Bf 109 G-10 KG(J)6 Stab.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Bf 109 G-10 KG(J)6 Stab.

Postprzez urquart » sobota, 5 lutego 2011, 20:07

szanowni znawcy messerów, czy wiecie coś o maszynie bf-109 g-10 kg(j)6, opisanej w EC #81
http://www.eagle-editions.com/decal81.htm
Nie mogę nigdzie w literaturze (a mam całkiem spory zbiór) znaleźć zdjęć tej maszyny ani przekonującego profilu. Gdzie to ustrojstwo było robione, jaki jest jego numer i rodzaj podwozia? Czy widzieliście gdzieś zdjęcia 109-tek z kg(j)6?, bo ja powiem szczerze nigdzie na nie nie natrafiłem, a przymierzam się do zrobiebnia takiej maszyny. Wiem, że na wyjść (albo już wszyło) JaPo na ten temat, ale na razie nie mam do niego dostepu.
Z góry dzięki za pomoc
urquart

Reklama

Re: bf-109 g-10 kg(j)6 stab.

Postprzez pik » sobota, 5 lutego 2011, 22:26

Jeśli dobrze pamiętam to jest kilka fotek wraków Bf 109 G-10 z tej jednostki, umiejscowionych zaraz po wojnie na lotnisku Praga-Kbely. Zerknij np do monografii Bf 109 G/K wydawnictwa Militaria.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Re: bf-109 g-10 kg(j)6 stab.

Postprzez urquart » niedziela, 6 lutego 2011, 12:29

pik napisał(a):Jeśli dobrze pamiętam to jest kilka fotek wraków Bf 109 G-10 z tej jednostki, umiejscowionych zaraz po wojnie na lotnisku Praga-Kbely. Zerknij np do monografii Bf 109 G/K wydawnictwa Militaria.

Rzeczywiście, na jednym ze zdjęć widać w dalekim planie kadłub białej ,,9", ale trudno cokolwiek z tego zdjęcia wywnioskować, poza tym, że nie jest to, sądząc po wypełnieniu i rozmiarach bocznego krzyża 109-10 erla. A propos, co twoim zdaniem jest na pierwszym planie? żółta,,15" z jg 52???
urquart

Re: Bf 109 G-10 KG(J)6 Stab.

Postprzez Kuba P. » niedziela, 6 lutego 2011, 13:13

Tamten samolot z białą 9 to na moje oko G-14/AS prod. Mtt. Regensburg (wzór kamuflażu i wlew oleju).

urquart napisał(a):A propos, co twoim zdaniem jest na pierwszym planie? żółta,,15" z jg 52???

Ten Arado 96?

Zdjęć tego samolotu o który pyta Kolega wyżej sam kiedyś szukałem i jakoś nie zauważyłem nigdzie.
Jest kilka fajnych G-10 i G-10/R6 prod. Erla doskonale udokumentowanych fotograficznie, może lepiej coś takiego wybrać?
Kuba P.

Postprzez urquart » niedziela, 6 lutego 2011, 14:10

Kuba P. napisał(a):Tamten samolot z białą 9 to na moje oko G-14/AS prod. Mtt. Regensburg (wzór kamuflażu i wlew oleju).

urquart napisał(a):A propos, co twoim zdaniem jest na pierwszym planie? żółta,,15" z jg 52???

Ten Arado 96?

Zdjęć tego samolotu o który pyta Kolega wyżej sam kiedyś szukałem i jakoś nie zauważyłem nigdzie.
Jest kilka fajnych G-10 i G-10/R6 prod. Erla doskonale udokumentowanych fotograficznie, może lepiej coś takiego wybrać?

mam bogatą dokumentację G-10 erla, a o to ustrojstwo na pierwszym planie pytałem z czystej ciekawości
dzięki wszystkim za pomoc.
urquart

Postprzez urquart » niedziela, 6 lutego 2011, 16:59

[quote="Kuba P."]Tamten samolot z białą 9 to na moje oko G-14/AS prod. Mtt. Regensburg (wzór kamuflażu i wlew oleju).

jesteś pewien??? może widzisz więcej ode mnie :D
w takim razie jaki kamuflaż byłby odpowiedni? 75/82 czy 81/82?
urquart

Postprzez Kuba P. » niedziela, 6 lutego 2011, 17:49

urquart napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Tamten samolot z białą 9 to na moje oko G-14/AS prod. Mtt. Regensburg (wzór kamuflażu i wlew oleju).

Pewien nie jestem, mam podejrzenie poparte silnymi przesłankami. Widać pewne rzeczy i to pasuje to G-14/AS raczej.
Zaznaczyłem je. Krój kamuflażu widać, jest dość typowy dla Mtt. Regensburg. Ułożenie wlewu oleju względem zbiornika chłodziwa - raczej sugeruje niskie położenie i zbiornik 36 litrów. Większa sprężarka, razem z tym mniejszym zbiornikiem raczej sugerują DB 605 AS. Kadłub 109 G, to oczywiste. Pasuje do G-14/AS, podobna maszyna jak chociażby znany chorwacki samolot dezertera. Na pewno to nie jest G-10 produkcji Erla, bo widać owiewki za osłonami silnika.

Obrazek

Przy okazji, gdy powiększyłem sobie zdjęcie to znalazł się nasz 109 z szewronem, o którego pytałeś. Stoi z tyłu, za białą 9. Nie ma silnika, skrzydeł, kół ani usterzenia. Widać tylko, że to na pewno jest G i już nic więcej.
Może gdzieś jest to zdjęcie w lepszej jakości.
Kuba P.

Postprzez urquart » niedziela, 6 lutego 2011, 18:10

Kuba P. napisał(a):
urquart napisał(a):

Pewien nie jestem, mam podejrzenie poparte silnymi przesłankami. Widać pewne rzeczy i to pasuje to G-14/AS raczej.
Zaznaczyłem je. Krój kamuflażu widać, jest dość typowy dla Mtt. Regensburg. Ułożenie wlewu oleju względem zbiornika chłodziwa - raczej sugeruje niskie położenie i zbiornik 36 litrów. Większa sprężarka, razem z tym mniejszym zbiornikiem raczej sugerują DB 605 AS. Kadłub 109 G, to oczywiste. Pasuje do G-14/AS, podobna maszyna jak chociażby znany chorwacki samolot dezertera. Na pewno to nie jest G-10 produkcji Erla, bo widać owiewki za osłonami silnika.

Obrazek

Przy okazji, gdy powiększyłem sobie zdjęcie to znalazł się nasz 109 z szewronem, o którego pytałeś. Stoi z tyłu, za białą 9. Nie ma silnika, skrzydeł, kół ani usterzenia. Widać tylko, że to na pewno jest G i już nic więcej.
Może gdzieś jest to zdjęcie w lepszej jakości.

cholera, masz oko, ta charakterystyczna ,,falka" za kabiną pilota też sugerowała mi (idąc Twoim tropem rzecz jasna) g-14/AS, ale reszta- chylę czoło. Nie wspomną już o ,,czarnym szewronie" :shock:
W takim razie malowanie chyba 81/82? I jeszcze jedno pytanie, czy biała dziewiątka na kadłubie jest standardowych rozmiarów?, bo ,,artyści" sporządzający profil barwny sugerują, że mniejsza, a na moje oko, to raczej standard
urquart

Postprzez Kuba P. » niedziela, 6 lutego 2011, 22:27

urquart napisał(a):W takim razie malowanie chyba 81/82?

Wiesz jak ciężko jest z kolorowymi zdjęciami tych maszyn. Jest ich jak na lekarstwo.
Malownania z Mtt. z tego okresu opisuje się jako szare 74/75/76 lub szaro-zielone 75/83/76. Zdjęcia kolorowe po części popierają tą tezę i ja raczej też tak bym malował taki model. Ale pewności nie mam, moim ulubionym rozbijaczem tej tezy jest znany G-6 163824, który ma kadłub pomalowany we wzór pasujący do modelu z Regensburga ale kolory to 81 i 83 plus żółtawy 76!

urquart napisał(a): czy biała dziewiątka na kadłubie jest standardowych rozmiarów?

Jakbym miał obstawiać, to jest do normalna, duża dziewiątka. Nie takie malutkie jakie w JG 52 malowano tylko standardowych rozmiarów znak.
Jak się tym zdjęciem ciut pokręci to widać nieco góry znaku.

Jeszcze jedna rzecz a propos tego Gustava z szewronem. Widać na fotce jeszcze lewe łoże silnika, wybrzuszone jak dla maszyny z silnikem AS lub D.
To może być G-10 prod. Erla, ponoć są inne zdjęcia z tego wrakowiska to może lepiej widać.
Ja innych nie kojarzę.
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 7 lutego 2011, 17:19

jeszcze raz wszystkim dziękuję
jeśli ktoś natknie się na lepsze zdjęcie tytułowej maszyny, proszę o informacje
ps. gdyby to była G-10-erla byłoby rewelacyjnie :P
urquart

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste