KI-43 I Oscar - kolory

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

KI-43 I Oscar - kolory

Postprzez quake » piątek, 12 marca 2010, 20:40

Witam.
Jakie bedą własciwe kolory dla KI-43 I? Model Hasegawy, okres i malowania pudełkowe. Przeliczniki mam, więc mogą być farby dowolnej firmy. Generalnie korzystam z akryli Gunze, Vallejo.
quake

Reklama

Re: KI-43 I Oscar - kolory

Postprzez uruk-hai » poniedziałek, 22 marca 2010, 19:09

Nie wiem co proponuje Hasegawa, ale Ki 43-I jak i Ki 43-II opuszczały fabrykę niepomalowane , z wyjątkiem powierzchni sterowych krytych płótnem które malowano farbą o kolorze zbliżonym do FS *6314 (takie szaro seledynowe)
Fabrycznie malowano jedynie Hinomaru :) (i chyba pas antyodblaskowy przed wiatrochronem - czarny)
W pierwszych miesiącach walk zdecydowano się na pokrycie górnych powierzchni samolotu w kamuflarz segmentowy - tzw malowanie polowe, wymusiała to 'sytuacja', Źródło* podaje następujące zbliżone barwy FS:
*0059 (brunatny) + *4088 (oliwkowo-zielony) lub *4094 (ciemnozielony), potem coraz częściej stosowano kamo jednobarwne z jednym z tych kolorów - tak planuje pomalować swojego Ki 43-I (1/48 Nichimo) będzie oczywista z 64 Sentai. Chyba zdecyduje się na *4094. W takiej barwie mam już Ki 43-II z 25 Sentai (z odpadającym lakierem zielonym)
Farba odpadała az miło bo malowano to wszystko na gołą blachę, więc nie mogło sie to skończyć inaczej

*Źródło to ML 48 'Nakajima Ki 43 Hayabusa Oscar" by W Pajdosz & M.T. Wlodarczyk & A. Jarski
uruk-hai

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste