Wellington mk.X 304sq

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Wellington mk.X 304sq

Postprzez Artur Rzepka » sobota, 7 czerwca 2008, 14:18

Witam!
Ostatnio zakupiłem model Wellingtona Italeri (ex-MPM). Sam model posiada dwa polskie malowania (obydwa z 304sq), ale ze względu na biały spód uznałem je za niezbyt atrakcyjne, więc dokupiłem kalkomanie od Lancastera, by móc zrobić model z oznakowaniem BHoE. Jednak akurat dzisiaj coś mnie napadło, aby zerknąć do książki "Polski samolot i barwa". I po przeczytaniu tekstu doszedłem do wniosku, że niepotrzebnie wydawałem 20zł na kalkomanie (ale w przyszłości i tak się pewnie przydadzą). Otóż cytuję:
"Wyposażenie dywizjonu 304 (...) stanowiły kolejno samoloty Vickers Wellington... . (...) Samoloty Wellington Mk.X malowane były tak (oczywiście chodzi o maszyny 304sq), jak samoloty bombowe operujące w nocy."

Czy mógłby ktoś potwierdzić tą informację? Byłby bardzo wdzięczny za zdjęcia Wellingtonów z 304 dywizjonu.
Artur Rzepka

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Wellington mk.X 304sq

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 10 czerwca 2008, 13:08

Obawiam się, że jednak tak nie było. Dywizjon przeszedł do Coastal Command jeszcze latając na Mk I i już one były malowane na biało. Przejrzałem szybko dostępne mi materiały i wszystkie Mk X, które znalazłem są z białymi spodami.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste