późny MiG 3 "czarna 7"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

późny MiG 3 "czarna 7"

Postprzez jachud3 » wtorek, 19 lipca 2011, 21:52

Witam,
szukam jakiegokolwiek zdjęcia czy potwierdzenia faktu, że na takim MiGuniu latał niejaki kapitan A. V. Shlopov : Obrazek
Podobno jakieś focisze jest w archiwach rosyjskiego muzeum Sił Obrony Powietrznej Moskwy w Podolsku (według http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/black7.html )
Zabieram się za Trumpkowskiego MiGa i jestem ciekaw, czy informacja o pilocie to znowu domysły czy jest jakieś potwierdzenie...
Z góry dzięki za pomoc ;o)

pozdrawiam
jachud3

Reklama

modele polskich samolotów

Re: późny MiG 3 "czarna 7"

Postprzez lowi71 » środa, 20 lipca 2011, 17:02

Przecież masz informację na stronie że pozwolę sobie zacytować ''A photo of this aircraft reportedly resides in the collection of the PVO Forces Museum at Podolsk, and was] never published " . Niestety nie spotkałem się z informacja aby ktoś widział to zdjęcie
lowi71

Postprzez jachud3 » czwartek, 21 lipca 2011, 09:19

Tak wiem, zauważyłem to, bardziej chodzi mi o jakiś spis lub rejestr, cokolwiek, poświadczający że taki pilot na danej maszynie faktycznie latał ;o)

pozdrawiam
jachud3

Postprzez Georg01 » czwartek, 21 lipca 2011, 11:28

Rosjanie nie publikowali nigdy logbooków z informacją, na jakich numerach samolotów pilot latał. Nigdy nie widziałem takiego logbooka do jakiegokolwiek pilota ZSRR. Nie wiem, czy w ogóle było coś takiego. Co do MiGów 3 to nigdy się nie dowiesz czyja maszyna była czyja. Rok 1941 i połowa roku 1942 (albo nawet cały rok) to kolektywizm u Rosjan z tępieniem indywidualizmu. Dlatego jakiś pilot miał np. 2 zwycięstwa indywidualne i 25 grupowych. Indywidualnie było beee i tylko wtedy, kiedy sam leciał i sam walczył. Zwycięstwa i tak zaliczał komisarz polityczny na gębę więc to i tak nie miało znaczenia. Jeden samolot należał do kilku/kilkunastu pilotów, a te indywidualne pojawiły się po wejściu mody na dedykacje konkretnego samolotu dla konkretnego pilota. Kolektywizm to była programowa ideologia, która niszczyła indywidualizm z założenia. Nawet jak pilot się fotografował w takiej czy innej maszynie to nie można powiedzieć, że to była jego, a nawet czy kiedykolwiek w niej latał. A co dopiero w tak enigmatycznym MiGu 3 jak Szlopowa. Nikt nie widział zdjęcia i co na nim widać, nikt nie zna biografii A.V. Szlopowa, nie kojarzę go z listy asów ZSRR.

GC
Georg01

Postprzez jachud3 » czwartek, 21 lipca 2011, 12:18

I o taką odpowiedź mi właśnie chodziło. Wielkie dzięki, jestem zobowiązany :)

pozdrawiam!
jachud3

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste