"Pengie III" Gładycha

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

"Pengie III" Gładycha

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 6 maja 2008, 10:23

Czołem!

Zainteresował mnie ostatni P-47 M. Gładycha z oznaczeniem "Pengie III". Wg "Polskich Sił Powietrznych w wojnie" J.B. Cynka była to maszyna nr 42-25836, tak samo wg monografii Razorbacka autorstwa T. Gronczewskiego i P. Skulskiego wydanej przez Wydawnictwo ACE w 1993r (tam można znaleźć rysunek tej maszyny z oznaczeniami HV M).
Próbowałem znaleźć jej zdjęcia i trafiłem na dwa. Jedno w książeczce "Asy polskiego lotnictwa" pokazujące tylko lewą stronę osłony silnika z godłem, drugie w wydanej przez wyd. Osprey „56th Fighter Group” z ujeciem prawej strony pokrytego pianą samolotu w czasie gaszenia pożaru. Wg podpisu do tej ostatniej fotografii jest to jednak maszyna nr 42-26300 o oznaczeniach HV V.
Czy istnieją jakieś inne zdjęcia tego samolotu (lub inne dokumenty), które by jednoznacznie go identyfikowały i pozwalały odtworzyć jego malowanie?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Reklama

Re: "Pengie III" Gładycha

Postprzez gzt » wtorek, 6 maja 2008, 21:38

Pengie III to nie byl P-47M
Techmod ma dosc dokladne schematy malowania Penige III, IV oraz V Gladycha. Jak wroce do domu sprawde numerki
Grzegorz
gzt

Postprzez gzt » środa, 7 maja 2008, 17:06

Techmod wydal 48048 - kalki do Razorback HV-A (Gabby) oraz HV-M Boleslawa Gladycha. Jest to w przypadku HV-M P-47D-22 pznaczony jako Pengie III.
Natomiast Pengie IV (P-47D-28) oraz Pengie V (P-47M) jest wydane przez techmod jako zestaw: 48008

Nie widzialem zadnego dowodu na to ze Pengie IV bylo malowane na jednolity kolor (ciemny niebiesko-czarny) i pomalowalem swoj Pengie IV na kolory pokazane przez Techmod

Pozdrawiam
Grzegorz
gzt

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 7 maja 2008, 18:53

gzt napisał(a):Pengie III to nie byl P-47M

Wiem, że nie był. To M. to inicjał od Michała, B. mi wcięło...
Kalki Techmodu znam, szukam źródeł, na jakiej podstawie były zrobione.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez gzt » środa, 7 maja 2008, 19:05

OOPS :)
Bywa, ale smiesznie sie zlozylo :)

Swoja droga jesli znajdziesz cos na ten temat, to prosze podziel sie ze mna rowniez :).
Planuje zrobic jeszcze pare Tunderboltow (nigdy wiecej Hasegawy Bubbletop :( ) i Gladycha Pengie III jest na liscie :)
Grzegorz
gzt

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste