Mi-14PS Kazachstan

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mi-14PS Kazachstan

Postprzez Fazzy » sobota, 8 grudnia 2012, 20:28

Znalezione w sieci zdjęcie Mi-14PS z Katachstanu. Czy to jakaś specjalna wersja?

Obrazek
Fazzy

Reklama

Re: Mi-14PS Kazachstan

Postprzez qalimar » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 15:15

To wersja do poszukiwania kosmonautów po lądowaniu w stepie. A gdyby nie trafili, nad morzem... Podczas remontu głównego wykonywano biuletyn modernizacyjny, który polegał na usunięciu reflektorów FPP-7 i WPF-3-600 zamontowanych pierwotnie po bokach przedniej części kadłuba, wycinano otwory pod oszklenie, a reflektory FPP-7 umieszczano w specjalnym nosie z przodu śmigłowca. Polski 5137 przeszedł podczas I RG częściową modernizację do tej postaci- nie wycięto tylko otworów pod oszklenie.
Egzemplarze na zdjęciu posiadają również pyłofiltry ze względu na eksploatację głównie nad stepem, a nie nad morzem.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Fazzy » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 15:53

Czy tylko te egzemplarze miały pyło filtry? Malowanie było standardowe z czerwoną "błyskawicą? :)
Fazzy

Postprzez qalimar » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:36

Fazzy napisał(a):Czy tylko te egzemplarze miały pyło filtry? Malowanie było standardowe z czerwoną "błyskawicą? :)

Nie, nie tylko te egzemplarze posiadały pyłofiltry- wszystkie przeznaczone do eksploatacji nad stepem na pewno. Nieistotne było, czy posiadały oszklenie, czy jeszcze nie (te montowano podczas remontu głównego). Malowanie było standardowe (błyskawica nigdy nie była czerwona tylko pomarańczowa- wykonana farbą fluorescencyjną o dość niskiej trwałości). Jedynym znanym mi PS-em w kamuflażu był ten:

Obrazek

Obrazek

Bez znaków rozpoznawczych, przeznaczony gdzieś na eksport.
W przyszłym roku, w "Lotnictwie z Szachownicą" ukaże się artykuł o polskim PS-ie nb 75137 właśnie w powiązaniu do jego modyfikacji, traktowanego mylnie, przez niektóre publikacje, jako przedstawiciela zmodernizowanej wersji BT. Zamieszczone będzie również zdjęcie innego egzemplarza przeznaczonego do poszukiwania kosmonautów. Ze zrozumiałych względów, na razie, nie będzie tutaj umieszczone.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste