Czy istnieją inne niż dwa dostępne w googlach ( poniżej) zdjęcia Dory Barkhorna ?

W domowych zbiorach nic nie znalazłem, będę wdzięczny za jakakolwiek informacje.

Kuba P. napisał(a):Spoko, nie krępuj się pytać.
[1] Pasy - samoloty JG 6 wydają się właśnie nie mieć malowanych pasów, być może nieporozumienie wynika z mylenia żółto-biało-żółtych pasów JG 2 które faktycznie malowano na Fw 190 D-9.
[2] Jeśli ten samolot pochodzi z produkcji Focke-Wulfa to prawdopodobne będzie użycie kolorów 82 i 83 z dodatkowym użyciem RLM 81. Byłby jak sądzę poza oznakowaniem bardzo podobny wyglądem do W.Nr. 211063 "niebieskie 9" z 8./JG 6 czy 211092 <+- Stab II/JG 6 (foto po lądowaniu na brzuchu na lotnisku w Mirosławcu).
Oba samoloty znajdziesz w Japo Fw 190 D-9 cam. & mark. vol 1. Masz dostęp do tej książki?
urquart napisał(a):"niebieskie 9" W.Nr. 211063 z 8./JG 6? chyba mała pomyłkajg 26 - JaPo I s. 135.
Przy okazji- mam tylko Tom II, więc nie znam opisu. Może jakieś szczegóły odnośnie kamuflażu, zwłaszcza wzoru górnych powierzchni. Będę niewymownie wdzięczny bo też mi Barkhorm chodzi po głowie, a chłopaki z JaPo umywają ręce (i wcale im się nie dziwię)
Kuba P. napisał(a):[2] Jeśli ten samolot pochodzi z produkcji Focke-Wulfa to prawdopodobne będzie użycie kolorów 82 i 83 z dodatkowym użyciem RLM 81. Byłby jak sądzę poza oznakowaniem bardzo podobny wyglądem do W.Nr. 211063 "niebieskie 9" z 8./JG 6 czy 211092 <+- Stab II/JG 6 (foto po lądowaniu na brzuchu na lotnisku w Mirosławcu).
Oba samoloty znajdziesz w Japo Fw 190 D-9 cam. & mark. vol 1. Masz dostęp do tej książki?

Kuba P. napisał(a):urquart napisał(a):"niebieskie 9" W.Nr. 211063 z 8./JG 6? chyba mała pomyłkajg 26 - JaPo I s. 135.
Przy okazji- mam tylko Tom II, więc nie znam opisu. Może jakieś szczegóły odnośnie kamuflażu, zwłaszcza wzoru górnych powierzchni. Będę niewymownie wdzięczny bo też mi Barkhorm chodzi po głowie, a chłopaki z JaPo umywają ręce (i wcale im się nie dziwię)
Alles gut, zapewne patrzysz na str. 424 w drugim tomie (zestawienie prezentowanych maszyn). Tam się ktoś rąbnął w składzie i jest literówka. Powinno być 8./JG 6.
Musisz koniecznie kupić tom 1 bo to wspaniała książka. Tam opisane jest z precyzją godną mistrzów malowanie samolotów prod. Focke-Wulfa i naprawdę jest grubo. Fotki takie, że o podłogę rzucają.
Kuba P. napisał(a):
Niebieski RLM 76, dwie zielenie i brązowy 81 jako "overspray" przyciemniający całość. Skrzydła od góry w typowy wzór Focke-Wulfa, RLM 82 i 83. To zdjęcie, które wkleił Pik potwierdza, że skrzydła noszą dość jednolity kamuflaż czyli odpada jakiś zestaw RLM 76 z 82 czy 83.
Georg01 napisał(a):O ile pamiętam, widziałem jeszcze ze dwie lub trzy fotki z tej samej serii, na których widać białą 5 wpisaną w < i nic więcej. Nie mam tych fotek pod ręką, od razu mówię. Nie ma za to na żadnych zdjęciach ogona samolotu. Natomiast prawie na pewno samolot nie nosił pasów obrony Rzeszy na ogonie, dość często domalowywanych przez różnych malarzy sylwetek bocznych.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości