Kolor liter ZX

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kolor liter ZX

Postprzez Aleksander » piątek, 15 czerwca 2012, 13:09

Będę malował litery i cyfrę kodową Spitfire'a ZX-6 od masex Montexu - jakim kolorem malować te litery? Wygląda na ciemniejszy niż Azure Blue, a jaśniejszy niż Insignia Blue.
Co proponujecie?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kolor liter ZX

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 czerwca 2012, 13:22

Aleksander napisał(a):Będę malował litery i cyfrę kodową Spitfire'a ZX-6 od masex Montexu - jakim kolorem malować te litery? Wygląda na ciemniejszy niż Azure Blue, a jaśniejszy niż Insignia Blue.
Co proponujecie?

To co już sam zaproponowałeś. Nic więcej nikt nie wymyśli.
Grzegorz2107

Postprzez Aleksander » piątek, 15 czerwca 2012, 13:33

I tego się bałem :lol: . Będę więc coś bełtał, ale jak ktos ma jakiś pomysł, albo doświadczenie, to proszę o podrzucenie rozwiązania!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 15 czerwca 2012, 13:40

Ostatnio edytowano piątek, 15 czerwca 2012, 13:42 przez Darek Trzeciak, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 czerwca 2012, 13:41

Aleksander napisał(a):I tego się bałem :lol: . Będę więc coś bełtał, ale jak ktos ma jakiś pomysł, albo doświadczenie, to proszę o podrzucenie rozwiązania!

Chcesz gotową farbę? Szkoda kasy na całą puszkę. Jeśli malowałeś oznaczenia, to masz na pewno niebieski do rondli. Dodaj do białej, albo AB i zobacz co wyjdzie.
Grzegorz2107

Postprzez GrzeM » piątek, 15 czerwca 2012, 13:44

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=21357

- czyli "wiem, że nic nie wiem". Tak na prawdę, to wiemy tylko, że ZX-1 miał niebieskie (jaśniejsze, niż rondle), a ZX-o jakieś o wiele ciemniejsze (czarne???). Jest też maszyna Wade (ZX-E?) z literami ciemniejszymi niż granat na rondlu. Nie zdziwiłbym się wcale nawet gdyby się okazało, że na ZX-6 były czerwone albo miały tylko białą obwódkę, bez wypełnienia. Wiem, wyzłośliwiam się, ale zmienność była na pewno.
GrzeM

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 czerwca 2012, 13:51

GrzeM napisał(a):http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=21357

- czyli "wiem, że nic nie wiem". Tak na prawdę, to wiemy tylko, że ZX-5 miał niebieskie, a ZX-o jakieś o wiele ciemniejsze (czarne???). Nie zdziwiłbym się wcale nawet gdyby się okazało, że były czerwone. Wiem, wyzłośliwiam się, ale zmienność była na pewno. Są kolorowe zdjęcia samolotów z tego dywizjonu, choć nie polskich, z literami granatowymi jak na kokardach.

Na pewno to wiemy, że ZX-1 miał niebieskie. A zdjęcie czarnobiałe ZX-0 pokazuje kod w odcieniu ciemniejszym niż jakikolwiek kolor na samolocie. Zdjęcie robi na mnie wrażenie retuszowanego, bo tak absurdalnie wygląda ten czarny w kodzie.
Obrazek
http://pspbis.fm.interia.pl/cs.htm
Grzegorz2107

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 15 czerwca 2012, 14:10

Grzegorz2107 napisał(a):bo tak absurdalnie wygląda ten czarny w kodzie.

Zwłaszacza, że X i O są znacznie ciemniejsze niż czarny serial. I wyraźnie różnią się jasnością od litery Z.

GrzeM napisał(a):Nie zdziwiłbym się wcale nawet gdyby się okazało, że na ZX-6 były czerwone albo miały tylko białą obwódkę, bez wypełnienia. Wiem, wyzłośliwiam się, ale zmienność była na pewno.

A ja przeciwnie - zdziwiłbym się bardzo. ;o) Czerwone litery malowano już we Włoszech po przemalowaniu na DF, więc raczej nie. A same obwódki? Gdyby najpierw malowano obwódki, to może w jakimś momencie mogłoby nawet tak być. Ale zdaje się, że kolejność malowania była - litera, obwódki. :->
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 czerwca 2012, 15:11

K.Y.Czart napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):bo tak absurdalnie wygląda ten czarny w kodzie.

Zwłaszacza, że X i O są znacznie ciemniejsze niż czarny serial. I wyraźnie różnią się jasnością od litery Z.

Jak się natomiast przyjrzeć kamuflażowi, to można zobaczyć, że jest trójkolorowy. 8-)
Grzegorz2107

Postprzez Aleksander » sobota, 16 czerwca 2012, 07:05

Po pierwsze - przepraszam - nie sprawdziłem, że była dyskusja już na ten temat - przeoczyłem, więc wybaczcie zawracanie głowy.
Po drugie - coś tam już wybełtałem mieszając Azure Blue z French Blue + kropla Insignia Red. Nie wiem, na ile przypomina oryginał, ale w tym konkretnym przypadku i tak jest już po przysłowiowych "ptokach", bo - (znowu) po pierwsze - już prysnąłem, a po drugie - po pryśnięciu zorientowałem się, że litery trochę krzywo, więc projekt będzie raczej z gatunku S-F, zwłaszcza że jest na nim także kilka innych niedoróbek - ot taki Hurricane z Puszczykowa.
Po trzecie wreszcie - dziękuje za odzew i pomoc :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste