 lutego 2015, 20:27

Dzięki Panowie za tak liczny odzew i spore wyjaśnienie w temacie .
Myślę że nie tylko mnie przydadzą się te informację , bo temat z lekka zagmatwany ,jak by się na pierwszy rzut oka mogło sądzić ;o)
Na początku w grę wchodziła tylko sprawa; jak duża była ta nieszczęsna komora bombowa w Do 17 E ?
W trakcie dyskusji wyszło ,że nie tylko jest pojedyncza (w wr. E) ale i zaopatrzona w czworo drzwi , a i w wersji M jest podobnie (długa komora ;8 szt. klap bombowych ) .Tego bym nie przypuszczał ,sądziłem że tak jak w późniejszej wersji Z tych klap/drzwi było 2 szt.-prawa, lwa
No cóż, po to są właśnie takie fora zęby to wyjaśniać :)
Na zakończenie dodam ,że przypatrując się zdjęciom zastanawia mnie jedno : jak miały by się przecisnąć przez te ,,szpary" bomby 250 kg ,kiedy widać że 50 ledwo się mieściły przy zrzucie ?
Chyba wewnątrz Dornier Do 17 E i również M przenosiły TYLKO bomby SD 50 ,no ale jak dla mnie to już niezbyt istotne
Pozdrawiam cris
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 1 marca 2015, 06:31

Krótko dla porządku - w wersji M komora (nazwijmy ją podwójna) była identyczna jak w Z, no powiedzmy we wczesnych Z, i było możliwe przenoszenie dwóch bomb 250 kg - tu nie ma co kombinować bo po prostu są dostępne oryginalne 'instrukcje obsługi'.
W wersji E faktycznie była komora krótka, z innym systemem klap, tylko dla bomb 50 kg. Stąd fotki Do 17 E z bombą 250 kg na zewnętrznym zaczepie - tu można dyskutować co do szczegółów bo nie ma oryginalnej dokumentacji powszechnie dostępnej.

p.
Pawel Burchard

Postprzez cris » niedziela, 1 marca 2015, 14:29

Miałem już przestać drążyć ten temat ,ale.....
Pawel Burchard napisał(a):Krótko dla porządku - w wersji M komora (nazwijmy ją podwójna) była identyczna jak w Z, no powiedzmy we wczesnych Z, i było możliwe przenoszenie dwóch bomb 250 kg - tu nie ma co kombinować bo po prostu są dostępne oryginalne 'instrukcje obsługi'.p.

Hmm ,a ja tu widzę też podobny system drzwi bombowych co w E,tylko że oczywiście 2X (4 z przodu i 4 z tyłu ) i też jakoś ciężko by było z tymi 250'siątkami
robmario napisał(a): Do 17 M miał dodatkowo taka sama podwójną komorę pomiędzy wręgami 13-15 również z czterema drzwiami (vide foto).
Obrazek

Chyba jednak za dużo mitów i uproszczeń z tymi Dornierami -,,tak wszystko do jednego worka''
Np.z tych planów instrukcji obsługi wersji E też nie wynika że miał po dwie klapy na stronę-a miał!
GrzeM napisał(a):Tu jest fragment między wręgami 11 a 13 (oczywiście Do 17 E):
Obrazek
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 1 marca 2015, 14:42

cris napisał(a):Np.z tych planów instrukcji obsługi wersji E też nie wynika

Wynika, że jest podłużnica przez środek komory, co uniemożliwia umieszczenie w niej centralnie bomby 250 kg. Natomiast w kwestii drzwi/klap - są fotki, które sam znalazłeś i wkleiłeś więc chyba to jest jasne. Ponadto jest to rysunek z Ersatzteilliste.

Odnośnie Do 17 M to zapoznaj się proszę z 'Do 17 M Bedienungsvorschrift Abwurfwaffe' i raczej nie będziesz już miał wątpliwości... żadnych :)

p.
Pawel Burchard

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 1 marca 2015, 14:51

Komora 17 M (z rzeczonego Bed.-Vorschrift)

Obrazek

p.
Pawel Burchard

Postprzez jwk » niedziela, 26 lutego 2017, 02:25

Witam,
Jako, że tematów od do17 nie ma zbyt wielu, a interesujący mnie rejon samolotu jest tuż obok komór bombowych postanowiłem nie zakładać nowego.
Poszukuję zdjęcia wejścia do samolotu od strony wewnętrznej. Czy to co proponuje icm w swoim modelu jest akceptowalne, bo nie rozumiem co przedstawia. Spodziewałem się jakiś stopni, czy drabinki.
Choć jak widać na drugim ze zdjęć stosowano dostawianą.

Obrazek

Obrazek

Korzystając od razu zapytam- jak wyglądał celowniki na karabinach?
Z góry dziękuję.
jwk

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste