http://www.airliners.net/photo/Mexico-- ... 1023788/M/

spiton napisał(a):Najbardziej irytuje mnie szachownica nalepiona trochę na jednym, trochę na drugim kolorze, ale bez żadnego sensu, i żółta kotwiczka.Jacek Bzunek napisał(a):Przy okazji zapytam się skąd pomysł na napisy Marynarka Wojenna RP - Polish Navy.
.......
Co do szarych to czy SH-2G, Mi-8 i M-28 też są brzydkie bo są po wojskowemu jednokolorowe? Jeśli to wersja TAXI ops... P to może lepsze będzie biało-niebieskie malowanie w stylu LOTu? Na okopcenia od spalin wynaleziono czarny pasy.
Spiton, miejsce na szachownicę na płatowcu jest określane przez odrębne przepisy. Przejrzyj sobie dostępne zdjęcia Midłejów- wszystkie mają ją w tym samym miejscu. Nie mogę jej sobie przesuwać wedle własnego widzimisię. Kotwica pozostaje żółta, jako, że znakiem MW jest właśnie ŻÓŁTA kotwica, a nie czarna- na szarym midłeju jest to zwykłe przegięcie formy nad treścią. Żółtej nie byłoby widać- to tak samo jak z szaro szarą szachownicą- larum wielkie było i de facto nie można.
Napis takiej treści wziął się z rozporządzenia admirała floty R. Łukasika, który to nakazał na opisanie statków powietrznych MW właśnie takim, a nie innym napisem- z jednej strony po polsku, z drugiej po angielsku. W jego intencje nie wnikam, nie moja brocha. Dodatkowo napis musiał być duży,jak najbardziej widoczny. Wcześniej napisałem, że na Mi-14PŁ udało się przeczekać, inaczej byłyby takie woły jak na Mi-8MTW-1/ Mi-17. Na Mi-2 napis ma wysokość max 14cm, tak więc nie za bardzo przeszkadza, jasno niebieski poza tym nie rzuca się w oczy. Teraz czcionka- raczcie zauważyć, że Mi-14PS i PŁ malowane w Darłowie miały prostą czcionkę, dopiero te malowane w WZL-1 mają krój Stencil. Zakłady remontowe zamawiają szablony samoprzylepne w jakiejś zewnętrznej firmie, która z lubością stosuje Stencil- zapaprali w ten sposób numery burtowe wielu Mi-8/Mi-17/ Mi-24- to od razu biło po oczach. Napisy eksploatacyjne- jakżeby inaczej? Szablony w stencilu. Tak jest od wielu lat i niestety nie ma na to siły. Sztuka napisu jest, a że takiego, a nie innego, to nikogo nie interesuje. Podstaw do reklamacji nie ma. Najmniejszych.
Podsumowując- możecie psioczyć, ale pewnych zasad nie da się zwyczajnie przeskoczyć. Dlaczego nie? Bo nie.
Myślę, że jest to jedyne sensowne uzasadnienie.
Napis "Marynarka"- a co to jest Marynarka? Z całym szacunkiem- nie ma takiej formacji w Polsce jak Marynarka. Marynarka jest od garnituru i żadnej innej nie ma. Marynarka Wojenna jak najbardziej istnieje. To tak samo jak z okrętem- okręt nie pływa, ale chodzi- jeśli powiecie, że pływa, to każdy marynarz, nawet ten kuchenny aortę wam przegryzie. Pływać to można w długach, na ten przykład. Okręt wychodzi z portu- inaczej się nie da. tak więc napis na śmigłowcu "Marynarka" zostałby namalowany dwa razy- pierwszy i ostatni raz, a jego autor pojechałby do Gdyni na skwerek na opr z sugestią, że może sobie marynarkę w lumpeksie nabyć... Czego osobiście sobie nie życzę. Skróty natomiast są niedozwolone. Macie jakąś inną opcję?
Spiton- kotwica na czarnym tle? No coś Ty? Toż to trumienna wersja- taki właśnie byłby odbiór. Z całym szacunkiem, ani to piękne, ani sensowne, ani nawet estetyczne. Wygląda to jak znaczek firmy pogrzebowej "Styx", albo "Charon". 'Pogrzeby w marynarce w 24 godziny- dolot gratis". Be. I fuj. Już słyszę to darcie łacha- "trumniarze"... Nie wyżyłbyś na tych malowankach, oj nie...![]()
Numer burtowy w takim miejscu? Widać, że nie bardzo orientujesz się w urokach eksploatacji tego śmiglaka- w tym właśnie miejscu zbiera się najwięcej osadu ze spalin. Przy zaproponowanym czarnym kolorze numeru miałbyś po 5 godzinach nalotu numerek tak widoczny jak nie przymierzając, w nieoświetlonym korytarzu, idącego nocą z naprzeciwka Afroamerykanina...
Teraz toto:
Primo- umieszczenie szachownicy na zbiorniku nad wyraz nieszczęśliwe i wirtualnie modelarskie. Dlaczego? Raz, że zbiorniki tylko na rysunku są ładne- w rzeczywistości mają bardzo zaokrąglony kształt i nie bardzo jest jak umieścić na nich szachownicę o wymiarach 50x 50cm. Twoja się zmieściła, bo jest płaska, ale tylko na rysunku. Ale jak ją umieścisz, gdy zbiornik zamontowany jest tylko jeden, bo i taka opcja jest stosowana? Na dodatek, zapada decyzja, że masz zdjąć oba zbiorniki, a może się to stać w każdej chwili i co wtedy? Ano wielkie g...., śmigłowiec nie ma znaków przynależności państwowej i niestety, ale nie może wznieść się nawet o centymetr nad powierzchnię ziemi. Lipa panie. I zaś na opierdziel na skwerek. Żeby tylko.
Czarny pas- wkrótce po powrocie z remontu namalowałem na szarym plemniku właśnie ów czarny pas. Co się stało? Podczas prac został zamalowany w pewuelu. Dlaczego? Bo był czarny. Se nie życzyli i tyle. Nie kopię się z koniem zasadniczo, bo i po co?
Panowie, nadmieniam, że rysunek projektu przekłamuje kolory- naprawdę ciężko jest dobrać właściwy odcień, dlatego więc należy schemat malowania traktować w przybliżeniu, natomiast uruchomić wyobraźnię posługując się kolorami podanymi wg wzornika RAL. Dla słabszych wyobraźcie sobie takie kolory na Mi-2:
http://www.airplane-pictures.net/image99025.html

Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnychcrustian napisał(a):I takie kolory i takie rozmieszczenie(podobne) na Mi-2 byłoby ok.

Soris000 napisał(a):Kolega Spiton w "wojsku" to raczej nie był![]()

spiton napisał(a):Przecież tylko się bawię.
A to że nasze siły zbrojne są super bo się opierają na dobrych regulaminach, to nie wątpię ,-)).
spiton napisał(a):Dowiedziałem sie czegoś. Zawsze mnie ciekawiło co oznaczają te przerywane linie najczęściej wokół okien.
Rozumiem, ze to linia cięcia blach w przypadku awarii ?

qalimar napisał(a):crustian napisał(a):I takie kolory i takie rozmieszczenie(podobne) na Mi-2 byłoby ok.
Tzn jakie?
Lumpeks trumniarski Spitona?
Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy RedukcyjnychJacek Bzunek napisał(a):Właśnie się doczytałem że do Darłowa trafią 5828 i 5830. Rozumiem że malowanie obu będzie takie samo?
http://lotniczapolska.pl/Skrzydlata-flota-MW,20223

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości