Pfalz D.IIIa Carla Degelow

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Pfalz D.IIIa Carla Degelow

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 9 listopada 2011, 23:58

Interesuje mnie ta maszyna:

Obrazek
profil ze strony: http://www.fun-modellbau.de

Według Eduarda i kilku innych, płaty tego samolotu pomalowane były kolorem bazowym Pfalza, czyli Silbergrau. Jednak wyczytałem kiedyś na jakiejś stronie (niestety nie pamiętam już na której, chyba na TheAerodrome), że być może płaty były w tym samym kolorze, co kadłub, czyli w czarnym.

Czy ktoś wie może coś na ten temat, ma jakieś informacje, zdjęcia mogące potwierdzić lub obalić tezę o czarnych płatach?

Z góry dzięki za pomoc.

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

Re: Pfalz D.IIIa Carla Degelow

Postprzez wasilewskiadam » niedziela, 20 listopada 2011, 15:49

Witam
Jeżeli dobrze pamietam to malowanie "powstało" w oparciu o jedno zdjecie.Przedstawia ono rozbitego Pfalza leżacego na plecach. Nie widać góry płata więc umiejscowienie krzyży i wyglad płata z góry to..... Góra płata dolnego i spód płata dolnego wyglądają na ciemne.
Zdjęcie zamieszczono w( to mam) "Pfalz Aircraft of World War I" Flying Machine Press
edit:
Hmm... patrząc na podpisy pod malunkami Boba Pearsona i opisem pod malunkiem zamieszczonym przez _iceboya możliwe że maszyna po rozbiciu dostała nowe płaty lub była to całkiem nowa maszyna.

Maszyna została rozbita 23 marca 1918 Degelow latał w 7 Jasta( u Pearsona cała czarna)
Malowanka z 40 Jasta , mzj-czerwiec 1918( Pearson namalował z płatami "srebrnymi") podaje nawet źródlo, Pheon Models robi kalki do maszynu z 40 Jasta-jeszcze inne malowanie:http://www.hyperscale.com/2009/reviews/decals/pheon48005reviewjf_1.htm
Ostatnio edytowano niedziela, 20 listopada 2011, 20:35 przez wasilewskiadam, łącznie edytowano 2 razy
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez _iceboy » niedziela, 20 listopada 2011, 16:48

Znalazłem przypadkiem coś takiego w moich zbiorach, może się przyda, profil + mały opis po czesku:

Obrazek
_iceboy

Postprzez Georg01 » niedziela, 20 listopada 2011, 18:26

Obawiam się, że to jeden z przypadków tzw. Dicta Ira, czyli jak zrobisz i tak będzie dobrze :)
Georg01

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste