Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 3 października 2012, 16:33

No klasyka początkujących: Skopane podwozie. :)
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez Czarny » środa, 3 października 2012, 18:05

Dal bys sobie już spokój Grzesiu.
Czarny

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 3 października 2012, 19:21

Antenka też jakaś nie taka.

Jednak mimo wszystkich błędów i wypaczeń, jestem za.
Wszyscy wiedzą, że nawet spieprzony model może być efektowny i ma zawsze jakąś wartość, choćby, że jest jedyny w swoim rodzaju.
Ten Łoś taki jest. Ja mu wybaczam te felery , których gdybym ja go robił, to by pewnie nie miał, ale pewnie by go wtedy wcale nie było. :mrgreen:
Wytykanie błędów jest tu łatwe i nie wymaga wielkiej bystrości oka. Szkoda, że tak wyszło i dobrze, że mimo wszystko jest.
Tak jak pisali niektórzy: To nie jest makieta dla takich jak my, którzy napatrzyli się na setki różnych samolotów, zdjęć, modeli.
Nikt bez takiego nieformalnego wykształcenia nie zauważy problemów, dla większości tu obecnych może i dyskwalifikujących tę makietę jako pełnowartościową.
Grzegorz2107

Postprzez jasio-g » środa, 3 października 2012, 20:33

Widziałem cały projekt rozbudowy muzeum. W kompie znalazłem jedną wizualizację odbudowy 3 hangarów 2 Pułku Lotniczego w miejscu gdzie stały w okresie międzywojennym. Projekt jest kompleksowy i dotyczy prawie 35 hektarów terenu. O koszcie nie wspomnę, bo po co, Kraków jest tak zadłużony, że nawet polikwidował stołówki w szkołach i przedszkolach.
Obrazek
jasio-g

Postprzez Czarny » środa, 3 października 2012, 20:37

Projekt fajny. Jest sporo dokumantacji foto więc jest sie na czym wzorować.
Można na taka inwestycje zdobyć ooooogromne pieniądze z UE a zbliża sie kolejna perspektywa budżetowa...

jasio-g napisał(a):O koszcie nie wspomnę, bo po co, Kraków jest tak zadłużony, że nawet polikwidował stołówki w szkołach i przedszkolach.

To nie do końca tak. Catering po prostu jest tańszy niz utrzymanie całej stołówki. Spokojnie, dzieci maja co jeść.
Czarny

Postprzez tankmania » środa, 3 października 2012, 20:49

Czarny napisał(a):Projekt fajny. Jest sporo dokumantacji foto więc jest sie na czym wzorować.
Można na taka inwestycje zdobyć ooooogromne pieniądze z UE a zbliża sie kolejna perspektywa budżetowa...

Problem polega na tym, że nikt nie dopuszcza półśrodków, albo budynki za miliardy, albo gniją.
tankmania

Postprzez Czarny » środa, 3 października 2012, 21:01

Bo jest to teren zabytkowy. Czy ktos chciałby stawiania Lidla na Wawelu żeby pkazac kolekcje uzbrojenia?

Ze swojej praktyki zawodowej wiem, bo nadzoruje kilka Unijnych inwestycji, że jak się chce to można zdobyc na taka inwestycje spore pieniadze spokojnie wystarczające na zbudowanie takich konstrukcji.

Z drugiej strony WKZ najcześciej czyepia sie fasady a reszta może być już konstrukcja lekką.
Czarny

Postprzez tankmania » środa, 3 października 2012, 21:08

Czarny napisał(a):Bo jest to teren zabytkowy. Czy ktos chciałby stawiania Lidla na Wawelu żeby pkazac kolekcje uzbrojenia?

A co ma piernik do wiatraka? Postawienie rozbieralnych wiat urąga zabytkom, czy je ratuje od zgnicia?

Pieniądze można wyciagnąć, może jutro, może za dziesięć lat, a eksponaty nie gniją od wczoraj.
tankmania

Postprzez Czarny » środa, 3 października 2012, 21:14

Teren muzeum jako teren pola wzlotów lotniska Kraków-Rakowice jest wpisany do rejestru zabytków.

Pieniądze można wyciągnąc w perspektywach budżetowych jedna właśnie sie kończy a nastena zaczyna sie niebawem. Jest czas aby wniosek dobrze przygotować.
Czarny

Postprzez spiton » środa, 3 października 2012, 21:30

Czarny napisał(a):Bo jest to teren zabytkowy. Czy ktos chciałby stawiania Lidla na Wawelu żeby pkazac kolekcje uzbrojenia?

Tak ja bym chciał. Taki "supermarket" można zrobić tanio i najwyżej fajnie go pomalować. Nie widzę w tym nic niestosownego. A w gniciu wielu fajnych samolotów pod gołym niebem widzę.
spiton

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 5 października 2012, 22:12

Projekt odbudowy hangarów ciekawy ! Ale eksponaty na gołym powietrzu jeszcze długo postoją. Dania to bogaty kraj, ale tam się pieniędzy nie marnuje. Samoloty w tym MIG z Polski stoją w tanich i praktycznych ,,hangarach" z blachy. Słońce i deszcz ich nie niszczą .Polscy ,,muzealnicy'' mają problem, albo eksponaty niszczeją bez żadnej osłony, albo planuje się ogromne inwestycje a wystarczy trochę dobrej woli i lekka konstrukcja z blachy! http://www.langelandsfortet.dk/
Dziś w radiu usłyszałem o awanturze o czołg z Afganistanu, miał być eksponatem w Poznaniu a upomina się o niego muzeum WP w Warszawie ! I co kolejny obiekt w parku pod chmurką ?
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez KFS-miniatures » sobota, 6 października 2012, 08:39

radoslaw6363 napisał(a):miał być eksponatem w Poznaniu a upomina się o niego muzeum WP w Warszawie ! I co kolejny obiekt w parku pod chmurką ?

miał być po prostu eksponatem w polsce. a że zęby na niego ostrzył sobie poznań, nie znaczy, ze tam właśnie miał wylądować. choć przypuszczam, że nawet jeśli miał by być eksponoany w MWP, to na remont pojedzie do poznania, bo tam są najlepsi fachowcy od tej roboty.
krótko mówiac, o los FT bym się nie martwił- sprawa była załatwiana na zbyt wysokim szczeblu, zeby pozostał złomem - będzie potrzebny jako tło do fotek z potrząsaniem łapkami i uśmiechami..
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Adam » sobota, 6 października 2012, 10:00

Mnie też serce boli jak widzę samoloty pod chmurką i nie tylko tu, w Muzeum W.P. w Warszawie mam do dziś w oczach rozpadający się oryginalny Po-2, nie wiem czy to już taka nasza tradycja :?
Mój ukochany F-105 nie rozpakowany i niszczejący na dworze ( a nie na polu :P ) wola o pomstę do nieba :twisted: . Skoro już wyżywam się na muzeum w Krakowie to może zadbało by ono o mniejsze pieniądze. W sklepiku chciałem zaszaleć i zrobić większe zakupy. Ponieważ wracałem z delegacji i portfel był prawie pusty to chciałem zapłacić kartą, niestety nie ma tam takiej możliwości. Ile takich małych kwot przepadło?
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 6 października 2012, 10:29

KFS-miniatures napisał(a):będzie potrzebny jako tło do fotek z potrząsaniem łapkami i uśmiechami..

Od tego są makiety (znaczy się modele sylwetkowe ;o) ) z filmu Hoffmana.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez KFS-miniatures » sobota, 6 października 2012, 10:41

Jacek Bzunek napisał(a):Od tego są makiety (znaczy się modele sylwetkowe ) z filmu Hoffmana.

ee, nie są złe terepliki. ba, są wręcz rewelacyjne, nie tylko w kategorii polskich realiów. w zasazie pisanie o nich w wątku o 'cosiu' jest niestosowne.
Obrazek
KFS-miniatures

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste