Ka-50 Sh

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Ka-50 Sh

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 października 2011, 12:56

Panowie, zamierzam pobawić się tym razem z Ka-50 , zawsze podobał mi się ten śmigłowiec.
Mam model Zvezdy w wersji Sh, doczytałem że przedstawia wariant z roku 2002, jakieś studium nocnej wersji . Sam egzemplarz produkcyjny ma już inny nos, ale o jakiej produkcji my tutaj możemy mówić skoro i tak śmigłowcem frontowym został Mi-28.
Mam pytanie w związku z tym czy robiąc model z pudła jest to zgodne? Nie ma zbyt dużo zdjęć z dwiema kulistymi stacjami na nosie, nie mam monografii i bazuje tylko na zdjęciach z sieci. Będę wdzięczny za podpowiedzi od Was.
raptorf22

Reklama

Re: Ka-50 Sh

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 11 października 2011, 16:55

Witaj,
fajnie, że zamierzasz wziąć rekina na warsztat - również mam ten model. Z tego co kojarzę, to niestety wersja sprezentowana przez Zvezdę nawet nie latała, tylko była makietą, czy egzemplarzem pokazowym (choć w 100% nie jestem tego pewien :oops: ;o)).
W każdym razie, jeśli chcesz, mogę Ci podrzucić całkiem spore materiały zdjęciowe, które udało mi się uzbierać?

A poniżej link do budowy, niestety niezbyt posuniętej w zaawansowaniu, ale widać przeróbkę nosa:
http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=155254
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 11 października 2011, 17:41

Przemek - MaXus napisał(a):Witaj,
Z tego co kojarzę, to niestety wersja sprezentowana przez Zvezdę nawet nie latała, tylko była makietą, czy egzemplarzem pokazowym (choć w 100% nie jestem tego pewien

Obrazek
Obrazek
Zmienili tylko stację na nosie.

Gdybyś chciał szukać w literaturze:
CZASOPISMA: SP 2/94, 7/97, 10/99
AERO 11/92, 10/93
LAI 21/92
AWIACJA I WRIEMIA 2/05, 3/05
RAPORT 3/98, 1/99
LOTNICTWO 2/02
NTW 1-2/92, 7-8/93, 12/93, 1/97, 6/97, 10/97, 12/03, 12/04
AIR INTERNATIONAL 5/97
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 11 października 2011, 18:12

piotr dmitruk napisał(a):...

Tak Piotrek, zgadza się - ten latał (i fajne kamo ma, zresztą). Z bliska wyglądało to tak:

Obrazek

Niestety, Zvezda robi trochę inną wersję i właśnie zdjęć takiej maszyny w powietrzu nie widziałem. A zbliżenie jej, z kolei wyglądało tak:

Obrazek

Obrazek

Źródło: Ken Duffey oraz wszechmocny Internet
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 11 października 2011, 18:34

Ale to jest jeszcze inna wersja niż "Zwiezdy"
Porównaj
Obrazek

Tu jeszcze kalki Behemota z dobrze opracowanymi wersjami
http://begemotdecals.ru/doc/48-018%20Ka-50%2852%29.pdf
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 11 października 2011, 18:55

piotr dmitruk napisał(a):Ale to jest jeszcze inna wersja niż "Zwiezdy"

Tak, choć pozostaje jeszcze kwestia zgodności rysunku/modelu z rzeczywistym obiektem.
Wrzuciłem zdjęcie z dwiema stacjami optycznymi, bo wydaje mi się, że tym się wzorowała Zvezda, robiąc model. Fakt, różnią się one, ale też nie przypominam sobie, żebym gdzieś widział innego Ka-50 w takiej konfiguracji.

Poniższe zdjęcie bardziej pasuje kształtem grzbietu nosa do grafiki Zvezdy i ma dwie stacje optyki, ale z kolei mocowanie tej mniejszej już od Zvezdy się różni. Jednak i tutaj wydaje mi się, że nie była to konfiguracja latająca (brak widocznej instalacji na wirniku).

Obrazek

Modele Zvezdy powstawały, kiedy Ka-50/52 były jeszcze w fazach początkowych testów i stąd mogłyby wynikać takie różnice.

PS. Mam te kalki Begemota i w sumie też można się przyczepić do kilku rzeczy (np. schemat plam kamuflażu w Ka-52, bo to mnie akurat na razie interesuje) ;o).
Przemek - MaXus

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 października 2011, 20:32

Panowie czyli lipa, trzeba ciąć i krzesać polistyren.
Już zwróciłem uwagę na różnicę w nosie i relację podaną przez Przema, niestety czeka mnie przeróbka, ale co tam jakoś dam radę, choć jest już gotowy nos z żywicy ale u nas raczej niedostępny.

ps. sprawdziłem raz jeszcze ramki i Zvezda dała także stary typ nosa, ten typowy taki jak w czarnym egzemplarzu, więc jeszcze mogę zrobić taką wersję , ale w fikuśnym malowaniu. W sumie podoba mi się bardziej, niż te dodatkowe kule i nosy z aparaturą.Co do kalek Begemota, zamówię sobie bo z zestawowymi nie będę ryzykował.
raptorf22

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 12 października 2011, 06:46

Jakieś 15 lat temu udało mi się takiego wykrzesać z 72jkowej Italerki. Mem sentyment do tej nietypowej konstrukcji.
Obrazek
Wzorowałem się na kilku zdjęciach z ówczesnej prasy. To był w zasadzie czarny prototyp przemalowany zdaje się pod pokazy gdzieś w krajach arabskich. Nie miał jeszcze tych bardziej zaawansowanych systemów celowniczo-nawigacyjnych. Po ich zamocowaniu przemalowali nos na czarno. Warto zwrócić uwagę, że równocześnie zmieniło się logo na ogonie. W wersji, którą wykonałem na modelu był jeszcze wilk.
Marcin Witkowski

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 12 października 2011, 18:35

Marcin Witkowski napisał(a):Jakieś 15 lat temu ...

Nie wiedziałem, że aż tak "stary" jest to projekt.
Jak na niezadługo pełnoletniego, to model nieźle się trzyma. To Revell 1/72 ?
Przemek - MaXus

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste