Zmodyfikowany Spitfire PR.IV z Afryki usyfiony na maksa

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Zmodyfikowany Spitfire PR.IV z Afryki usyfiony na maksa

Postprzez bigzbig1970 » niedziela, 10 lutego 2013, 22:47

Od parunastu lat (kiedy zobaczyłem jego zdjęcie w jednym z pierwszych numerów Aeloplana) chodzi mi po głowie nietypowy egzemplarz rozpoznawczego Spitfire PR.IV zmodyfikowany w warsztatach w Aboukir:
Obrazek
Chciałbym zbudować jego model, ale nie mam pełnej jasności na temat tego, jak on dokładnie wyglądał.
Co do konfiguracji samolotu, to widać (albo wydaje mi się, że widać):
- śmigło- z długim kołpakiem i szerokimi łopatami, czyli typu Rotol;
- filtr powietrza- typu Aboukir;
- rury wydechowe- "rybie ogony";
- końcówki skrzydeł- wydłużone.
Malowanie: bardzo ciemne z nieco jaśniejszymi kokardami, czyli Royal Blue z niebieskim kolorem w kokardach zastąpionym przez Azure Blue. Do tego końcówka kadłuba wraz z usterzeniem pionowym prawdopodobnie w kamuflażu pustynnym. Całość uzupełniona wielkimi plamami szpachlówki (dzieki czemu samolot wygląda na ekstremalnie usyfiony).
Czego nie wiem:
1. Jaki kolor mogła mieć brytyjska szpachlówka (szara, piaskowa, zielonkawa, żółta- może ktoś widział jakieś kolorowe zdjęcia "z epoki").
2. Jaki był układ kamer (chyba widzę dwa wcięcia w dole kadłuba, więc dwie pionowe kamery były na pewno. Natomiast skrzydło zasłania luk w kadłubie za kabiną, więc nie wiem czy było okienko na kamerę do zdjęć ukośnych).
3. Czy usterzenie poziome było w kamuflażu pustynnym- jak tył kadłuba- czy Royal Blue.
4. Czy szpachlowanie objęlo też skrzydła (na zdjęciu widac tylko skryty w cieniu spód skrzydeł, a tam- cytując "Sexmisję"- ciemność widzę).
5. Końcówki skrzydeł wyglądają mi na nieco mniej szpiczaste niż w myśliwskich Mk.VI czy Mk.VII- czy to tylko złudzenie?
Może któryś z Kolegów widział inne zdjecie tego egzemplarza albo ma jakie dane mogące rozwiązać moje wątpliwości. Za wszelką pomoc- z góry dziękuję.
Czterdzieści lat sklejania i ciągle paskudzę wszystkie modele. Przynajmniej jestem konsekwentny.
bigzbig1970

Lokalizacja: Braniewo- Węgorzewo- północne kresy Rzeczypospolitey

Reklama

modele polskich samolotów

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste