Me-109F2 Trautlof - kolory samolotu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Me-109F2 Trautlof - kolory samolotu

Postprzez Aphar » czwartek, 9 sierpnia 2012, 20:32

Znalazłem takie dwa malowania Messerschmitta 109, którym latał Trautloft.

Jedno wydaje się bardziej popularne, jest częściej spotykane. Samolot jest tu pomalowany RLM 79 i RLM 80 - tak przynajmniej twierdzą francuscy autorzy publikacji, z której zaczerpnąłem rysunek - Domonique Breffort i Andre Jouineau.

Obrazek

Z kolei EagleCals proponuje inne malowanie. W nim RAL 79(?) zastąpiony został.. czym właśnie? RAL 83?

Obrazek

Które z nich jest poprawne?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Reklama

Re: Me-109F2 Trautlof - kolory samolotu

Postprzez Georg01 » sobota, 11 sierpnia 2012, 21:19

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Praktycznie w okresie całej walki na wschodzie w latach 41-45 w JG 54 stosowano niefabryczne malowania. Przemalowywano całą górę i boki samolotu lub tylko je "dociemniano". Nie udowodniono jakimi farbami to robiono. Jest pewne, że latem/jesienią 1941 na Bf 109F sztabu JG 54 użyto farby brązowej i zielonej - jest kolorowy film dobrej jakości który to pokazuje. Nie ma na nim samolotu Trautlofta. Według tego filmu farba brązowa to raczej na pewno nie był RLM 79. Ta z filmu była bardziej brązowa i ciemniejsza. Co to była za farba nikt nie odpowie wprost. Ja uważam, że zastosowano farby z palety RLM serii 60, których zapasy po prostu zostały, a były to farby bardzo dobrej, przedwojennej jakości.
Temat kolorów na samolotach JG 54 to temat na niekończące się dyskusje "widzenia" kolorów na czarno-białych zdjęciach. Nawet te kolorowe nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Georg01

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste