An-2 SP-FAP

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

An-2 SP-FAP

Postprzez Łukasz Kędzierski » niedziela, 14 listopada 2010, 11:07

Poszukuje informacji (zdjec, schematu) do Antka SP-FAP. Przekopujac internet wpadlem tylko na kilka fotek zdecydowanie wyblaklego samolotu i to wszystko. Mam tez "Skrzydla w miniaturze" gdzie sa rzuty boczne i pare malutkich fotek. Czy ktos ma moze fotki tego samolotu , fajnie by bylo z jakims ujeciem gornych powierzchni. Albo jakis schemacik (mam ograniczony dostep do polskich czasopism modelarskich i lotniczych). Kiedys chyba SP Decals robily do tego samolotu kalki, moze ktos ma i poratuje skanem instrukcji.

Z gory wielkie dzieki.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Reklama

Re: An-2 SP-FAP

Postprzez CzarekB » niedziela, 14 listopada 2010, 13:37

Czarek.
CzarekB

Postprzez tees » niedziela, 14 listopada 2010, 17:38

Witam.
Łukasz. Poruszyłeś dość ciężki temat jeśli chodzi o malowanie tego akurat Antka. Ja od dłuższego czasu poluje za jakimiś materiałami o nim ale bezskutecznie. Posiadam dokładnie to co wymieniłeś i do tego jedną małą fotke z jakiegoś czasopisma z przed lat z tym egzemplarzem. Oto ona
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/999c806d52fe6820.html][img]http://images37.fotosik.pl/359/999c806d52fe6820m.jpg
A to skan instrukcji z tych kalek o których pisałeś.
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2d621e7c37c7dd9a.html][img]http://images50.fotosik.pl/383/2d621e7c37c7dd9am.jpg
A tak dla scisłości to Swiat Modeli był tylko dystrybutorem na polske a same kalki to wyrób czeski.
Pozdrawiam.
Darek

Witam.
Wstaw, proszę zdjęcia zgodnie z regulaminem i popraw pisownię.
Xenomorph
tees

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 14 listopada 2010, 17:48

tees napisał(a):A tak dla scisłości to Swiat Modeli był tylko dystrybutorem na polske a same kalki to wyrób czeski.

A dokładnie firmy MPD
http://www.internetmodeler.com/2001/march/new-releases/decal_mpd-an2.htm
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Łukasz Kędzierski » poniedziałek, 15 listopada 2010, 01:18

Dzieki Czarek, te zdjecia mam, to wlasnie ten "wyblakly" o ktorym wspomnialem, bo malo co farby na nim zostalo.

Dzieki za fotke Darek, tego jeszcze nie mialem. Ogolnie to wiem o co chodzi z malowaniem z wyjatkiem grzbietu i spodu kadluba. Na zdjeciach w "Skrzydlach w miniaturze" spod kadluba wyglada na niebieski, a przynajmniej spod oslony silnika. Mozna przyjac, ze jest niebieski. Za to co do grzbietu to nie jestem pewien. Na rzutach bocznych w tej publikacji jest na niebiesko, a w instrukcji kalek jest bialy (chyba, bo tam jest strasznie malo informacji na temat kolorow). Osobiscie sklaniam sie ku wersji zaprezentowanej w monografii, bo autor jest godny zaufania. No i nie wiem czy jest rejestracja na gorze skrzydel.

Zastanawiajace jest to ze do tak ciekawie pomalowanego samolotu jest tak malo materialow, z reguly Antki sa dosc dobrze obfotografowane. Myslalem, ze moze cos bylo w polskiej prasie lotniczo-modelarskiej.

Jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez SKYRAIDER » środa, 17 listopada 2010, 23:04

Witam,

Coś niebywałego, autentycznie do tego malowania nie można nic znaleźć.
To co udało mi się wyszperać, plus trzy zdjęcia. Aż niemożliwe żeby nikt nie miał
jakichkolwiek innych zdjęć. Na tych trzech zdjęciach to tak jakby malowano i nie
do końca według zamierzonego planu. Przeorałem wszystko co możliwe i nic.
Ale na skrzydle górnym nie ma znaków rejestracyjnych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kadłub od dołu niebieski, skrzydła białe.

Marek
SKYRAIDER

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 18 listopada 2010, 01:04

Dzieki. Mnie tez trudno uwierzyc, ze nikt nic nie ma do tego Antka. Te rzuty boczne sa z ksiazki Luranca. Zeskanowalem z niej zdjecia i powiekszylem i wbrew temu co jest na rzucie bocznym, nie ma tez znakow rejestracyjnych na spodzie skrzydel (mam zdjecie autorstwa Roberta Senkowskiego z nieczynnego lotnictwo.net i po przyjrzeniu sie, nie stwierdzam obecnosci rejestracji, podobnie jak na zdjeciach w ksiazce). To z kolei tlumaczy w pewnym sensie ich brak na gorze skrzydel. No i faktycznie wyglada na to ze kadlub od gory i od spodu jest niebieski.
A ten rzucik perspektywiczny to lekko przeklamuje, bo stateczniki na pewno nie sa czerwone. Sa biale z czerwonymi koncowkami i niebieskim paskiem.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez SKYRAIDER » czwartek, 18 listopada 2010, 12:48

Witaj,

Może po prostu rozpocząć nowy wątek i poprosić forumowiczów
o zdjęcia tego egzemplarza.
Powinno się cokolwiek znaleźć w zasobach komputerowych
co nie których.

Pozdrawiam

Marek
SKYRAIDER

Postprzez Łukasz Kędzierski » piątek, 19 listopada 2010, 02:36

SKYRAIDER napisał(a):Witaj,
Może po prostu rozpocząć nowy wątek i poprosić forumowiczów
o zdjęcia tego egzemplarza.

Dlatego wlasnie zalozylem ten watek i na poczatku napisalem: "Czy ktos ma moze fotki tego samolotu , fajnie by bylo z jakims ujeciem gornych powierzchni."
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez drabik » niedziela, 16 stycznia 2011, 01:27

Ja się podczepię do wątku - w 1955 PLL LOT zakupił ponoć jednego An-2... Ktoś z Was trafił może na jego zdjęcia? Szukałem, niestety bez efektów, chociażby znaków rejestracyjnych, ale nie znalazłem nic...
Chodzi mi o to, czy ten samolot miał typowe "pasażerskie" malowanie (jeśli tak, to jak ono w przypadku "dwójki" wyglądało); przymierzam się do tego modelu 1:72 i wkręciłem sobie do głowy właśnie owego cywila...
drabik

Postprzez Cichociemny » niedziela, 16 stycznia 2011, 02:39

W roku 1955 Polskie Linie Lotnicze LOT wypożyczyły na kilka miesięcy od radzieckiego Aerofłotu jeden samolot An-2 z wyposażeniem do badań geofizycznych i poszukiwania rud metali. Otrzymał on znaki rejestracyjne SP-LMA.

Samolot był pomalowany od góry na kolor oliwkowo-zielony, od spodu na jasnoniebieski. Łopaty śmigła były czarne, z żółtymi końcówkami. Wierzch przodu kadłuba i osłony silnika przed kabiną załogi- czarne. W chwili przybycia na Okęcie samolot nie miał żadnych znaków rozpoznawczych.
Na kadłubie i na wierzchniej powierzchni górnego płata namalowano białe znaki, na dolnej- czarne. Na kadłubie pod oknami umieszczono biały napis "Polskie Linie Lotnicze LOT", a na usterzeniu pionowym godło Lotu.

Cytaty z publikacji Adama Jońcy z cyklu "Barwa w Lotnictwie Polskim" (zeszyt nr 4: "Samoloty linii lotniczych 1945-1956").
Cichociemny

Postprzez Adam » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 09:22

Pamiętam, że widziałem jakiś materiał na temat tego malowania, może to byłą, albo Mini Replika lub Lotnictwo z Szachownicą.
Jak znajdę czas to postaram się przerzucić archiwum.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Artek82 » środa, 12 października 2011, 11:18

drabik napisał(a):Ja się podczepię do wątku - w 1955 PLL LOT zakupił ponoć jednego An-2... Ktoś z Was trafił może na jego zdjęcia? Szukałem, niestety bez efektów, chociażby znaków rejestracyjnych, ale nie znalazłem nic...
Chodzi mi o to, czy ten samolot miał typowe "pasażerskie" malowanie (jeśli tak, to jak ono w przypadku "dwójki" wyglądało); przymierzam się do tego modelu 1:72 i wkręciłem sobie do głowy właśnie owego cywila...

Drabik, przeskocz tutaj:
viewtopic.php?f=257&p=223443#p223443

Może wspólny projekcik :mrgreen: ?
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez bsokol » czwartek, 8 marca 2012, 22:14

Cześć Wszystkim,
W sklepie Martola można kupić kalki do An-2 w malowaniu z końmi po obu stronach. Kalkę produkuje firma Print Scale chyba z Ukrainy a może z Rosji. To zestaw kalek do kilku malowań An-2. Ale jest błąd bo oba konie są białe. Zamailowałem do tej firmy i odpowiedzieli że poprawią błąd ale nie wiadomo kiedy to nastąpi. Nr katalogowy kalek: 48-020.
bsokol

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste