Mosquito z 307 dywizjonu.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mosquito z 307 dywizjonu.

Postprzez Soris000 » środa, 11 kwietnia 2012, 21:57

Poszukuję informacji (oznaczenie kodowe, nr seryjny) na temat Mosquita Mk. VI załogi Wishtal/Woźny lub Zwoliński/Michalski z rajdu na lotnisko w Norwegii w dniu 19.01.1944 r. Czegoś, co pozwoliłoby odtworzyć malowanie jednej z tych maszyn.
Soris000

Reklama

Re: Mosquito z 307 dywizjonu.

Postprzez RAV » środa, 11 kwietnia 2012, 22:35

Poszukujesz? A gdzie już zajrzałeś? Bo ja zdjąłem z półki dwie książki Roberta Gretzyngiera...

"Monografie Lotnicze" nr 101, str. 26: "Udane zadanie "Rhubarb"nad Norwegią przeprowadzone przez cztery samoloty 19 stycznia stanowiło miłą odmianę w ogólnej monotonii. Wyleciały cztery załogi: F/Lt Ryszard Zwoliński z F/Lt Leonem Michalskim na DD788/EW-S, W/O Jan Wisthal z W/O Janem Woźnym na DD632/EW-Q, F/Lt Zdzisław Buchowiecki z F/O Gerardem Marinem i F/Sgt Zbigniew Dunin-Rzuchowski z F/O Tadeuszem Buckiewiczem."

Ten sam fragment jest też na str. 47 w książce "307 Dywizjon Myśliwski Nocny 'Lwowskich Puchaczy"". Numery występują też w tabelce zwycięstw na str. 65.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Re: Mosquito z 307 dywizjonu.

Postprzez Soris000 » środa, 11 kwietnia 2012, 22:56

Niestety, żadnej z tych publikacji nie posiadam. Skończyłem czytać wspomnienia Jerzego Damsza "Lwowskie Puchacze" i zainteresował mnie właśnie opis tej akcji. Tabele zawarte w tej książce nie podają, niestety, interesujących mnie danych. W internecie też nie znalazłem. Jako, że zawartość mojej "półki z książkami" jest w tematyce lotniczej bardzo mizerna, liczyłem na pomoc Kolegów. RAV wielkie dzięki. Mam następne "malowanie norweskie" interesującego mnie samolotu. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

EDIT: Teraz jak znam numery kodowe, to po wpisaniu w Googla, wyskakuje tabelka ze zwycięstwami 307 i oznaczeniami maszyn.
Soris000

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste