JU-88R

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

JU-88R

Postprzez marco2607 » niedziela, 13 maja 2012, 07:01

Zastanawiam się z przyłączeniem do nowego projektu . Chcąc się nie powtarzać ( inny model) myślę o czymś takim.

http://www.mojehobby.pl/products/JUNKERS-Ju88R-2.html

Tylko mam 2 problemy , jak mocno różniła się kabina R2 od wersji G1 oraz jakiego koloru są wężyki na kamo.
Na skończonych modelach widziałem białe, niebieskie i szare. :shock:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

Re: JU-88R

Postprzez Kuba P. » niedziela, 13 maja 2012, 10:17

marco2607 napisał(a):jak mocno różniła się kabina R2 od wersji G1

Może prościej - poszukaj Aerodetail Ju 88 - jest tam dobrze obfotografowana kabina samolotu z Hendon (R-1)

marco2607 napisał(a):jakiego koloru są wężyki na kamo

Kamuflaż? Na moje oko RLM 70/71/65 a wężyki 76

marco2607 napisał(a):Na skończonych modelach widziałem białe, niebieskie i szare.

A to najlepiej zerknij na zdjęcie:

Obrazek

Obrazek

marco2607 napisał(a):Chcąc się nie powtarzać ( inny model)

:mrgreen: nie jesteś jedyny z Ju 88 R...
Kuba P.

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 14 maja 2012, 07:24

Kuba P. napisał(a):Może prościej - poszukaj Aerodetail Ju 88 - jest tam dobrze obfotografowana kabina samolotu z Hendon (R-1)

To oglądałem, liczyłam na jakieś różnice. Bardzo podobne obrazki widziałem na wersji G, STĄD TE PYTANIE.

Kuba P. napisał(a):Kamuflaż? Na moje oko RLM 70/71/65 a wężyki 76

Z pierwszego zdjęcia to tak wygląda ,a 2 bardziej mi biały przypomina (hasegawa dała w białym kalki). Monografie też są raczej za szarym.

Kuba P. napisał(a): nie jesteś jedyny z Ju 88 R...

Nie widziałem aby w projekcie noc ktoś go robił. :shock: , Junkersów u mnie pod dostatkiem, najwyżej zmienię zawodnika. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 14 maja 2012, 10:07

marco2607 napisał(a):To oglądałem, liczyłam na jakieś różnice. Bardzo podobne obrazki widziałem na wersji G, STĄD TE PYTANIE.

Ze zdjeciami kabiny Ju 88 G-1 jest o wiele trudniej.
Kabiny się dość mocno niestety różnią.
Przede wszystkim wersja G nie ma zamontowanego uzbrojenia strzeleckiego w nosie kadłuba*, wewnątrz przed stanowiskiem pilota nie ma skrzynek amunicyjnych i nie ma całych lawet oraz broni przed obserwatorem.
Podobnie nie ma pod kabiną gondoli i inne jest wejście do kabiny. Do tego różnice w wyposażeniu radiooperatora/radarowca.
Nawet tablica główna o ile kojarzę jest inna.

O ile wnętrze Ju 88 R można zrekonstruować łatwo w miarę bazując na dokumentacji C-6 jak i egzemplarza z Hendon to z G-1 życzę powodzenia.
Przynajmniej ja mam nadal ogromnie dużo wątpliwości, dlatego odpowiedzi na to pytanie nie są takie proste... :?

*-mowa o seryjnych samolotach, większości. HB Ju 88 G-1 przewiduje umieszczenie w nosie na lawetach w kabinie dwóch MG 151/20e ale mówimy raczej o braku tychże i ustawieniu broni strzeleckiej w podkadłubowej gondoli.

marco2607 napisał(a):Z pierwszego zdjęcia to tak wygląda ,a 2 bardziej mi biały przypomina (hasegawa dała w białym kalki). Monografie też są raczej za szarym.

Rób jak uważasz :) ale na Hasegawę bym się specjalnie nie powoływał.
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste